Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Jeugdopleiding: Zegen of vloek?

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Jeugdopleiding: Zegen of vloek?

  Ik heb gemerkt dat op het gebied van training wel e.e.a. veranderd is qua lay-out. Onderstaand stuk heb ik ooit geschreven voor FM13 ofzo. Mogelijk staan er ook in deze gids een paar dingen die ondertussen alweer verouderd en daardoor onjuist zijn.

  Het idee om veel met de jeugd te doen is er wel. Hoe gaan jullie om met de jeugdopleiding? Doe je er echt actief wat mee? Of is het meer afwachten en als ze doorbreken, dan ga je pas actief aan de slag? Of doe je er eigenlijk helemaal niets mee? Of ben jij zo'n iemand die gewoon alle jeugd van andere teams opkoopt, zodat je zeker weet dat je een goede jeugd hebt? Ik ben wel benieuwd hoe jullie dus omgaan met de jeugdopleiding.

  Jeugdopleiding: Zegen of vloek?


  De jeugdopleiding is voor mij lange tijd een vloek geweest. Nooit wist een jeugdspeler de overstap te maken naar het eerste elftal. Er werd veel geld gepompt in de jeugdopleiding, maar het leverde me niets op. Daarbij kwam nog de grote hoeveelheid inkomende transfers die nodig waren om het eerste elftal op niveau te houden. Zowel financieel als sportief bracht de jeugdopleiding mij dus helemaal niets. Maar ik weet inmiddels de reden: het jeugdteam was iets wat erbij hing. Een noodzakelijk kwaad. Inmiddels is het tij gekeerd. Jaarlijks haken er spelers uit de jeugd aan bij het eerste elftal en spelers die het niet redden worden vaak met dikke winst verkocht. Het moge duidelijk zijn: de jeugdopleiding is ondertussen een zegen voor mij geworden. Hoe maak je je jeugdopleiding tot een zegen?

  Allereerst heb je goede spelers nodig. Er zijn twee manier om aan goede spelers te komen. Twee zeer voor de hand liggende manieren: via de eigen jeugdinstroom of het aankopen van jeugdige spelers. Ik ga me echter niet richten op het scouten van jeugdig talent. Hoe je dat doet, moet je zelf weten. In de loop van deze gids komen wel enkele pluspunten voor spelers aan bod, die je dus kunt verwerken in je manier van scouten. Ik wil me in deze gids vooral richten op hoe je je eigen jeugdinstroom kunt verbeteren en hoe je het beste uit de spelers in je jeugdteam kunt halen.

  Jeugdinstroom
  Laten we beginnen met de jeugdinstroom. Ik raad een ieder aan om niet blind af te gaan op de aanbevelingen van je assistent-manager. Bekijk de spelers ook zelf. Zodra jij of je assistent-manager het ziet zitten in een speler, raad ik je aan om deze speler te contracteren. De kans is groot dat zo’n speler zich zal ontpoppen tot een waardig jeugdproduct. Een speler waar je zelf wat aan hebt. Hetzij op sportief gebied, omdat hij het eerste elftal gaat halen, of op financieel gebied, omdat je hem voor veel geld kunt verkopen.

  De grote vraag is natuurlijk: ”Hoe zorg je voor een zo goed mogelijke jeugdinstroom?”. Er spelen een aantal factoren mee. Laten we ze eens doornemen. In de eerste plaats is het afhankelijk van het land waarin de club gelegen is. De clubs uit een land als Brazilië zullen natuurlijk meer toppers voortbrengen dan een club uit IJsland. In de editor wordt deze rating de jeugdwaardering genoemd. Deze vind je bij ieder land. Mocht je meer of minder goede regens uit een bepaald land willen, kun je voordat je een game aanmaakt die ratings aanpassen.

  Binnen een land is er echter nog veel verschil tussen de jeugdopleiding van verschillende clubs. Zo heeft de reputatie van de club en de competitie waarin de club speelt ook enige invloed op de instroom van nieuwe jeugdspelers. De grote verschillen worden echter gemaakt door de faciliteiten van een club. Dit bestaat uit drie verschillende onderdelen. De jeugdopleiding heeft daarvan de grootste invloed op de kwaliteit. Indien je je wilt richten op eigen jeugd is het dus vooral handig als je investeert in de jeugdopleiding. Dit doe je door naar de bestuurskamer te gaan en een gesprek met het bestuur aan te gaan. De jeugdopleiding staat onder het kopje ‘Financiën’. Grof gezegd kun je eenmaal per jaar het budget verhogen, mits je bestuur er mee instemt.

  De jeugdaccommodatie in FM soms ook wel jeugdcomplex genoemd) is het tweede onderdeel van de faciliteiten dat meespeelt in de kwaliteit van de jeugdinstroom. De invloed is echter niet al te groot. De jeugdaccommodatie is eigenlijk net als het trainingscomplex, het zorgt voor een betere vooruitgang van de aanwezige spelers. Waar het trainingscomplex zich voornamelijk richt op het eerste elftal, richt het jeugdcomplex zich voornamelijk op de jeugd. Indien je dus het maximale uit je jeugd wilt halen, is het dus wel verstandig om je jeugdcomplex uit te breiden. Ook dit doe je in de bestuurskamer. Deze keer moet je onder het kopje ‘Faciliteiten’ wezen.

  Tot slot hebben we het jeugdscoutingsnetwerk. Een optie waar je zelf niet al te veel invloed op hebt. Het is maar sporadisch mogelijk om het jeugdscoutingsnetwerk te verbeteren. Je hebt echter geluk. Ook dit deel van de faciliteiten heeft niet al te veel invloed op de kwaliteit van de jeugdinstroom. Het is eigenlijk alleen bepalend voor de geboorteplaats van de nieuwe instroom. Het varieert van alleen uit de plaats waar de club gevestigd is tot van heinde en ver. Niet alleen uit alle uithoeken van het land, maar ook vanuit het buitenland. Doordat het zoekgebied groter is, zal de kwaliteit van de spelers die in je jeugdteam instromen wel toenemen, maar ook deze stijging is niet echt schokkend groot.  Daarnaast heeft je staf ook invloed op de kwaliteit van de jeugdinstroom. De meest belangrijke spil is degene die de nieuwe lading jeugdspelers binnenhaalt. Dit zal meestal je technisch directeur of hoofd opleidingen zijn. Een goed staflid op deze positie geeft je jeugdinstroom een boost. Er zijn een aantal aspecten waarmee je rekening moet houden. Voor ieder staflid zijn de eigenschappen discipline, doorzettingsvermogen en motiveren belangrijk. Ook peoplemanagement en werken met jonge spelers zijn belangrijke eigenschappen voor deze stafrol. Degene die verantwoordelijk is voor de nieuwe jeugdlichting moet natuurlijk wel goed kunnen opschieten met de staf en de jeugdspelers. Het zal je waarschijnlijk ook niet verbazen dat deze persoon ook goed moet zijn in het beoordelen van de potentie van de spelers. Dat lijkt me heel logisch en behoeft geen verdere uitleg.

  Er zijn echter nog twee andere eigenschappen die ook belangrijk zijn voor deze persoon. Twee eigenschappen die je snel zou kunnen vergeten. De eerste is tactische voorkeuren. Zoek een persoon met dezelfde tactische voorkeuren als jou. De hoofd jeugdopleidingen haalt namelijk voornamelijk spelers binnen die binnen zijn tactische plaatje passen. De tweede eigenschap is de persoonlijkheid van het staflid. Deze heeft namelijk ook invloed op de persoonlijkheid van spelers. Over de persoonlijkheid van spelers zal ik later nog iets meer vertellen.

  Jeugdontwikkeling
  Nu we weten hoe we ervoor kunnen zorgen dat we een zo goed mogelijke jeugdinstroom krijgen, kunnen we naar de volgende stap. Je jeugdelftal barst van de talentvolle spelers. Gekocht of uit de eigen jeugd, dat maakt nu even niet uit. Nu moet je er voor zorgen dat deze spelers zich goed ontwikkelen. Iedere speler heeft een huidig vermogen (CA) en een potentieel vermogen (PA). In een game staat het PA van een speler vast, dat is het topniveau van een speler. Maar het CA is variabel. Je wilt natuurlijk dat het CA zo dicht mogelijk bij het PA in de buurt komt. Dat is namelijk het hoogste niveau van de desbetreffende speler. Hoe zorg je er echter voor dat het CA van een speler ook echt stijgt? Alle punten kun je eigenlijk terugbrengen naar drie punten: trainen, tutoring en wedstrijdervaring. Deze punten wil ik in de rest van dit artikel verder uitwerken.

  Laten we eerst eens naar de training kijken. Ik moet je eerst wel even teleurstellen, de stijging van het CA door training is namelijk minimaal. Verwaarloosbaar klein zelfs. Toch zal iedereen het met mij eens zijn, als ik zeg dat de training van essentieel belang is voor de ontwikkeling van een speler. Het bepaalt namelijk welke eigenschappen er zullen stijgen, als het CA stijgt. Daarom is de training toch zeer waardevol voor de ontwikkeling van een speler. Je stuurt ermee aan welke eigenschappen in de loop der jaren zullen gaan stijgen.

  In FM 2013 is het trainingssysteem omgegooid. Je hebt nu een teamtraining. Deze kun je trouwens voor je jeugdteam apart instellen, zodat je jeugdteam een andere focus heeft dan je eerste elftal, indien je dat nodig vindt. Tevens heb je de mogelijkheid om de speler nog een individuele trainingsfocus te geven. Daarbij heb je ook twee mogelijkheden: je laat de speler op één bepaalde eigenschap trainen, zodat de speler veel vooruitgang zal boeken op die eigenschap óf je kiest ervoor om de speler op een bepaalde rol te laten trainen. Dan legt de speler de nadruk op de (meerdere) eigenschappen die bij die bepaalde rol horen.  Afhankelijk van het type speler dat je wilt creëren moet je je teamtraining en individuele focus instellen. Een dynamische speelstijl waarbij alle spelers aanvallen en verdedigen vraagt om spelers die overal goed in zijn. In dat geval kun je de teamtraining gerust wat zwaarder maken en de individuele training wat lichter. Op deze manier groeien alle eigenschappen van de spelers.

  Een meer rigide speelstijl vraagt meer om specialistische spelers. Een verdediger moet vooral goed zijn in verdedigen. Goede aanvallende kwaliteiten zijn niet meer dan een bijzaak. Een spits moet vooral in staat zijn om te scoren. Het hebben van verdedigende kwaliteiten is voor hem mooi meegenomen, maar geen noodzaak. Dit kun je bewerkstelligen door de algemene teamtraining een stuk lager te zetten en de spelers zich meer te laten richten op hun individuele focus. Dat zorgt ervoor dat de spelers voornamelijk beter zullen worden in de eigenschap of eigenschappen waar hij zich persoonlijk op richt.

  Let bij de training ook op de kwaliteiten van de trainers en het trainings- of jeugdcomplex. Ook dit heeft weer invloed op hoe goed de spelers trainen. Zorg er dus voor dat je goede trainers naar je club haalt, zodat je je spelers de beste begeleiding kan bieden. Het liefst wil je natuurlijk trainers met zoveel mogelijk sterren, want die zijn gewoon beter in het trainen van spelers.

  Naast deze training kun je de speler ook een andere positie aanleren. Maak vanaf het begin een plan voor de speler en probeer de speler meteen naar dat beeld te veranderen door middel van gerichte training. Daar kan ook een andere positie bij horen. Misschien is een speler nu wel een spits, maar zie jij meer in hem als rechtsbuiten. Start dan meteen met het omtrainen naar die positie. Let daarbij ook op de speeltijd die je hem gunt op die positie! Op het moment dat je een speler meer speeltijd gunt, zal hij ook sneller de positie aanleren!  Als laatste onderdeel van de training bespreken we de favoriete acties (PPM’s) van een speler. Naast het aanleren van een bepaalde positie, vind je het misschien wel handig om de speler bepaalde acties aan te leren. Acties die in jouw speelstijl passen. Door deze PPM’s krijg je nog meer controle over je spelers. Hoe eerder je begint met het aanleren van deze favoriete acties, hoe meer ze er uiteindelijk kunnen leren en hoe meer voordeel jij eruit kan halen.

  Met de PPM’s wil ik de stap maken naar tutoring. Het begeleiden van een speler door een andere speler. In sommige gevallen zal een speler een aantal PPM’s van zijn begeleider overnemen. Er zijn zelfs enkele PPM’s die je alleen kunt leren van je tutor. Let hier ook op bij het aanwijzen van een tutor. Naast de overdracht van PPM’s is de tutor nog ergens anders goed voor: de eigenschappen van het karakter van de tutor worden overgenomen door de jeugdspeler. Het is daarom zeer belangrijk om een goede tutor te kiezen, zodat je het karakter van een speler niet verziekt.

  Een goed karakter kent een hoge waarde voor professionalisme, ambitie en doorzettingsvermogen. Daarvan is professionalisme de belangrijkste, want die heeft het meeste invloed op de stijging van het CA van een speler. Het voornaamste doel van tutoring is dan ook het veranderen van het karakter, waardoor een speler sneller zal gaan groeien. Het beste kun je dus op zoek naar spelers met een hoge waarde voor professionalisme, want dat is het belangrijkste. Naast de drie genoemde eigenschappen is ook inzet een eigenschap die bepaalt hoe hard een speler groeit, maar daar heeft een tutor geen invloed op.  Tot slot komen we aan bij wedstrijdervaring. Het is iets wat voor zich spreekt. Hoe meer een speler mag spelen in het eerste elftal, hoe sneller hij zich zal gaan ontwikkelen. Op het moment dat een speler nog niet toe gaat komen aan veel speeltijd, kun je overwegen om de speler te verhuren. Let er echter wel op aan welk team je je speler verhuurt. Bij FC Knudde zal hij niet veel leren en dus niet veel beter terug komen. Daarnaast zorg je ervoor dat je tijdelijk geen invloed kan uitoefenen op de training en tutoring van de speler. Die verantwoordelijkheid leg je in de handen van de club die hem huurt. Het is dus echt een overweging die je moet maken.

  Al met al kun je een hoop succes boeken met je jeugd. Je hebt het voordeel dat je de spelers al op jonge leeftijd bij je club hebt en ze dus goed kan vormen naar het beeld wat jij voor ogen hebt. Mocht de speler het maken, heb je al snel een goedkope speler. En mocht een speler toch te kort schieten, kun je hem vaak nog wel voor een leuk bedrag verkopen en er zo financieel winst op maken. Met een goede aanpak heb je gegarandeerd succes op zowel sportief als financieel gebied. En daar gaat het toch om in ons geliefde spelletje?
  Last edited by MisterX; 22 dec 2016, 22:55.

  #2
  Helaas een hele oude gids; veel meer aspecten hebben tegenwoordig invloed op je jeugdspelers.

  Comment


   #3
   Klopt, dat merkte ik ook al. Maar het lijkt me wel een nuttig onderwerp om eens te nader onder de loep te nemen. Wat is nu nog waar? En wat is de nieuwe waarheid? Welke aspecten zijn er nu wel die er vroeger niet waren?

   Comment


    #4
    Alhoewel dit een wat oudere gids is, heb ik met veel interesse jouw visie op de jeugdopleiding gezien. Ik ben ook zeer geboeid door het onderwerp! Ik ben in ieder geval weer wat wijzer...

    Comment

    Wat gebeurt er?

    Collapse

    There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

    Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

    Working...
    X