Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Spelerssalarissen en de salarisstrategie - Ook voor transferstrategieŽn

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Spelerssalarissen en de salarisstrategie - Ook voor transferstrategieŽn

  Ere aan wie ere aan komt: coachert heeft dit artikel in het verleden ooit betaald. Ik vond het een mooi begin om een discussie te starten over een niet al te veel besproken onderdeel binnen de FM-wereld. Meestal gaat het over het vinden van een juiste tactiek. Het vinden van juiste spelers is ook wel een hot issue. Een goede training is al een minder gebruikelijk onderwerp, maar wordt nog wel besproken. Maar de financiŽn bij een club? Ik zie ze eigenlijk nooit besproken worden. Misschien omdat geld verdienen toch al te makkelijk is? Hoef je wel eens echt op de centjes te letten? Bij de meeste zijn de prestaties dusdanig goed dat er altijd wel meer financiŽn binnen gehaald worden? Is dat nu de reden waarom er maar zelden over dit onderwerp gesproken wordt? Een aspect als moneybal is misschien ook wel leuk om hier te discussiŽren. In dit artikel gaat men alleen in op het salaris, maar we kunnen natuurlijk het transferbeleid er ook bij pakken. Dan past een discussie over moneybal hier zeker thuis. Als ik goed ben geÔnformeerd is dat een stokpaardje van Nom de Guerre.


  Spelerssalarissen en de salarisstrategie

  Spelerssalarissen drukken vaak flink op de begroting van een club. Wanneer clubs ten onder gaan aan financieel wanbeleid, is dit meestal ook doordat er te veel overbetaalde spelers in dienst waren. Vooral bij laaggeklasseerde teams is dit regelmatig het geval. De spelers willen allemaal groot geld verdienen, maar door de weinige sponsors en de weinige overige opbrengsten kunnen clubs de salarissen niet ophoesten en gaan ze ten onder aan hun eigen overmoed. In dit artikel wordt een goede manier besproken om je salarissen het beste onder controle te houden.

  Wanneer je je selectie aan het bekijken bent en je drukt in het rolmenu dan op contract, zie je de standaarddetails van de contracten van je spelers. Door je spelers dan de ordenen op selectiestatus en / of op salaris, krijg je een idee van de huidige salarisstructuur die je club doorvoert. Ook helpt het je om je eigen salarisstructuur te ontwikkelen en te onderhouden. Daarbij kun je zo zien wie de de grootverdieners zijn binnen je selectie en wie dus de spelers zijn die continu op een hoog niveau moeten spelen om hun geld op te brengen.
  Wanneer je in de bestuurskamer je financiŽn zit door te nemen, kun je in het tabblad lonen je salarisbudget en je huidige salariskosten zien. Daarbij laat het lonen-scherm zien wat de maximum-, gemiddelde-, minimum- en totale lonen zijn die je bij een bepaalde selectiestatus momenteel uitgeeft of die je uit mag geven.

  Salarisstructuren
  Tot nu toe is er niet veel nieuws vermeld. Wat veel FM'ers echter niet doen, is een bepaalde salarisstructuur inbouwen bij hun club. Een salarisstructuur wil eigenlijk zeggen dat je iedere speler betaalt in verhouding met zijn invloed binnen het team. Je moet daarvoor iedere speler bij de contractonderhandelingen al een selectiestatus geven die zijn invloed binnen het team het beste weergeeft. Vervolgens bied je de speler een bepaald salaris, wat ook afhangt van je salarisbudget en sowieso van je gehele financiŽle situatie.
  Echter, je zult ook rekening moeten houden met de ambities van je club. Dit kan betekenen dat je soms iets meer salaris moet betalen, wat zich dan weer terug kan betalen in de geleverde prestaties die je door de investering in desbetreffende speler behaald hebt.
  Een salarisstructuur onderhouden vergt veel discipline. Zo moet je onder andere proberen te voorkomen spelers te contracteren die een salarisverhoging eisen wanneer ze een bepaald aantal wedstrijden gespeeld hebben. Dit betekend dus dat je opties op de transfermarkt gelimiteerd zijn. Een tip om de salariseisen van die spelers omlaag te halen is het verhogen van de vergoeding van de zaakwaarnemer en het verhogen van de loyaliteitsbonus.

  Voordelen van een salarisstructuur
  Een goede salarisstructuur kan je verschillende voordelen opleveren:
  • Het voorkomt dat spelers met eenzelfde selectiestatus als iemand die meer verdient gaan eisen dat ze ook meer willen verdienen. Dit zorgt er dan weer voor dat de salariskosten ook in de toekomst niet de pan uit zullen reizen.
  • Door de lonen van spelers laag te houden, maak je een grotere kans om ze te verkopen. Teams die de speler mogelijk aan willen kopen, zullen zich door het niet al te riante salaris eerder geroepen voelen om een speler aan te trekken dan spelers die al vele tonnen verdienen.
  • Het zorgt er voor dat je financieel gezond blijft. Je kunt het geld nu besteden aan andere zaken zoals het verbeteren van je faciliteiten.


  Een salarisstructuur opbouwen
  Een team is in een ideale situatie opgebouwd uit vier of vijf bepalende spelers, zes tot zeven eerste elftal spelers, en negen tot elf spelers in roulatiesysteem of lager. Het werkt het beste om over het algemeen drie verschillende Ďstatusgroepení aan te houden, zo kun je makkelijk inschatten hoeveel wedstrijden iemand zal spelen. Wanneer je dit hebt uitgevogeld, heb je een goede basis om een salarisstructuur op te zetten.
  Als je de salariskosten van je volledige eerste team, dus inclusief spelers die zijn uitgeleend en waarvan het salaris dit seizoen door een andere club betaald wordt, aftrekt van je totale salarisbudget, moet je nog maar ongeveer 10% over hebben voor je B- en -19Ėteam. Wanneer je financiŽle vooruitzichten erg positief zijn en je dus al het beschikbare salarisbudget op kunt maken zonder in de financiŽle problemen te komen, houd je dan nog zoín 90% van je salarisbudget over voor je eerste elftal. Als je je team in de bovenstaande drie blokken hebt opgedeeld, en dus in verhouding meer spelers in een roulatiesysteem hebt dan bepalende spelers, heb je nog ongeveer 30% per blok te besteden. De enkele bepalende spelers krijgen 30% te verdelen, de spelers voor het eerste elftal krijgen 30% te verdelen, en de rest van je spelers krijgt ook 30% te verdelen.
  Een voorbeeld: je hebt een salarisbudget hebt van Ä1.000.000, en je hebt vier bepalende spelers. In dat geval mogen deze vier bepalende spelers Ä300.000 (=1.000.000*30%) verdelen aan salarissen. Dit komt neer op een gemiddelde van Ä75.000 per bepalende speler. Wanneer je met dit salarisbudget tien spelers hebt die in een roulatiesysteem voetballen, mogen deze tien spelers ook Ä300.000 verdelen, wat neer komt op maximaal Ä30.000 per persoon. Onderstaande grafiek geeft al het bovenstaande grafisch weer. Het laat de verhouding zien tussen het aantal spelers in een bepaalde selectiestatus en hun aandeel in de salariskosten. Ook hier is uitgegaan van een budget van Ä1.000.000 waarvan 10% naar de jeugd- en B-elftallen gaat.
  Je salarisstructuur beoordelen en verbeteren
  Op het einde van een seizoen kun je aan de hand van het aantal gespeelde wedstrijden, het salaris van de speler en zijn selectiestatus zien of hij minder of meer heeft gepresteerd dan dat je verwachtte. De spelers die het minder goed hebben gedaan, zouden verkocht kunnen worden zodat je er zeker van bent dat iedereen die in je team zit het ook waard is om in je team te zitten. Ook zul je spelers die eigenlijk in het eerste elftal zouden horen, maar later toch in een roulatiesysteem terecht kwamen, ůf een vernieuwd contract aan moeten bieden onder mindere omstandigheden ůf moeten verkopen.
  Daarbij kun je je salarisstructuur aanpassen aan de progressie die je team boekt. Wanneer je team net gepromoveerd is, zul je meer salarissen willen betalen om wat betere spelers naar je team te halen. Ook kan het zijn dat je je selectie uit wilt breiden doordat je komend seizoen meer wedstrijden gaat spelen door Europees voetbal of iets dergelijks. Zolang de resultaten de kosten van de extra salarissen dekken, is het verstandig om dit soort investeringen te maken.

  Echter zul je altijd voorzichtig moeten zijn bij het aanpassen van je salarisstructuur. Dit geldt al helemaal wanneer je denkt dat dure spelers dť oplossing zijn voor meer successen binnen je club. Wanneer je dit denkt, zul je namelijk sneller ondoordachte beslissingen gaan maken op de transfermarkt. Ten eerste moet je jezelf altijd afvragen of je club de financiŽle mogelijkheden heeft om dergelijke investeringen te maken. Je moet jezelf ervan verzekeren dat het extra salarisbudget zichzelf ook terug gaat betalen. Daarbij is het belangrijk dat de financiŽn in de toekomst ook goed blijven. Ten tweede moeten nieuwe spelers die meer salaris eisen dan je huidige spelers ook beter zijn dan deze spelers. Wanneer je oudere spelers zien dat nieuwe spelers hogere salarissen krijgen terwijl ze niet eens beter zijn dan hen, zullen ze snel om een salarisverhoging gaan vragen. Wanneer je dit wel doet moet je jezelf er sowieso van verzekeren dat niemand in je team de clausule heeft dat ze het salaris van de grootverdiener evenaren.

  Je salarisbudget verhogen
  Wanneer je een transferstrategie aanhoudt waarbij je jonge talentvolle spelers aankoopt om ze later duurder te verkopen, kun je je transferkosten tot een minimum beperken en ook nog eens winst maken op de transfers. Als je minder geld nodig hebt voor transfers, kun je meer geld besteden aan salarissen door de slider wat te verschuiven. Dit is ook een optie om je salarisstructuur aan te passen. Je kunt betere spelers kopen doordat je meer geld te spenderen hebt aan salarissen. Ook kun je het bestuur vragen om je salarisbudget wat te verhogen.

  Contracten verlengen
  Voor veelbelovende jonge spelers en ook voor goede eerste elftal spelers is het belangrijk om hun contracten bijtijds te verlengen. Voor de transferopbrengsten is het altijd goed wanneer een speler een langlopend contract heeft. Door de lengte van zijn contract kan hij nog meer geld opleveren dan dat hij zou doen wanneer zijn contract bijna afgelopen is. Indien een speler echter te hoge salariseisen heeft, is het verstandig om hem vanaf twee jaar voordat zijn contract af loopt te proberen te verkopen. Je kunt de salariseisen van een speler verminderen door hem hogere bonussen te geven of door met hem in gesprek te gaan en hem te verzoeken zijn salariseisen iets te beperken.

  Een salarisstrategie kan van groot belang zijn bij je club. Door er goed gebruik van te maken, kun je je club financieel gezond maken en houden. Wanneer je de salarissen en de daartegenover staande prestaties nauwlettend in de gaten houdt, kun je hiermee veel winst boeken met je club.

  Dit artikel is met toestemming vertaald door Coachert. Het origineel is afkomstig van Guide to Football Manager. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

  #2
  Bovenstaande strategie pas ik niet toe. Ik ga niet op die manier op de centjes letten. Niemand in mijn team moet een te hoge selectiestatus hebben, maar een te lage is geen probleem. Ook vind ik scheefverdieners niet echt een groot probleem. Als iemand onderbetaald wilt worden, is dat toch prima? Ik zit op dit moment wel bij een club waarbij ik op de centjes moet letten. Er is eigenlijk geen geld. En de salariskosten is een van de dingen om op te bezuinigen. Een hoop spelers met contract heb ik eruit proberen te werken en ik heb er veel amateurs voor teruggehaald. Die zijn een stuk goedkoper. Op die manier let ik nu wel een beetje op de centjes.

  Het zou mij nog wel eens leuk lijken om een game met een subtopper / middenmoter te starten met als doel om een soort van moneybal te proberen. Goedkope goede spelers proberen te halen die vorig jaar slecht gepresteerd hebben en daardoor niet zo duur zijn. Op LLM niveau is dat niet echt te doen. Je moet daar gewoon grijpen wat je grijpen kan. Een subtopper heeft dan toch meer kans. Vervolgens kun je ook een heel handelshuis op zetten. Proberen om iedereen voor een hoger bedrag te verkopen dan je hem gekocht hebt. Leuke doelstelling. En ondertussen natuurlijk niet in kwaliteit inboeten. Maar vooral veel winst maken op transfers dus. Dat lijkt me nog wel eens leuk.

  Comment

  Wat gebeurt er?

  Collapse

  There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

  Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

  Working...
  X