Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Het creŽren van ruimtes door loopacties

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Het creŽren van ruimtes door loopacties

  Onderstaand artikel is ooit voor FM13 vertaald door bas2204. Het doel van dit topic is dan ook niet om een downloadlink te plaatsen (Die ga je in dit artikel ook niet vinden!). Het doel van dit topic is om je te laten nadenken over manieren waarop je aanval kan verlopen. In dit geval bij het stilstaan van het creŽren van ruimtes door loopacties. Football Manager is alleen niet meer het spelletje waarbij je simpel weg een opstelling maakt, maar wat willekeurige instructies kiest en je instant succes hebt. Je moet nadenken over hoe je je opstelling maakt. Wat is je gedachte achter de opstelling? Hoe wil je bereiken dat mensen vrijgespeeld worden? Hoe wil jij kansen creŽren. Dit artikel wil je hierbij helpen door het geven van een aantal voorbeelden. IdeeŽn die genoemd worden in dit artikel kun je ook zelf toepassen in een eigen tactiek. Ik wil je daarom ook aanraden om zelf een tactiek te gaan creŽren waarbij je veel ruimtes wil creŽren door loopacties van spelers.


  Het creŽren van ruimtes door loopacties

  Mijn favoriete aspect van ons geliefde Football Manager is het creŽren en tweaken van tactieken. Soms zorgt dit ervoor dat het eindresultaat er een tikje ongebruikelijk uit ziet, een formatie die je niet bij de opstellingen in Studio Sport zult tegenkomen. Dit is ook de manier waarop de volgende tactiek is ontstaan, maar zoals altijd zit er wel een bepaalde gedachte achter deze waanzin.

  In mijn gedachten lijkt het allemaal volkomen logisch. Om te beginnen, het aanvallende gedeelte, want hier staan twee aanvallers tegen de zijlijn aan geposteerd. Zij hebben echter de rol van een hangende vleugelspeler en zullen dus naar binnen snijden om zo toch in de zestien meter te komen. Er staat echter geen centrale aanvaller op het veld, zoals wel gebruikelijk is. In plaats van een spits maak ik gebruik van een centrale aanvallende middenvelder, om zo de centrale verdedigers van de tegenstander uit hun positie te lokken. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de naar binnen snijdende buitenspelers. De rest van het middenveld is zo gepositioneerd dat er met een smalle ruit wordt gespeeld voor een echt overwicht in de as. De verdediging staat in een kom opgesteld. De backs staan vooruit geschoven als wingbacks en van hen wordt verwacht dat ze over de hangende vleugelspitsen heen komen, om zo in aanvallend opzicht het veld breed te houden.
  Dit is in theorie allemaal leuk en aardig, maar werkt het ook? Het antwoord is ja. Dit zal ik proberen toe te lichten aan de hand van enkele screenshots van ontstane spelsituaties tijdens het spelen met deze tactiek.
  Hier zien we wat er gebeurt als de aanval al in een ver gevorderd stadium is. De hangende vleugelspelers zijn beiden naar binnen getrokken, maar staan er absoluut niet alleen voor, doordat de vleugelverdedigers enorm ver naar voren zijn geschoven en de aanvallers flankeren. De backs zullen zoeken naar vrije ruimte in de diepte, buiten de hangende vleugelspelers om. Ook zie je in het gearceerde gebied dat het team een flink overwicht heeft op het middenveld, en dat alle vier de middenvelders in de positie zijn de bal te ontvangen en door te passen om zo meer verschillende ruimtes en passes bespeelbaar te maken.
  Hier zien we weer een ander aspect van deze tactiek, namelijk de rol van de aanvallende middenvelder. Hij is verder ingezakt, om zich meer met de opbouw te bemoeien. Hierdoor krijgt deze aanvallende speler veel opties om de aanval verder voort te zetten. Er is een korte optie en verschillende langere opties. De optie voor de korte pass is die naar de centrale middenvelder, ingesteld als dynamische middenvelder, die over de aanvallende middenvelder heen is gekomen. Dit is echter niet persť de beste optie. Aangezien de verdediging van de tegenstander ver uit elkaar staat, zijn er drie grote ruimtes waarin de aanvallende middenvelder een vleugelspits of opkomende back weg kan sturen.

  Een van de belangrijkste aspecten van deze tactiek is de grote hoeveelheid diepgang vanuit meer teruggetrokken posities. Dit geeft de mogelijkheid om ruimtes te creŽren tussen de verdedigende lijn van de tegenstander. Deze loopacties komen vooral van de vleugelverdedigers en de dynamische middenvelder, maar ook de bijdrage van de hangende vleugelspelers mag niet genegeerd worden.
  Op bovenstaande screen heeft het team balbezit in de persoon van de aanvallende middenvelder, die wordt aangevallen door een aantal verdedigers van de tegenpartij. Door de gekozen positie van de rechtsbuiten en de loopacties van beide vleugelverdedigers is het onmogelijk voor de tegenstander om de verdediging gesloten te houden. De dynamische middenvelder kan namelijk makkelijk in de ruimte achter de verdediging duiken en de aanvallende middenvelder kan hem ook makkelijk bereiken op die positie. Een makkelijk doelpunt.
  Volgende situatie. Weer komt de bal in het bezit van de aanvallende middenvelder, en ook nu zorgt de loopactie van de vleugelverdediger er weer voor dat de verdediging van de tegenstander wordt opengereten, omdat het team over de hele breedte moet verdedigen. Nu de bal bij Eriksen komt, zal de enige overgebleven centrale verdediger naar voren moeten verdedigen. Hierdoor komt er een groot gat in het gearceerde gebied en is het weer de dynamische middenvelder die hierin kan duiken. Als Eriksen hem weet te bereiken, is dit weer een uitgelezen kans.
  In dit laatste scenario wordt er ruimte gemaakt doordat de rechtsbuiten met de bal naar binnen is getrokken. Met deze actie trekt hij twee verdedigers met zich mee, die hem volledig volgen. Dit zorgt voor een groot gat in het centrum van de verdediging. Deze keer zal de passing echter in twee keer moeten gebeuren om gebruik te maken van deze ruimte, waar een van de andere spelers in kan duiken. De rechtsbuiten bereikt de linksbuiten en deze kan de bal in de ruimte passen, waar de aanvallende middenvelder in kan duiken.
  Zoals je kunt zien, kan buiten de gebaande paden treden best effectief zijn, zolang je maar een plan hebt om gebruik te maken van de ruimte die wordt gecreŽerd door een aantal standaard loopacties in aanvallende zin. Zodra de tactiek wat verder is uitgewerkt, zal ik kijken of ik hem beschikbaar maak als download, zodat je mijn hersenspinsel zelf in actie kunt zien.

  Dit artikel is met toestemming vertaald door bas2204. Het origineel is afkomstig van FM-Analysis. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Wat gebeurt er?

Collapse

There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

Working...
X