Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Hoe de aanval in lagen te laten verlopen...

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Hoe de aanval in lagen te laten verlopen...

  Opmerking vooraf: Dit artikel is in eerste instantie geschreven voor Football Manager 2011, maar de theorie erachter is nog altijd bijzonder actueel. Een manier om er voor te zorgen dat de aanval goed in lagen te laten verlopen, is het kiezen van de juiste rollen en taken. Een goede balans tussen verdedigend, ondersteunend en aanvallend is nodig om een goede gelaagdheid te krijgen. Onderstaande gids is geschreven voor een oude FM-versie, toen de huidige manier van tactieken maken er nog niet was. Het idee van gelaagdheid is echter nog steeds van toepassing. Deze gids geeft je enkele voorbeelden waarin het voordeel van de gelaagdheid van je aanvallen naar voren komt. Aan jouw de taak om dit idee ook terug te laten komen in je tactiek indien je een succesvolle tactiek wilt maken.

  Hoe de aanval in lagen te laten verlopen…


  Als je enigszins bekend bent met het tactische aspect van voetbal, dan zal je vast bekend zijn met teams die verschillende lagen in hun aanval hebben. Het is een tactisch fenomeen dat diepte in de aanval creëert en de doelpuntenproductie daarmee flink kan opschroeven. Geïnteresseerd? Lees verder als je wilt weten hoe je de aanvallende lagen in Football Manager kan inzetten.

  Wat misschien wel handig is om te zeggen is dat we de eenzame spits die we gaan gebruiken in dit voorbeeld, zal worden ingezet als aanspeelpunt. Hij zal met de rug naar de goal spelen, de bal in ontvangst nemen en vervolgens de bal naar een diepgaande speler sturen. Zo’n speelstijl is op zichzelf al een goede manier om zelfs de meest statische verdedigingen uit elkaar te spelen en is dus voor iedere manager het overwegen waard.

  De opzet
  De sleutel tot het succes in dit systeem is het welbekende driehoekje tussen de MC’s en de AMC. De bal zal meestal via de centrale middenvelders verdeeld worden over de rest van het veld, afhankelijk van de situatie. De spits zal, zoals eerder vermeld, een afwachtende rol hebben. Pas zodra hij de bal in zijn voeten krijgt zal hij in actie komen door middel van het afleggen aan een diepgaande speler. De vleugelaanvallers staan ingesteld op ‘zoeken naar de vrije ruimte’. De vleugelverdedigers krijgen ook de ruimte om mee te doen in de aanval en krijgen de instructie om ‘tegen de zijlijn’ aan te spelen. Deze combinatie geeft ons een aanvallende linie van minstens vijf spelers. Dit betekent niet dat we in de wedstrijd al die spelers op dezelfde hoogte op het veld willen zien staan. Dat zou namelijk het concept van de aanvallende lagen ongedaan maken. De diepte van onze aanvallende linie zou betekenen dat de tegenstander teruggedrongen wordt en het onmogelijk wordt gemaakt om het spel te controleren. Zelfs als ze de bal veroveren.
  .
  The Wall Striker
  In bovenstaande afbeelding is te zien dat onze spits, Barrios, een centrale positie op het veld heeft ingenomen. Met zijn rug naar het doel toe maakt hij zichzelf gemakkelijk aanspeelbaar voor het middenveld. Een typische spits zal, zodra hij de bal aangespeeld krijgt, omdraaien en op doel schieten. In deze situatie verwachten we dus iets anders van Barrios. Hij bevind zich in een uitstekende positie om de bal door te tikken aan een van spelers die op het punt staan op de verdediging door midden te splijten. Hij heeft meer dan voldoende opties om hier een gigantische kans te creëren.  Deze afbeelding is een stukje ingewikkelder. Wederom heeft Barrios een aanspeelbare positie ingenomen om zo diepgaande spelers te bedienen. De bal wordt in zijn voeten gespeeld en dit keer heeft hij de aandacht getrokken van twee verdedigers. Ze zetten druk op de bal, waarmee ze een flinke ruimte ongedekt laten. Precies wat AMC Kagawa nodig heeft. Hij rent, aangeduid door de stippellijn, deze ruimte in. In plaats van een steekpass naar Kagawa geeft Barrios een balletje terug naar een van de middenvelders die in een betere positie staat om een goede steekpass te geven. De bal bereikt Kagawa zonder enig probleem, wat hem een behoorlijke kans op goal geeft. Het is niet erg als de bal een keertje teruggespeeld wordt. Sterker nog, dat is precies het nut van het hebben van lagen in de aanvallende linie. Laten we kijken naar nog een voorbeeld.  Hier zie je het volledige systeem in actie. Kevin Großkreutz gehoorzaamt de gegeven instructie om de vrije ruimte in te lopen en linksback Schmelzer doet hetzelfde en blijft tegen de zijlijn spelen. Wanneer dit gebeurt heeft de rechtsback van de tegenstander al zijn focus gelegd op de naar binnen gesneden Großkreutz, waardoor er heel veel ruimte aan de zijkant vrijkomt voor Schmelzer. Kortom, een ideale situatie voor onze opstormende linksback. Ondertussen heeft onze spits, om aanspeelbaar te zijn, zich redelijk ver teruggetrokken. Een mooie meevaller hierbij is dat hij daarmee ook een centrale verdediger meeneemt. Hiermee wordt het vorige scenario herhaald. AMC Kagawa heeft wederom de ruimte voor het uitkiezen en ook de steekpass is niet al te moeilijk meer.

  Vleugelspelers  Hier is nog een voorbeeld van hoe onze opzet ervoor zorgt dat vleugelspelers alle ruimte krijgen. Hier is weer te zien dat Großkreutz de rechtsback naar binnen lokt zodat onze eigen linksback alle ruimte heeft om op te komen. Ook zal er eventueel ruimte zijn voor een steekpass richting de spits.  Ook aan de andere kant is het hetzelfde verhaal. Onze rechtsback profiteert van de ruimte die Götze vrijmaakt met het naar binnen snijden. Sahin kan hem met een gemakkelijke pass bereiken. Nu is alleen een goede voorzet nog nodig om een uitgelezen kans op te zetten. Het gebruiken van de beschikbare ruimte is het grote geheim achter deze opzet.  We nemen nóg een keer een kijkje aan de linkerkant. Bender heeft de bal en dribbelt naar voren. Ondertussen zien we Großkreutz weer naar binnen komen. Een simpele pass van Bender naar de linksback gevolgd door een goede voorzet naar de spits en een staaltje goed afronden is het enige wat nodig is om hier een interessante wedstrijd van te maken.

  Het Centrale Middenveld  Hier is duidelijk te zien hoe ook ons centrale middenveld zijn steentje bijdraagt. Door middel van blijvend druk zetten op de tegenstander wordt het spel steeds dichter naar het doel van de tegenstander opgeschoven. Sahin en Bender blijven net iets achter de aanvallende linie en houden zo de mogelijkheid om elkaar gemakkelijk te vinden. Ook is goed te zien hoe onze spits samenwerkt met onze vleugelaanvaller en AMC. De verdediging wordt compleet weggespeeld. De rechtsback profiteert zoals gewoonlijk van de ruimte, heeft alle tijd om de perfecte voorzet te geven en bedient zo de spits. Prachtig en effectief voetbal.  In deze situatie is de bal heroverd door de tegenstander. Althans, de bal is weggewerkt en beland bij Subotic, onze centrale verdediger. Je kunt zien dat CM’s Sahin en Bender hun positie hebben behouden en klaar staan om de bal weer in ontvangst te nemen. Door het blijven op hun positie ben je als team sneller in staat om de bal opnieuw naar voren te spelen.

  Dit was de korte analyse over hoe je een goede aanval kan opzetten. Ik weet dat er geen download van deze tactiek bestaat omdat dit vooral dient als inspiratie om je eigen tactiek op te bouwen. Dit is de bouwtekening, nu is het aan jou om dit systeem na te bouwen en/of te perfectioneren.

  Succes!

  Dit artikel is met toestemming vertaald door Mr.360 Het origineel is afkomstig van footballmanageranalysis en geschreven door Lee Scott. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Reageer op het artikel onder het artikel óf op het forum.

Wat gebeurt er?

Collapse

There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

Working...
X