Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Alle ins en outs omtrent blessures!

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Alle ins en outs omtrent blessures!


  Alle ins en outs omtrent blessures!

  Heb je last van veel blessures in je team en kun je wel een paar tips gebruiken op dit gebied? Volg dan deze gids om je blessures in toom te houden en je concurrentie voor te blijven. Speciaal geschreven voor Football Manager 2015.

  Introductie
  Blessures kunnen je Football Manager save-game aardig verpesten. Natuurlijk is het onmogelijk om blessures volledig te voorkomen (tenzij je cheats gebruikt), maar er zijn verschillende manieren om ze verminderd voor te laten komen. Het is belangrijk om je te realiseren dat er voornamelijk drie redenen zijn waarom je spelers een blessure kunnen oplopen.

  Ten eerste is dat de blessuregevoeligheid van een speler. Hoewel dit eigenlijk een verborgen attribuut is van een speler, kan je technische staf je vertellen of een speler blessuregevoelig is of niet. Als je een speler hebt die heel gauw een blessure oploopt, is het waarschijnlijk het beste om snel afscheid van hem te nemen. Maar dit zullen we later in meer detail uitleggen.

  De tweede reden is de training. Echte voetbalteams spenderen de eerste paar weken van het seizoen voornamelijk aan zware krachttraining. Zodra de competitie van start gaat, gaat de trainingsintensiteit (vooral van de krachttraining) weer omlaag, daar de teams 1 tot 3 wedstrijden per week zullen spelen. Hoe je met je training in het voorseizoen omgaat, is van cruciaal belang.

  De derde reden is geluk. Toegegeven, hier valt weinig concreet aan te doen, maar er zijn wel degelijk een paar maatregelen die je kunt treffen om jezelf een paar goede opties te verschaffen en je zo in een zo goed mogelijke positie te manoeuvreren indien je te maken krijgt met blessures binnen je team.

  Het verkopen van blessuregevoelige spelers
  Een goede eerste taak als manager zou zijn om je selectie eens goed te bekijken en te overwegen of blessuregevoelige spelers het behouden waard zijn. Als een belangrijke speler een tijd lang niet kan spelen, kan dit je team ernstige schade toebrengen.

  Spelers die snel een blessure oplopen hebben geen mogelijkheid om dat te verbeteren. Spelers die tot de meest optimale leeftijdscategorie behoren, welke van positie tot positie kan verschillen, zullen minder last hebben van hun blessuregevoeligheid. Als je staf opmerkt dat een speler snel geblesseerd kan raken, kun je dit negeren; maar als ze zeker van hun zaak zijn, zou je er misschien goed aan doen deze speler zo gauw mogelijk van de hand te doen.

  Als je van plan bent zulke spelers te verkopen, is het goed om te letten op hun leeftijd en of ze op dat moment geblesseerd zijn. Spelers ouder dan een jaar of 28 of juist hele jonge spelers (onder 19) zullen hun waarde nog niet veel gezakt zien hebben, omdat ze nog een goede reputatie hebben waardoor veel clubs ze willen hebben of omdat ze nog geen zware blessures gehad hebben. Zo weet je zeker dat je de maximale waarde uit die spelers kunt halen. Daar komt bij dat spelers van deze leeftijd ook makkelijker te vervangen zullen zijn.

  Merk wel op dat je een speler niet kunt transfereren als hij een blessure heeft, omdat hij de medische test van zijn nieuwe club niet zal doorstaan. Dus als je een blessuregevoelige speler wilt verkopen, zorg er dan voor dat hij geen wedstrijden speelt en geef hem een licht trainingsschema (of zelfs helemaal geen training). Natuurlijk is er niks mis met het gebruiken van sterspelers die enigszins gevoelig zijn voor een blessure, maar zorg goed voor deze spelers.


  Thomas Vermaelen is een typisch voorbeeld van een blessuregevoelige speler. Foto: Paul Blank

  Intensiteit van de training
  Als je je spelers een zwaar trainingsprogramma geeft, gaat de conditie van je spelers sneller omlaag, wat meer blessures tot gevolg zal hebben. Het is een simpele regel, maar het is niet zo simpel om daarmee de trainingsbalans in je team te bewaren.

  Tijdens de voorbereiding op het seizoen is het van groot belang om het uithoudingsvermogen van je spelers op te bouwen, zodat ze de rest van het seizoen zo goed mogelijk kunnen doorstaan. Dit kan je ook een paar blessures gedurende het seizoen besparen. Tussen de seizoenen door zullen je spelers op vakantie gaan of aan een internationaal toernooi deelnemen. Het is dus van groot belang om je spelers hierna weer op conditie te brengen. Het is goed om tijdens de seizoensvoorbereiding al je spelers te laten focussen op zware conditietraining tot ongeveer twee weken voordat de competitie van start gaat. Als sommige spelers nog steeds niet klaar zijn voor de competitie als die op het punt van starten staat, kun je hun persoonlijk trainingsniveau aanpassen totdat ze er wel klaar voor zijn. Zo kunnen ze rustig aan hun conditie werken totdat ze op hetzelfde niveau zitten als de rest van je selectie.

  Aan het einde van een seizoen krijg je als manager ook de vraag hoe lang de voorbereiding op het volgende seizoen moet zijn. Een lange voorbereiding zal de attributen van een speler niet te ver laten zakken. Bij een korte voorbereiding zullen je spelers moeite hebben om hun conditie op niveau te brengen en zo een grotere kans op blessures hebben. Een goed hulpmiddel hierbij zijn vriendschappelijke wedstrijden; een stuk of twee per week zou goed genoeg moeten zijn. Zelfs als de competitie al van start is gegaan, kan het helpen vriendschappelijke wedstrijden te organiseren voor spelers die hun conditie nog niet op peil hebben gebracht.


  Een goed trainingsschema is essentieel voor het fit houden van je spelers.

  Rekening houden met fitheid bij je opstelling
  Het is belangrijk goed te kijken naar de conditie van je spelers als je ze opstelt. Met het zakken van de conditie tijdens een wedstrijd, wordt de kans ook groter dat een speler een blessure op zal lopen. Het is handig om als regel te onthouden dat al je basisspelers een conditie moeten hebben van tenminste 90 procent. Een conditie onder die grens zal sneller zakken en daarmee de kans op blessures flink vergroten.

  Wedstrijdfitheid wordt alleen beïnvloed door het spelen van wedstrijden en het trainen na een blessure. Het heeft een behoorlijk effect op de conditie van je spelers. Met een lage wedstrijdfitheid zal een speler zijn conditie sneller zien zakken, wat het risico op blessures laat toenemen. Als regel zou je hier kunnen hanteren dat een speler tenminste 80 procent wedstrijdfitheid moet hebben om in je basis te mogen staan en je van plan bent hem de volledige wedstrijd te gebruiken. Met spelers die een wedstrijdfitheid van lager dan 70 procent hebben, moet je goed uitkijken, want die spelers hebben een grotere kans om geblesseerd te raken. Om de wedstrijdfitheid van een speler op te krikken, is het handig om ze wedstrijden in het tweede elftal te laten spelen of ze te laten invallen in het eerste.

  Samenvattend is het dus goed om alleen spelers die tenminste een conditie van 90 procent en een wedstrijdfitheid van 80 procent hebben op te stellen, vooral als je trainingsfaciliteiten van een laag niveau zijn en je veel wedstrijden moet spelen.

  Bij je opstelling is het natuurlijk ook van belang er rekening mee te houden of een wedstrijd belangrijk is of niet. Negen van de tien besturen waarvoor je zult werken vinden een bekercompetitie niet heel belangrijk. Deze wedstrijden zou je dus kunnen gebruiken om je eerste elftal wat rust te gunnen als hun conditie niet op peil is. Gebruik in hun plaats bijvoorbeeld jonge talenten. Andere wedstrijden die je zou kunnen gebruiken om je eerste elftal rust te geven, zijn bijvoorbeeld Europese groepswedstrijden na plaatsing voor de volgende ronde en competitie- en bekerwedstrijden tegen zwakke tegenstanders. Houd echter wel rekening met fans die kunnen gaan protesteren na uitschakeling omdat je een zwakker team hebt opgesteld, wat op zijn beurt ook weer een negatief effect op je spelers zal hebben.

  Een handig ezelsbruggetje bij het bepalen van je opstelling, is de sterrenbeoordeling van je assistent te gebruiken en vervolgens voor iedere 10 procent onder de 100 een halve ster ervan af te trekken. Stel bijvoorbeeld dat Mesut Özil 4 sterren van de assistent krijgt en Santi Cazorla 3,5. Als ze beiden een conditie van 80 procent hebben zou je ze een sterrenbeoordeling van respectievelijk 2 en 1,5 kunnen geven. Als je tegelijkertijd Tomas Rosicky met een sterrenbeoordeling van 3 en een conditie van 99 procent hebt, is het waarschijnlijk het beste om hem op te stellen en Özil of Cazorla in te laten vallen.

  De wedstrijdfitheid van een speler kan zijn conditie gedurende de wedstrijd snel laten zakken (wat het risico op blessures laat toenemen). Daarom is het het beste om een speler die net terug is van een blessure niet meteen op te stellen. Laat hem eerst eens een wedstrijd of vijf invallen zodat hij zijn wedstrijdfitheid kan opbouwen. Bij een lange blessure kun je zelfs denken aan een (korte) verhuurperiode.

  Tot slot is het belangrijk om op meer dan één formatie voor je basisopstelling te trainen. Als een speler niet beschikbaar is of een lage conditie heeft en je hebt geen directe vervanger klaar, kan het zeer handig zijn om een andere opstelling te gebruiken, zodat je er zeker van bent dat al je spelers op een voor hun natuurlijke positie spelen. Het is het beste om spelers op hun eigen positie te laten spelen in plaats van vast te houden aan een formatie waarin niet iedereen op zijn eigen positie speelt.

  Daarmee komen we aan het einde van deel één. In het volgende deel van deze gids lees je onder andere hoe je je blessuregevoelige spelers het beste beschermt, hoe je goede vervangers kunt regelen als je tegen een blessuregolf aanloopt en hoe je je wisselstrategie kunt gebruiken om blessures te voorkomen.

  Dit artikel is met toestemming vertaald door Platina32. Het origineel is afkomstig van FMScout en geschreven door Stam. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

  #2


  Alle ins en outs omtrent blessures! - Deel 2

  Heb je last van veel blessures in je team en kun je wel een paar tips gebruiken op dit gebied? Volg dan deze gids om je blessures in toom te houden en je concurrentie voor te blijven. Vandaag behandelen we het tweede deel.

  De blessuregevoelige spelers beschermen
  Ieder team heeft wel een paar spelers die vaker geblesseerd raken dan anderen. Dit kan het behoorlijk lastig maken om een vast basiselftal te gebruiken, vooral als het je beste spelers betreft. En het is al helemaal erg als meerdere spelers op dezelfde positie regelmatig uitvallen, waardoor je de formatie moet aanpassen of een speler moet inpassen op een voor hem ongemakkelijke positie.

  Maar wat nu als je allerbeste spelers redelijk blessuregevoelig zijn? Dan loont het om deze zo goed mogelijk te beschermen tegen blessures. Beschermen wil zeggen dat je ze af en toe rust gunt of een licht trainingsprogramma geeft. Dit laatste kan ervoor zorgen dat ze minder blessures op de training oplopen. Misschien ontwikkelen ze nu niet zo snel als je zou willen, maar het verhoogt in ieder geval wel de kans dat ze fit zijn voor de belangrijke wedstrijden. Zorg er ook voor dat je zo’n speler direct wisselt als hij een lichte blessure in een wedstrijd opgelopen heeft, of misschien zelfs al bij een paar schoppen. Dit kan voorkomen dat de blessure verergert. En als ze net terugkomen van een blessure, geef ze dan een paar extra dagen rust.

  Een andere belangrijke factor in het beschermen van je speler, is goed nadenken over de instructies die je ze meegeeft over de tegenstander, omdat dit bepaalt hoe ze zich kunnen gedragen tegenover sommige andere spelers. Als je bijvoorbeeld een blessuregevoelige speler harde tackles laat maken, verhoogt dit ook zijn eigen kans op een blessure, omdat hij met meer overgave het duel in zal gaan. Gebruik deze instructie dus alleen bij de spelers van de tegenstander die koste wat het kost tegengehouden moeten worden.

  Deze simpele maar doeltreffende maatregelen kunnen een groot verschil maken in een seizoen; kwetsbare spelers vereisen nu eenmaal net dat beetje extra zorg.

  Goede vervangers regelen in het geval van een blessuregolf
  Het is altijd belangrijk om, welk team je ook onder je hoede hebt, goede vervangers voor je basisopstelling te hebben om goed voorbereid het seizoen in te gaan. Dit geldt dubbel zo veel voor clubs die op een hoog niveau acteren en daardoor misschien wel zestig wedstrijden in een jaar spelen.


  Een goed gevulde reservebank is altijd handig. Foto door Jason Bagley.


  Een oplossing hiervoor is om altijd tenminste twee spelers voor één positie te hebben, vooral als je twee of drie wedstrijden per week speelt. Dit kan je belangrijkere spelers de gelegenheid geven om af en toe een paar dagen rust te pakken. Het kan echter soms zo zijn dat je budget simpelweg niet toereikend is om je twee spelers per positie te kunnen veroorloven. In dat geval loont het om zoveel mogelijk in je jeugdopleiding te investeren, waardoor je altijd wel een jeugdspeler kunt inpassen, mocht het nodig zijn.

  Het is ook belangrijk om veelzijdige spelers te hebben die op meerdere posities goed uit de voeten kunnen. Vooral als je krap bij kas zit, kan het lonen om spelers te hebben die op meerdere plaatsen inzetbaar zijn, zodat je je kunt indekken in het geval van blessures op belangrijke posities. Als je wel veel geld hebt, kan het lonen om zoveel mogelijk spelers van hetzelfde niveau te hebben, zodat je team niet veel zwakker wordt in het geval van roulatie.

  Het op tijd wisselen van spelers om blessures te voorkomen
  Sommige spelers kunnen gewoonweg de volle negentig minuten van een wedstrijd niet aan, of ze nu volledig fit zijn of niet. Aangezien je in bijna iedere competitie slechts drie wisselspelers per wedstrijd mag gebruiken, kan dit een frustrerend gegeven zijn. Daarom wordt hier zo goed mogelijk uitgelegd hoe je effectief kunt wisselen om blessures te voorkomen, terwijl je tegelijkertijd je team zo min mogelijk verzwakt.

  Dit onderwerp wordt in zes verschillende categorieën verdeeld, afhankelijk van de club waarvan je coach bent en van de situatie waarin je verkeerd.

  Scenario 1: Kleine club, grote competitie, onbelangrijke wedstrijd
  Het eerste voorbeeld is als je coach bent van Crystal Palace in de Premier League. Je strijdt tegen degradatie. Stel dat je een bekerwedstrijd speelt tegen Burton Albion. Omdat je je vooral zult willen richten op de Premier League, kun je het je hier best veroorloven om een B-elftal op te stellen.

  In dit geval zal het verstandig zijn om je reservespelers de gehele wedstrijd te laten spelen, tenzij hun fitheid zeer laag is. Gebruik alleen een basisspeler in een wedstrijd om hem na een blessure weer klaar te stomen voor het echte werk, maar laat hem bij voorkeur alleen invallen.

  Scenario 2: Kleine club, kleine competitie, onbelangrijke wedstrijd
  Stel dat je een kleine club onder je hoede hebt en je speelt een bekerwedstrijd tegen een team van vergelijkbaar niveau als je eigen (bijvoorbeeld Tranmere Rovers tegen Rochdale). Ondanks dat deze wedstrijd in principe onbelangrijk is, kan een bekercompetitie veel opleveren voor een kleine club. Het is dus belangrijk om een paar reservespelers in te passen, maar de rest aan te vullen met je beste spelers.

  Uiteindelijk zal het resultaat van deze wedstrijd echter weinig invloed hebben op je positie als coach, dus als één van je betere spelers al vrij moe is en redelijk blessuregevoelig, wissel hem dan meteen voor een reservespeler.

  Scenario 3: Grote club, grote competitie, onbelangrijke wedstrijd
  Beeld je nu in dat je een club bent als Paris Saint-Germain. Je bent de beste club van de nationale competitie, maar nu speel je een bekerwedstrijd tegen een middelmatige tegenstander (bijvoorbeeld Guingamp). De bekercompetitie is niet de meest belangrijke, maar als grote club wil je natuurlijk alles winnen wat er te winnen valt, dus gebruik je dezelfde soort opstelling als in scenario 2 (niet je beste elftal, maar toch een aantal belangrijke spelers).

  Het is zeer belangrijk om in ieder geval je allerbelangrijkste spelers te sparen, vooral als je ook nog in de race bent voor de Champions League. Als een belangrijke speler zich dus niet helemaal fit voelt tijdens een wedstrijd, wissel hem dan meteen. Dit is ook goed voor het moraal, omdat je belangrijke speler dan fit is voor de wedstrijden waarin veel op het spel staat, terwijl je reservespeler ook blij is met zijn speeltijd.

  Er staan drie wissels klaar, wie gaan eraf? Foto door Philippe Agnifili.


  Scenario 4: Kleine club, kleine competitie, belangrijke wedstrijd
  Stel dat je weer Tranmere coacht, maar nu speel je een belangrijke play-offwedstrijd voor promotie, tegen bijvoorbeeld Luton Town. Dit is natuurlijk het moment waar je het hele seizoen voor gewerkt hebt, dus wil je je beste spelers allemaal opstellen.

  Maar wat nu als één van hen niet meer helemaal fit is? Normaal moet je een goede wisselspeler in kunnen passen, vooral als de wedstrijd al bijna is afgelopen en de wissel dus niet al te veel gevolgen zal hebben. Maar aangezien dit de laatste wedstrijd van het seizoen zal zijn, zal een blessure, tenzij zeer ernstig, niet al te veel gevolgen voor je hebben. Normaal gesproken is hij weer fit als het volgende seizoen begint. Maar als je in het midden van het seizoen zit en de wedstrijd is toch belangrijk, aarzel dan niet om je wisselspeler in te brengen.

  Scenario 5: Kleine club, grote competitie, belangrijke wedstrijd
  Beeld je nu weer in dat je Crystal Palace bent. Het is halverwege het seizoen en je speelt tegen een concurrent om degradatie te voorkomen. In dit geval doe je er goed aan om je beste team het veld in te sturen, omdat een goed resultaat op deze tegenstander je in een gouden zetel kan brengen in de strijd tegen degradatie.

  Maar als een belangrijke speler niet meer zo fit is, haal hem er dan af en zet er een verdedigend alternatief voor in de plaats. Pas eventueel je tactiek aan om er zeker van te zijn dat je niets meer weggeeft. Als deze belangrijke speler een aanvaller was, dan zullen je kansen op een doelpunt drastisch afnemen. Dus tenzij de huidige stand een hevig verlies voor je zal opleveren, kun je het beste de huidige stand proberen vast te houden. Misschien dat een andere aanvaller toevallig nog een doelpunt voor je maakt. Als je belangrijke speler een verdediger was, kun je misschien het beste een nieuwe verdediger inbrengen.

  Scenario 6: Grote club, grote competitie, belangrijke wedstrijd
  Dit is het moment waarvan je droomt: de Champions League-finale. Hier heb je maanden of zelfs jaren naar toegewerkt, dus wil je koste wat het kost je belangrijkste spelers opstellen. En dan slaat het noodlot toe: een belangrijke speler verliest zijn conditie en je enige optie is om hem te wisselen. In deze situatie moet je wel een wisselspeler inbrengen en hopen op het beste. Maar als zijn conditie afneemt en hij staat nog steeds aardig te ballen, neem dan vooral het risico om hem te laten staan. De Champions League is de competitie der competities, niets is belangrijker. Als je ooit een risico neemt, dan wel in deze wedstrijd.

  In het volgende deel van deze gids lees je onder andere hoe je het beste met rustdagen kunt omgaan, hoe je je staf kunt gebruiken om blessures te voorkomen en het herstel van je spelers te versnellen.

  Dit artikel is met toestemming vertaald door Platina32. Het origineel is afkomstig van FMScout en geschreven door Stam. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

  Comment


   #3   Alle ins en outs omtrent blessures! - Deel 3

   Heb je last van veel blessures in je team en kun je wel een paar tips gebruiken op dit gebied? Volg dan deze gids om je blessures in toom te houden en je concurrentie voor te blijven. Vandaag behandelen we het derde en laatste deel.

   Hoe om te gaan met rustdagen
   Rust geven aan je spelers ter voorbereiding op een wedstrijd is een zeer belangrijk onderdeel, omdat je je spelers zo kunt ontlasten en ervoor kunt zorgen dat ze fitter aan de aftrap verschijnen. In de meeste gevallen zal er bij een speler die rust nodig heeft een icoontje staan wat dat aangeeft. In dat geval moet je je speler absoluut niet opstellen, omdat de kans op een blessure anders heel groot is.

   Om het meeste uit de rustdagen te halen, doe je er goed aan om ze in te plannen vlak na een wedstrijd of zware training. Na een lange wedstrijd met verlenging kan je team zelfs wel een rustdag of twee gebruiken om op tijd fit te zijn voor de volgende wedstrijd. Oudere spelers zullen over het algemeen wat meer rustdagen nodig hebben dan jongere, gezien hun afnemende conditie en uithoudingsvermogen. Als een speler net terug is na een blessure, maar zijn conditie is bijna op 100%, zou je er toch goed aan doen om hem rust te gunnen, aangezien zijn wedstrijdfitheid nog niet hoog genoeg zal zijn. Doe je dit niet, dan loop je kans op een nieuwe blessure, wat de speler absoluut geen goed zal doen.

   Voor belangrijke of zeer fysieke wedstrijden zouden rustdagen ook niet misstaan. Als je je spelers rust gunt, kunnen ze zich rustig voorbereiden op de wedstrijd en tijdens de wedstrijd zullen ze harder werken. Bedenk ook dat blessuregevoelige spelers vaker rust nodig hebben dan andere spelers, omdat het langer kan duren voordat dat soort spelers weer fit zijn.

   Je staf gebruiken om blessures te voorkomen en herstel te versnellen
   Als een speler een blessure oploopt, krijg je een rapport van je hoofd fysio. Dit lid van de staf is zeer belangrijk, omdat hij degene is die de blessurerapporten opstelt. Hoe lager zijn attributen zijn, hoe minder nauwkeurig het rapport is. De andere fysiotherapeuten zijn ook heel belangrijk. Hoe beter die zijn, hoe sneller de blessure genezen wordt. Besef je ook dat meerdere fysio’s beter zijn in het behandelen van meerdere blessures tegelijk. Met slechts één fysio zal dit langer duren, al is dit een punt dat in een eerdere versie van FM nog wel eens is weerlegd.


   Dani Alves wordt onderworpen aan medische tests om zijn fitheid te bepalen.

   Zodra een speler weer kan trainen, wordt hij behandeld door de conditietrainers. Hoe beter je conditietrainers, hoe sneller het herstel naar volledige fitheid. Maar je conditietrainers hebben ook nog een andere belangrijke taak: na iedere wedstrijd zorgen zij ervoor dat elke speler weer zo gauw mogelijk fit wordt. En hoe fitter je spelers, hoe minder kans op een blessure.

   Uiteraard zijn je stafleden geen tovenaars, dus zelfs met de beste stafleden zul je nog steeds last hebben van blessures. Een horrortackle blijft een horrortackle. Maar je staf kan er wel voor zorgen dat je je spelers weer zo snel mogelijk kunt opstellen.

   Belangrijke attributen die de kans op blessures beïnvloeden
   In Football Manager bepalen de spelersattributen bijna ieder facet van het spel en blessures zijn hierop geen uitzondering. Attributen hebben een grote invloed op hoe lang en vaak een speler geblesseerd zal raken.

   De meest belangrijke attribuut is verborgen: de blessuregevoeligheid van een speler. Simpelweg, als een speler een hoge waarde voor dit attribuut heeft (veertien of meer), dan zal de kans op blessures vrij groot zijn. Aangezien dit attribuut verborgen is, zul je goed moeten scouten om erachter te komen of de speler vaak geblesseerd zal raken. Je kunt ook zelf een goede inschatting maken door naar de blessurehistorie van die speler te kijken.

   Denk twee keer na voordat je een speler met een dergelijk aanwijzing in het scoutingsrapport koopt.


   Ook de fysieke attributen spelen een belangrijke rol. Met name de natuurlijke conditie heeft een grote invloed op de blessurekans. Uithoudingsvermogen kun je zien als de conditie van een speler tijdens een wedstrijd en natuurlijke conditie als zijn conditie gedurende zijn loopbaan; het is zijn basisniveau. Het bepaalt hoeveel wedstrijden hij achter elkaar kan spelen voordat zijn conditie hem begint op te breken en de kans op blessures dus toegaat nemen. Een speler met een hoge beoordeling voor natuurlijke conditie zal sneller herstellen en minder vermoeid zijn na een korte pauze.

   Twee andere, minder belangrijke attributen die wel het vermelden waard zijn, zijn evenwicht en kracht. Met een laag evenwicht zal je speler sneller vallen, wat blessures in de hand zal werken. Een hoge waarde voor kracht bepaalt juist de standvastigheid van je speler. Hij zal minder snel vallen en meer duels winnen, waardoor zijn kans op blessures weer afneemt.

   Ook mentale attributen hebben een invloed op blessures. Met name agressie en lef spelen hierin een belangrijke rol. Een hoge waarde voor agressie zal je speler meer duels aan laten gaan. Met een hoge waarde voor lef zal je speler niet snel opzij stappen voor een harde tackle. Minder belangrijke attributen die wel blessure-gerelateerd zijn, zijn inzet (vooral als de fysieke attributen laag zijn), anticipatie (vooral voor verdedigers belangrijk) en flair (spelers met veel flair zullen veel tackles te verduren moeten krijgen).

   Ook techniek is een belangrijk attribuut. Een hoge waarde hiervoor zorgt ervoor dat een speler zijn tackles, dribbels en passes zo effectief mogelijk en met weinig fouten uitvoert. Hierdoor neemt de kans op situaties waarin blessures op de loer liggen af. Een betere speler zal minder snel geblesseerd raken, simpelweg omdat ze het spel goed spelen en daardoor gevaarlijke situaties afwenden.

   Let bij het contracteren van een speler dus op deze attributen. Een speler die vaker bij de fysio op de bank ligt dan op het trainingsveld staat, zal zijn transfersom waarschijnlijk niet waard zijn.

   Het belang van het upgraden van de trainings- en jeugdfaciliteiten
   Bij een club uit een kleine competitie bepaalt het niveau van de faciliteiten hoe goed je spelers zich ontwikkelen. Je trainers kunnen dan beter hun werk doen en de jeugdspelers die doorstromen zullen van een hoger niveau zijn. Maar ook je fysiotherapeuten zullen beter werk kunnen verrichten.

   Met betere faciliteiten kunnen je fysio’s ook de zwaardere blessures goed behandelen. Waar een gebroken been normaal gesproken betekent dat je speler er zes maanden uit ligt, kan dit met goede faciliteiten worden teruggebracht tot vijf of slechts vier maanden. Daarnaast zullen ook je andere stafleden beter hun werk kunnen volbrengen.

   Merk wel op dat het verbeteren van de faciliteiten niet al je problemen op zal lossen. Zoals uitgelegd in deze driedelige gids zijn er nog veel meer factoren die blessures beïnvloeden. De faciliteiten hebben ook geen invloed op de blessuregevoeligheid spelers, behalve dat het kan helpen om die spelers weer zo gauw mogelijk op het veld te krijgen.

   Dit artikel is met toestemming vertaald door Platina32. Het origineel is afkomstig van FMScout en geschreven door Stam. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

   Comment

   Wat gebeurt er?

   Collapse

   There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

   Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

   Working...
   X