Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Een elftal redenen waarom een goede tactiek niet werkt

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Een elftal redenen waarom een goede tactiek niet werkt

  Lekker open deuren intrappen voor de meeste, maar juist als het even niet loopt kan er toevallig een eyeopener tussen zitten.

  Een elftal redenen waarom een goede tactiek niet werkt

  Heb je dat ook wel eens? Je bent er van overtuigt dat je de beste tactiek ooit gemaakt hebt, maar de prestaties blijven maar uit. Je weet niet wat je moet doen en komt tot het besluit dat de tactiek toch geen goede tactiek was. Is dat echter wel de juiste conclusie? Of zijn er andere aspecten die de uitslag van een wedstrijd bepalen naast je tactiek?

  Die vraag kan volmondig met ja beantwoordt worden. Er zijn een hoop aspecten buiten je tactiek om die invloed hebben op de uitslag van de wedstrijd. De periode waarin alleen een goede tactiek genoeg was om succes te hebben is al een tijdje voorbij in Football Manager. Er zijn ook een aantal andere aspecten die invloed hebben op de uitslag. In dit artikel worden een elftal aspecten behandeld.

  1. Niet de juiste spelers
  Laat ik maar eens beginnen met het intrappen van een open deur. Je tactiek kan nog zo goed zijn, maar als je niet de juiste spelers hebt, zal de tactiek niet goed renderen. In dat geval ligt het probleem niet bij je tactiek, maar bij je spelersselectie. Je hebt dus eigenlijk twee keuzes: Pas je tactiek op je selectie aan of pas je selectie aan op je tactiek. Mocht je met een paar gerichte aankopen je selectie aan kunnen passen op je tactiek, zou ik voor het aanpassen van je selectie gaan. Maar als je bijna een compleet nieuw elftal zal moeten kopen, zodat je je nieuwe tactiek kan gaan gebruiken, raad ik je aan om je tactiek aan te passen.

  2. Wedstrijdconditie
  Op het moment dat je spelers te veel trainen of spelen, raken ze oververmoeid. Dit zal hun spel niet ten goede komen. De spelers zullen niet meer vooruit te branden zijn en dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de uitslag. Als je geregeld spelers op moet stellen met minder dan 95% wedstrijdconditie, kan dit de reden van de slechte prestaties zijn en niet perse je tactiek.

  3. Teamtalks
  Onderschat de invloed van je toespraken tijdens wedstrijden niet. Een slechte toespraak kan leiden tot een dramatische wedstrijd, terwijl een goede teamtalk kan zorgen voor een sublieme prestatie. Zeker als je team een helft lang slecht speelt, is je teamtalk de oorzaak van het slechte spel. Een slechte begintoespraak kan nog rechtgezet worden tijdens de rust, maar een slechte rustspeech kan niet meer recht gebreid worden. In dat geval is het verstandiger om iets minder aanvallend te gaan spelen en te hopen dat het goed zal komen.

  4. Te veel vertrouwen
  Het klinkt misschien vreemd. Vertrouwen hebben is toch goed? Dat klopt. Maar als je team eenmaal te veel vertrouwen heeft, gaan ze laconiek spelen, waardoor de prestaties minder worden. Zeker als je een aantal wedstrijden achter elkaar gewonnen hebt, is de kans groot dat je opeens een terugval krijgt, omdat je spelers er te makkelijk over gaan denken. Ze gaan er vanuit dat de buit al binnen is en doen niet meer goed hun best. Wees hier dus bedacht op en grijp op tijd in! Want alleen dan zul je in staat zijn om te blijven winnen.

  5. GeruÔneerd door succes
  Het is heel leuk als je jaren lang met hetzelfde elftal prijzen pakt, maar spelers raken op den duur verzadigd. Ze raken gewend aan het succes en doen minder hun best. Ze beseffen dat ze toch wel weer een basisplaats hebben en daar niet voor hoeven te strijden. Dit puntje lijkt dus wel een beetje op het hierboven gemaakte punt over vertrouwen, maar dan voor lange termijn. Dit keer kun je het niet recht zetten door enkele goede teamtalks of via de interactie met spelers, maar zul je drastischer te werk moeten gaan en bijvoorbeeld je beste spelers eens op de bank zetten en talenten een tijd lang de kans geven om zich te ontwikkelen. Of koop ieder jaar een enkele gerichte aankoop, zodat spelers moeten knokken voor een basisplaats.

  6. De persoonlijkheid van je selectie
  De persoonlijkheid van spelers is iets wat de meeste managers onderschatten. Toch heeft het invloed op de wedstrijden. Een team vol met allemaal luiwammesen zal nooit in staat zijn om een hele wedstrijd gefocust te blijven, met alle gevolgen van dien. Zelfs de beste tactiek kan falen, omdat je spelers liever lui dan moe zijn. Het aanstellen van een aanvoerder met veel invloed en doorzettingsvermogen is een van de mogelijkheden om met zoín elftal toch tot goede prestaties te komen. Onderschat een goede aanvoerder dus ook niet!

  7. Slecht moraal
  Je maakt een paar slechte beslissingen, de spelers raken ontevreden en het moraal van de spelers zakt. Je zal ook meteen merken dat het minder goed zal lopen tijdens wedstrijden. Je spelers maken meer fouten en de tegenstander krijgt het idee dat er wat te halen valt bij jouw team. Vervolgens verlies je een aantal wedstrijden en je raakt in een dip. Het zal moeilijk zijn daar dan weer uit te komen. Probeer in zoín situatie je spelers op te peppen door individuele gesprekken en teamtalks. Ook het verdedigender gaan spelen kan ervoor zorgen dat je weer punten gaat pakken. In eerste instantie door gelijkspel, vervolgens door winst. Dat zorgt er ook weer voor dat de moraal gaat stijgen.

  8. Interactie in media
  Spelers reageren op je interactie via de media. Houdt er bij je contacten met journalisten rekening mee dat ook de spelers het bericht te horen krijgen. Als je je altijd negatief uitlaat over een speler, zal de desbetreffende speler daar niet blij van worden. Als vele spelers negatief reageren op je uitlatingen, is het verstandiger om misschien iets verdedigender te gaan spelen. Aanvallend spel met nerveuze spelers is namelijk best risicovol. Ook raad ik je aan om in de toekomst dezelfde vraag toch iets anders te benaderen, zodat je spelers niet weer negatief zullen reageren.

  9. Aanpassing en gewenning
  Als je team vol met nieuwe spelers zit of je net een nieuwe tactiek gaat gebruiken, moet je niet vreemd op kijken als het aan het begin niet loopt. De spelers moeten nog aan elkaar en aan de nieuwe tactiek gewend raken. Dit duurt een tijdje. Het spelen van oefenwedstrijden speelt hierin een cruciale rol. Zo kunnen spelers aan elkaar en aan de tactiek wennen, voordat het er echt om gaan. Ook het trainen op wedstrijdvoorbereiding zal ervoor zorgen dat je spelers eerder gewend raken aan de tactiek.

  10. Je reputatie als manager
  Je reputatie als manager heeft ook veel invloed op de uitslag. Als je een lage reputatie hebt, zijn spelers minder snel geneigd om naar je te luisteren. Zeker de sterspelers van het elftal vinden je nog maar een broekie in de voetbalwereld. Zij trekken eerder hun eigen plan in plaats van naar jou te luisteren. Je spelers zullen niet snel tevreden zijn na je teamtalk, want ze nemen je nog niet serieus. Je zult dus echt je best moeten doen om je reputatie snel op te bouwen, want tot die tijd kunnen de prestaties erover lijden als je niet oppast.

  11. Pech
  Af en toe verlies je wel eens een wedstrijd die je eigenlijk had moeten winnen, ondanks een paar uitstekende tactische beslissingen. Misschien deed de AI manager dat ook wel en bestreed hij daarmee jouw beslissingen. Misschien had de AI keeper de dag van zijn leven, misschien werden er twee goals gescoord uit de kluts, misschien werd een slechte terugspeelbal over 30 meter onderschept en afgemaakt, misschien scoorde hun middenvelder een doelpunt dat hij nooit meer zal scoren. Het belangrijkste is om te herkennen of het om pech gaat of dat het een constant probleem is. Als het het eerste is, moet je niet in paniek raken en hoef je geen dingen te veranderen. Als het het tweede is, zul je iets moeten doen en snel ook. Nogmaals, de juiste beslissing nemen op het juiste moment is de sleutel naar succes. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal gecreŽerde kansen, dat is vaak een indicatie van de kracht van je ploeg in een wedstrijd.

  Conclusie
  Na al deze punten mogen we toch wel concluderen dat het te kort door de bocht is om te zeggen dat een tactiek wel of niet goed werkt na enkele wedstrijden. Er zijn veel meer aspecten dan alleen de tactiek die invloed hebben op successen in Football Manager. Zodra je de meeste van de hier genoemde punten echter onder de knie hebt en een goede tactiek hebt, weet ik bijna zeker dat je succes na succes aaneen mag gaan rijgen.

Wat gebeurt er?

Collapse

There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

Working...
X