Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Het karakter van een speler

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Het karakter van een speler

  Hoe kijken jullie naar het karakter van een speler? Dit zegt natuurlijk een hoop over zijn ontwikkelmogelijkheden (sommige spelers willen zich meer ontwikkelen dan andere), hun houding binnen de groep (Je kent wel die spelers die zich nergens van aantrekken en die steeds in de nachtelijke uurtjes gespot worden) of spelers die continu maar hoger op willen als ze daarvoor de kans denken te hebben. Al dit soort gedrag wordt door het karakter bepaald. Allemaal aspecten waar je dus op zou kunnen letten als je een speler koopt, een talent wilt laten ontwikkelen, ... Onderstaande gids is voor FM13 geschreven, maar ik verwacht niet dat er heel veel gewijzigd is. Hooguit zullen sommige namen anders vertaald zijn naar het Nederlands. Dat zou kunnen.

  Ik ben erg benieuwd hoe jullie omgaan met het karakter van een speler.


  Het karakter van een speler 1/4

  Het karakter van een speler, wat moet je daar nu weer mee? Dat is toch een leuk detail, maar heeft toch niet zoveel invloed op het spel? Als je dat denkt, moet ik je helaas teleurstellen. Het karakter van een speler maakt of kraakt je speler. Het wordt daarom eens tijd om eens goed naar het karakter van een speler te kijken. Het karakter van een speler zegt meer dan je misschien in eerste instantie zou vermoeden. Het geeft je namelijk een beeld van een aantal verborgen eigenschappen van een speler. Als je naast het karakter ook nog eens de omgang met de media in beschouwing neemt, kun je bijna iedere verborgen eigenschap die op het karakter en de omgang met de media van invloed is nauwkeurig schatten.

  Er valt heel veel te vertellen over het karakter en de omgang met de media van een speler. Het is zoveel informatie dat we er zelfs een vierdelige serie van gemaakt hebben. In het eerste deel zullen we de eigenschappen bespreken die bepalend zijn voor het karakter en de omgang met de media van een speler. Vervolgens zullen we deel twee en drie van deze reeks alle verschillende karakters bespreken. In het vierde deel komt de omgang met de media aan bod.

  Deze gids is het fundament voor de andere drie delen. In deze gids werpen we een blik op verschillende eigenschappen die invloed hebben op de persoonlijkheid van een speler. Dit zijn twee zichtbare eigenschappen, invloed en doorzettingsvermogen. De eigenschap invloed bepaalt simpelweg de leiderschapskwaliteiten van een speler, terwijl het doorzettingsvermogen bepaalt of een speler zijn hoofd wel of niet snel zal laten hangen. Indien het karakter over alleen zichtbare eigenschappen iets zou zeggen, zou het beetje een zinloze functie zijn. Gelukkig zijn er ook een aantal onzichtbare eigenschappen die het karakter van een speler bepalen. Om precies te zijn, zijn dit er zeven. Indien men echter over deze zeven eigenschappen praat, neemt men er nog een achtste eigenschap bij. Dit komt omdat deze acht eigenschappen in de editor bij elkaar staan. Ook wij zullen deze achtste eigenschap er voor het gemak bij nemen.

  De eerste eigenschap is aanpassingsvermogen. De naam van deze eigenschap is naar mijn idee wel duidelijk. Het bepaalt hoe goed een speler zich kan aanpassen. Een speler met een hoog aanpassingsvermogen voelt zich snel thuis in een ander land. Hij verplaatst zich gerust van het ene land naar het andere land, zonder dat hij ergens last van heeft. Een speler met een laag aanpassingsvermogen heeft echter moeite met aanpassen, waardoor hij mogelijk niet meteen optimaal speelt als hij in een ander land komt te spelen.

  De volgende eigenschap is ambitie. Het is een eigenschap met twee kanten. Aan de ene kant is het een groot voordeel om spelers te hebben met een hoge waarde voor ambitie. Zij leggen de lat voor zich zelf erg hoog. Degradatie voorkomen is geen doel voor hen, zij willen hoger eindigen. Ook op de training doen ze hun uiterste best en ze zijn snel gemotiveerd door je teamtalks. De keerzijde is dat spelers met veel ambitie graag hogerop willen. En als ze inzien dat het met de huidige club niet lukt, willen ze naar een andere club verkassen, met een hogere reputatie. Daarnaast zijn spelers met een hoge waarde voor ambitie ook wat egoïstischer aangelegd. Ze denken wat meer aan zich zelf dan aan het teambelang.
  Controverse is eigenlijk een slechte eigenschap. Je wilt eigenlijk dat de spelers niet controversieel zijn. Controversiële spelers stappen snel naar de media om daar iets of iemand in het kwade daglicht te zetten, ze luisteren het liefste niet naar je voorstellen en zoeken de problemen op waar kan. Controversiële spelers zijn de spelers met een grote mond, maar een klein hartje. Het liefst wil je dit soort spelers mijden.

  Ook loyaliteit is een eigenschap met twee kanten. Een loyale speler gaat dwars door het vuur voor zijn club. Hij zal je club nooit als opstapje voor een betere club zien. In die zin is het misschien wel het tegenovergestelde van ambitie. Loyale spelers zullen niet buigen voor extra geld. Ook heeft hij eigenlijk niets met premies voor bijvoorbeeld het winnen van een competitie. Daarnaast is het lastig om een loyale speler te motiveren. Na een verloren duel vinden ze het lastig om de draad weer op te pakken. Een team met veel loyale spelers zit dus zo in een negatieve spiraal en probeer daar dan maar eens uit te komen.

  De eigenschap druk geeft aan hoe goed een speler om kan gaan met druk. Een drukbestendige speler zal zelfs onder druk in staat zijn om optimaal te presteren. Sterker nog, deze spelers zullen het beste onder druk presteren. Waar normale spelers slecht zullen reageren op situaties waarin ze onder druk gezet worden, vinden deze spelers het juist fijn. Zo zie je maar weer dat ook deze eigenschap weer invloed heeft op hoe je met de speler moet communiceren.

  Dan zijn we aangekomen bij professionalisme. Een speler met een hoge waarde voor deze eigenschap zal doen wat er van hem gevraagd wordt. Als je hem een opdracht geeft, weet je eigenlijk zeker dat hij deze ook zal volbrengen. Hij zal niet snel geneigd zijn om te gaan mekkeren in de pers. Ze hebben er zelfs een hekel aan als andere spelers wel uit hun slof schieten tegen de pers.

  We zijn nu bijna aan het einde gekomen van de eigenschappen. We moeten er nog twee. Laten we nu naar sportiviteit kijken. Sportieve spelers maken zich niet druk over de uitslag. Het maakt ze niet uit of ze nu winnen, verliezen of gelijk spelen. Het enige wat hun interesseert is dat ze een leuke wedstrijd gespeeld hebben. Misschien is het woord gezellig nog wel toepasselijker. Je moet niet van deze spelers verwachten dat ze vol de duels in gaan, want ze zijn bang onnodige overtredingen te maken. Ze zullen ook niet snel een fopduik maken, om een strafschop te versieren. Ze willen een sportieve wedstrijd. Daar draait het om.

  Tenslotte hebben we de eigenschap temperament. Ik kan alvast verklappen dat je het liefst spelers met een hoog temperament wilt hebben. Zij zijn in staat om hun hoofd altijd koel te houden. Je zult niet vaak van dit soort spelers een woede-uitbarsting zien. Spelers met een laag temperament zullen snel dingen eruit flappen. Ze zeggen dingen zonder na te denken. En ze doen ook dingen zonder na te denken. Ook tijdens de wedstrijden. Ze raken snel gefrustreerd als het niet helemaal loopt en laten dit ook merken door hun spel. Ze zullen veel meer gemene overtredingen maken. Kortom: je wilt geen spelers met een laag temperament.

  De meeste bovenstaande eigenschappen zijn verborgen eigenschappen. Je zult ze nergens in het spel terug vinden. De enige manier om een schatting van bovenstaande eigenschappen te maken is door het karakter en de omgang met de media van een speler te bekijken. Hoe je precies het verband kunt leggen tussen het karakter en de verborgen eigenschappen zullen we in de komende drie gidsen gaan bespreken. Houd de site dus goed in de gaten!

  #2
  Het karakter van een speler 2/4

  Het karakter van een speler, wat moet je daar nu weer mee? Dat is toch een leuk detail, maar heeft toch niet zoveel invloed op het spel? Als je dat denkt, moet ik je helaas teleurstellen. Het karakter van een speler maakt of kraakt je speler. Het wordt daarom eens tijd om eens goed naar het karakter van een speler te kijken.

  Er valt heel veel te vertellen over het karakter en de omgang met de media van een speler. Het is zoveel informatie dat we er zelfs een vierdelige serie van gemaakt hebben. In het eerste deel zullen we de eigenschappen bespreken die bepalend zijn voor het karakter en de omgang met de media van een speler. Vervolgens zullen we deel twee en drie van deze reeks alle verschillende karakters bespreken. In het vierde deel komt de omgang met de media aan bod.

  In dit tweede deel bouwen we verder op het eerste deel van de serie. In het eerste deel van deze serie hebben we de verschillende, veelal verborgen, eigenschappen besproken die bepalend zijn voor het karakter van een speler. In dit deel maken we een begin met het bespreken van alle mogelijke karakters. Per karakter zullen we aangeven hoe zo’n speler in het leven staat en welke eigenschappen je af kunt leiden zijn karakter. De eigenschappen die genoemd zijn, zijn geen uit de lucht gegrepen cijfers, maar zijn tot stand gekomen na grondig onderzoek.

  We hebben echter met een klein probleem te maken. De cijfers zijn niet 100% waterdicht. Op het moment dat je een bepaald karakter weet, dan kloppen de eigenschappen die erbij vermeld staan. Daar twijfel ik niet over. Maar op het moment dat je bepaalde verborgen eigenschappen zou weten en een bepaald karakter voldoet daaraan, hoeft een speler nog niet perse dat karakter hebben. Er zijn namelijk genoeg karakters die elkaar niet uitsluiten, terwijl iedere speler toch maar één karakter heeft. Het spel heeft daar bepaalde keuzecriteria voor, maar deze zijn nooit tot in detail uitgezocht.

  Het belangrijkste is echter dat zodra we een karakter weten, we ook zeker kunnen zijn over enkele verborgen eigenschappen en op die manier kunnen we een redelijk beeld vormen van een aantal verborgen eigenschappen. Laten we nu de karakters dus maar eens gaan bespreken. In deze gids komen de karakters aan bod die beginnen met de letter A tot en met de N. In het volgende deel zullen alle andere karakters besproken worden.

  Ambitieus
  We trappen af met het karakter ambitieus. Een speler die ambities heeft, zal altijd vooruit willen met zijn carrière. Dit kan hij doen door hard te werken, want hij wil zichzelf altijd verbeteren. Een ambitieuze speler wil vaak in grote wedstrijden zijn waarde bewijzen voor zijn team, maar hij zal niet echt snel liefde voor die club krijgen. Dat hij zijn waarde wil bewijzen in grote wedstrijden is eigenlijk vrij egoïstisch, want hij wil altijd naar een betere club en als je dat tegenhoudt zit je met een ongelukkige speler. Indien je de speler toch laat gaan, moet je niet vreemd opkijken dat de rest van de selectie boos is dat je je beste speler hebt laten gaan.
  Eigenschappen: Ambitie tussen de 16 en 19 en loyaliteit onder de 10.

  Bevlogen
  Een bevlogen speler is een type speler dat die harde duels niet uit de weg gaat. Het is een speler die vaak zowel fysiek als verbaal niet over zich heen zal laten lopen en erg intimiderend over kan komen op een tegenstander. De keerzijde aan het karakter is dat de speler zich erg snel laat provoveren, om daarna een domme overtreding te maken. Bevlogen spelers botsen dan ook snel met elkaar en met gedreven spelers. Maar met de rest kunnen ze over het algemeen goed overweg. Zolang je maar geen ruzie met de speler zoekt.
  Eigenschappen: Druk hoger dan 14, professionalisme tussen de 11 en 17 en temperament boven de 9.

  Gerard Piqué is een voorbeeld van een bevlogen speler.
  Photo by Castroquini2011

  Eerlijk
  Een eerlijke speler is op en top genieter van het spel. Hij ziet voetbal niet als zijn werk, maar meer als een uit de hand gelopen hobby. Plezier hebben staat bij hem bovenaan. Het resultaat maakt dan niet uit. Mocht de speler een gemene overtreding maken, weet je zeker dat het per ongeluk ging. Een fopduik maken om een vrije trap of strafschop te versieren zul je hem ook nooit zien doen. Hij is zelfs in staat om een inworp in de voeten van de tegenstander te gooien, indien hij het idee heeft dat de scheidsrechter ten onrechte aan zijn team de inworp gegeven heeft. Hij doet er echt alles aan om het spel eerlijk te laten verlopen, zelfs als de overwinning daardoor op het spel komt te staan.
  Eigenschappen: Sportiviteit is 20 en doorzettingsvermogen is lager dan 10.

  Gebalanceerd
  Dit is eigenlijk de makkelijkste groep om te definiëren en toch ook niet. Indien een speler niet voldoet aan een van de andere karakters, zal hij automatisch dit karakter krijgen. Je kunt daardoor eigenlijk zeggen dat de speler geen goede, maar ook geen slechte karaktereigenschappen heeft. Alles is een beetje middelmatig. Deze spelers vallen dan ook vaak niet op. Het zijn vaak rustige jongens in de groep. Tevens zijn ze in staat om de spelersgroep in balans te brengen. Ze kunnen namelijk met iedereen redelijk over weg. Ze zullen niet snel ruzie met een speler krijgen, maar daar tegenover staat wel dat ze ook niet snel dikke vrienden met een andere spelers zullen worden.
  Eigenschappen: Alles wat niet bij een ander karakter past. Over het algemeen kun je aannemen dat alle verborgen eigenschappen rond de 10 liggen. Sommige zijn misschien 7, andere 13.

  Geboren leider
  Dit karakter is een zeldzaam karakter. Het komt niet heel vaak voor. Maar als je een geboren leider hebt, wordt het vaak een boegbeeld van de club en dat zal zich ook uiten in het aantal verkochte shirtjes van de speler. De fans lopen als snel met de speler weg. Het zijn spelers die zich altijd veel inzetten en andere spelers hierin ook mee proberen te krijgen. Geboren leiders zijn spelers die met iedereen goed overweg kunnen en vaak gehecht zijn aan jouw club. Het is dus heerlijk om zo’n speler in je team te hebben. Het is een zeer geschikte aanvoerder.
  Eigenschappen: Doorzettingsvermogen en invloed zijn beide 20. Tevens moet de speler ouder dan 23 zijn. Mocht de speler nog geen 23 zijn, zal gedreven het karakter van de speler zijn.

  Gedreven
  Een speler die gedreven is, kan je het best vergelijken met een speler die bevlogen is, wat niet meteen wil zeggen dat ze ook met elkaar op kunnen schieten. Spelers die gedreven zijn, hebben een echt doel voor ogen en weten waarvoor ze spelen. Dat kan zowel zijn dat ze beter willen worden of een transfer willen verdienen. Ze zetten zich dan vol in op de training en in de wedstrijd om hun doel te realiseren. Helaas zal een speler niet altijd zijn droom kunnen realiseren en een speler die gedreven is, zal dan wat sneller ongelukkig worden dan een andere speler. Daar kan je niets aan doen, behalve beter presteren. Dat wil iedereen echter wel.
  Eigenschappen: Doorzettingsvermogen is 20 en ambitie is hoger dan 9 of doorzettingsvermogen is 20, invloed is 20 en de speler is jonger dan 23 jaar.

  Geen karakter
  Voor de duidelijkheid: Het gaat hier om het karakter genaamd ‘geen karakter’ en niet om het feit dat de speler geen karakter gekregen heeft in het spel. Het is echter wel een speler die je niet tegen wilt komen. Hij kijkt altijd als een zuurpruim en straalt duidelijk uit dat hij er geen zin in heeft. O wee als je de lat voor hem erg hoog legt. Hij kan daar totaal niet mee omgaan. Ook laat hij indien het slechter gaat, al snel zijn hoofd hangen. Hij heeft totaal geen zin om echt zijn best te doen. Al met al een karakter dat je het liefst niet in je selectie hebt.
  Eigenschappen Druk is 1 en doorzettingsvermogen is lager dan 10.

  Hartelijk
  Een hartelijke speler is een speler waarbij het hart op de juiste plaats zit. Hij is die vriendelijke jongeman in het veld die het spelletje goed kan relativeren, waardoor hij goed om kan gaan met de druk op het veld. Hij is de speler die gerust een grapje wil maken om de druk wat te verlagen. Iets wat door sommige spelers niet gewaardeerd zal worden, aangezien zij de wedstrijden iets serieuzer nemen. Het is echter niet de bedoeling van de hartelijke speler om zijn medespelers boos te maken. Hij doet nog geen vlieg kwaad.
  Eigenschappen: Druk is boven de 14, temperament is boven de 9 en professionalisme is onder de 11.

  Podolski is een voorbeeld van een hartelijke speler.
  Photo by Ronnie MacDonald

  Heel ambitieus
  Heel simpel, de overtreffende trap van een ambitieuze speler. Alles wat voor de ambitieuze speler geldt, geldt nog erger voor de hele amtibieuze speler. Hij zal nog een tikkeltje egoïstischer zijn en hij zal zich nog meer willen bewijzen dan een ambitieuze speler. Hij zal dan ook iedere strohalm vast willen pakken om zijn carrière nieuw leven in te blazen.
  Eigenschappen: Ambitie is 20 en loyaliteit is lager dan 10.

  Heel trouw
  Een speler die heel trouw is, zal niet snel de behoefte hebben om van club te veranderen. Sterker nog. Zo'n speler wil zelfs niet van club veranderen. Hij zal dan ook niet bij een poep en een scheet de club willen verlaten. Zijn doel is eigenlijk om zo lang mogelijk bij de club te blijven. Je krijgt hem moeilijk verkocht. Hij zegt gewoon simpelweg nee tegen de andere clubs. Hij heeft niet de ambitie om het hogerop te zoeken. Maar we zullen later zien dat het nog erger kan.
  Eigenschappen: Ambitie is 6 of 7, loyaliteit is 20 en de favoriete teamrating is lager dan 100.

  Laks
  Een lakse speler is liever lui dan moe. Hij is de nietsnut die nooit zijn best doet op de training. Hij zal nooit tot het uiterste gaan op een training. Hij ziet daar simpelweg het nut niet van in. Je komt er toch ook wel als je de kantjes er vanaf loopt, denkt hij. Dit type speler wil je dus niet in je team, omdat dit type spelers totaal niet gemotiveerd zijn om voor andere spelers door het vuur te gaan tijdens wedstrijden.
  Eigenschappen: Professionalisme is 1 en doorzettingsvermogen is onder de 10.

  Leider
  Hij heeft een natuurlijk instinct om andere spelers te leiden. Hij heeft graag de touwtjes in handen en is daar ook goed in. Het nadeel van dit karakter is alleen dat het totaal niets zegt over de verborgen eigenschappen van een speler. Een leider is dus wel een goede keus om aan te wijzen als aanvoerder, maar misschien niet de perfecte keus, want je weet zo goed als niets over het karakter van de speler zelf. Misschien heeft hij wel een opvliegend karakter en botst hij daarom mee veel spelers. Dit karakter vraagt dus om voorzichtigheid.
  Eigenschappen: Invloed is 19 of invloed is 20 en doorzettingsvermogen is 19 of lager.

  Loyaal
  Al eerder hebben we de heel trouwe speler besproken. De loyale speler lijkt hier heel veel op. De speler die heel trouw is, is overal net een beetje stelliger in. Een loyale speler zal zich dus net iets minder binden aan de club, maar nog steeds is de binding sterk aanwezig. Je zult daarom in de praktijk niet echt veel verschil ondervinden tussen een loyale en een hele trouwe speler.
  Eigenschappen: Loyaliteit 18 of 19 en ambitie 6 of 7.

  Luchthartig
  Een luchthartige speler is een prima speler om in je team te hebben. Hij laat alles over zich heen komen en maakt zich niet zo snel ergens druk om. Hij kan een keer zijn dag niet hebben en wat blunders maken, maar de volgende wedstrijd staat hij er weer gewoon. Hij heeft er niet echt last van. Ruzie is ook niets voor een luchthartige speler, want dat vindt dat allemaal niet belangrijk. Een luchthartige speler zal wel af en toen iets doen wat niet mag, maar dat zelf beschouwen als een foutje wat zou moeten kunnen. Het is daarom ook niet verstandig om hem direct voor het minste of geringste te bestraffen, maar hem een beetje zichzelf te laten zijn is een veel beter plan.
  Eigenschappen: Sportiviteit boven de 14 en druk boven de 14 en doorzettingsvermogen boven de 9 en temperament boven de 9.

  Cavani is een voorbeeld van een luchthartige speler.
  Photo by Tyler Durdan

  Makkelijk ontmoedigd
  Zoals de naam al aangeeft, is de speler snel uit het veld geslagen. Er hoeft maar iets te gebeuren of de speler ziet het al niet meer zitten. Een actie tijdens een wedstrijd die niet slaagt, en hij heeft meteen geen zin meer in de wedstrijd. Een trainingsoefening die niet lukt zoals hij graag zou willen, en meteen is zijn trainingsmotivatie verdwenen. Dit is nu niet het type speler wat je in je team wilt hebben, want ze zullen je team zeker niet op sleeptouw nemen als het nodig is.
  Eigenschappen: Doorzettingsvermogen is 1 en ambitie is lager dan 10.

  Modelprof
  Een modelprof doet wat het beste is voor een topsporter. Hij gaat iedere dag keurig op tijd naar bed en staat weer vroeg op. Je zult hem nooit in het nachtleven vinden en hij is altijd keurig op tijd voor de training. Op de training zal hij zich altijd goed inzetten. Daarnaast gaat hij een ruzie tussen spelers altijd uit de weg. In die zin is hij het perfecte voorbeeld voor iedere topsporter.
  Eigenschappen: Professionalisme is 20 en temperament is boven de 9.

  Niet ambitieus
  Een niet ambitieuze speler is een speler die zich niet al te veel in zal zetten op de trainingen, aangezien het hem niet heel veel uitmaakt of hij nu bij FC Knudde of bij Barcelona komt te spelen. Hij zal zich nooit ten volle ontwikkelen. In die zin zou je zeggen dat een niet ambitieuze speler altijd een miskoop is. Maar dat is niet het geval. Voor teams in lagere divisies kan zo’n speler best eens handig zijn. Zo’n speler kun je voor langere tijd aan je club binden, aangezien hij er geen behoefte aan heeft om hogerop te komen.
  Eigenschappen: Ambitie onder de 6 en loyaliteit boven de 10.

  Nonchalant
  Eerder hebben we de lakse speler besproken. Ik kan nu hetzelfde verhaal herhalen. Er zit weinig verschil tussen nonchalant en laks. Beide gooien er met de pet naar. Ze vinden alles prima en lopen de kantjes er vanaf. De lakse speler is alleen net een tikkie erger, maar in de praktijk zul je weinig verschil ervaren tussen de twee spelers.
  Eigenschappen: professionalisme is tussen de 2 en de 4 en doorzettingsvermogen is lager dan 10.

  Zoals al eerder aangeven, stoppen we hier op dit moment. We zijn ongeveer halverwege met de karakters. In de volgende gids die morgen zal verschijnen, zullen we de overige karakters gaan bespreken. Houd de site dus goed in de gaten!

  Comment


   #3
   Het karakter van een speler 3/4


   Het karakter van een speler, wat moet je daar nu weer mee? Dat is toch een leuk detail, maar heeft toch niet zoveel invloed op het spel? Als je dat denkt, moet ik je helaas teleurstellen. Het karakter van een speler maakt of kraakt je speler. Het wordt daarom eens tijd om eens goed naar het karakter van een speler te kijken.

   Er valt heel veel te vertellen over het karakter en de omgang met de media van een speler. Het is zoveel informatie dat we er zelfs een vierdelige serie van gemaakt hebben. In het eerste deel zullen we de eigenschappen bespreken die bepalend zijn voor het karakter en de omgang met de media van een speler. Vervolgens zullen we deel twee en drie van deze reeks alle verschillende karakters bespreken. In het vierde deel komt de omgang met de media aan bod.

   We zijn ondertussen al aanbeland bij het derde deel. Karakters die niet besproken zijn in het vorige deel zullen we in dit deel gaan besproken. Dat zijn de karakters beginnend met de M tot en met de Z. Aangezien er geen karakters zijn die met de M zelf beginnen, beginnen we met het karakter onsportief.

   Onsportief
   Je kent ze vast wel, die vervelende ventjes op het veld waarbij winnen heilig is. Ze stellen er alles voor in het werk om maar die overwinning binnen te halen. Zelfs als dat niet helemaal op een eerlijke manier gebeurt. Daar hebben ze gewoon maling aan. Zo nu en dan een schwalbe maken, moet toch kunnen? Als de tegenstander de bal uittrapt vanwege een blessure van een van jou spelers, bedank je de tegenstander toch voor de bal en ga je zelf verder met aanvallen? Hadden ze de bal maar niet uit moeten trappen. Dit is het beeld wat bij een onsportieve speler hoort. Het willen winnen is natuurlijk een pluspunt aan deze spelers. Daar tegenover staat echter dat ze het team ook geregeld in de problemen brengen. Een onsportieve speler zal over het algemeen meer overtredingen maken. En dat gaat niet per ongeluk of uit onkunde, maar hij doet het expres. En daarmee brengt hij soms zijn eigen team in de problemen. Of je onsportieve spelers in je team wilt hebben, is vooral afhankelijk van de rest van de eigenschappen van een speler.
   Eigenschappen: Sportiviteit is 1 en doorzettingsvermogen is boven de 10.

   Onverwoestbaar
   De onverwoestbare speler is een speler die er altijd voor gaat en voor niets bang is. De media kan nog zo veel over hem schrijven, hij wordt er niet warm of koud van. Laat ze maar over me schrijven, denken dit soort spelers. Het heeft totaal geen invloed op hun spel. Ook op het veld kun je doen bij deze speler wat je wilt, hij trekt zich er niets van aan. Je kunt nog zo vaak op zijn voet gaan staan, maar hij zal er niet op reageren. Hij zal zich alleen afvragen waar je mee bezig bent, maar hij laat zijn spel niet door dat soort dingen beïnvloeden. Over het algemeen is dit wel een type speler die je in je team wilt hebben. Ze laten zich totaal niet gek maken en zetten zich altijd goed in voor je elftal.
   Eigenschappen: Druk is tussen de 17 en 19 en doorzettingsvermogen is boven de 14.

   Perfectionist
   Het is nooit goed, het kan altijd beter. Een perfectionist is nooit tevreden met zijn eigen spel. Ieder foutje is er een te veel en moet voorkomen worden. Alles moet tot in de puntjes in orde zijn en dan zal de speler pas tevreden zijn over zijn eigen spel. Hij is zo’n speler die altijd het beste voor zich zelf op zoekt. Ook qua club. Hij heeft er geen schroom voor om van club te verkassen, als hij het idee heeft dat alles bij een andere club beter geregeld is. Het nadeel van dit soort spelers, is dat ze nogal snel geïrriteerd raken op het moment dat het niet helemaal lukt, zoals zij graag zouden willen. Het karakter is dus overwegend positief te noemen, maar je moet je wel bewust zijn van de negatieve punten van het karakter.
   Eigenschappen: Ambitie is boven de 17 en professionalisme is boven de 17 en doorzettingsvermogen is boven de 17 en temperament is onder de 10.

   Professioneel
   Een professionele speler is een speler die zich over het algemeen keurig gedraagt. Het is een speler die doet wat van hem gevraagd wordt. Hij zal ook zo goed als nooit een woede uitbarsting hebben. Hij verwacht echter wel van iedere speler dezelfde professionele houding. Voetbal is voor hem echt zijn werk en dat moet je goed doen. De professionele speler is de altijd serieuze speler tijdens het voetballen, waardoor hij in sommige gevallen nog wel eens saai over kan komen.
   Eigenschappen: Professionaliteit is 18 of 19 en temperament is boven de 9.


   Pirlo is een professionele speler.
   Photo by καρλο [ AKA Gilyo]


   Realistisch
   Een speler die realistisch is, lijkt eigenlijk veel op een onsportieve spelers. Dit vond ik persoonlijk toch wel een verrassing. Een realist is dus ook niet echt een sportief type. Ik durf zelfs te beweren dat realistisch geen goede benaming is voor dit karakter. Redelijk onsportief zou een stuk betere benaming zijn. Dat geeft in mijn ogen zijn karakter een stuk beter weer.
   Eigenschappen: Sportiviteit tussen de 2 en de 4 en doorzettingsvermogen boven de 10.

   Redelijk ambitieus
   Eerder hebben we de karakters ambitieus en heel ambitieus al besproken. Dit karakter past in dat rijtje. Het gaat van redelijk ambitieus naar ambitieus naar heel ambitieus. Daarmee is op zich al duidelijk wat voor type speler dit is. Het is een speler die altijd op zoek is naar mogelijkheden om hogerop te komen, maar niet ten koste van alles, zoals wel het geval is bij de andere twee.
   Eigenschappen: Ambitie is 15 of Ambitie is tussen de 16 en 20 en loyaliteit is boven de 9.

   Redelijk loyaal
   Waar de redelijk ambitieuze speler een verzwakte versie is van een ambitieuze versie, zo is de redelijk loyale speler een verzwakte versie van de loyale speler. De redelijk loyale speler verbindt zich dus wel aan je club, maar niet zo erg als een loyale speler. Hij toont net een beetje meer ambitie dan een loyale speler.
   Eigenschappen: Loyaliteit is tussen de 15 en de 17 of loyaliteit is boven de 18 en ambitie is tussen de 8 en 14.

   Redelijk professioneel
   Het begint misschien saai te worden, maar ook in dit geval dit karakter een afgezwakte versie van een ander karakter. In dit geval gaat het om professioneel. Nog steeds gaat het om de serieuze speler op het veld, al kan de redelijk professionele speler een grapje eerder waarderen, zolang je vervolgens maar serieus verder gaat met waar je mee bezig was.
   Eigenschappen: professionalisme is tussen de 15 en de 17 of professionalisme is 18 of hoger en temperament is lager dan 10.

   Redelijk sportief
   Een redelijk sportieve speler heeft het sportieve aspect hoog in het vaandaal staan. Voetbal is voor hun een hobby, iets waar je plezier in moet hebben, iets wat je gezellig met elkaar doet, ook samen met je tegenstander. Het is een speler die nooit de intentie zal hebben om de tegenstander te naaien. Het nadeel van sportieve spelers is dat ze het niet erg vinden om te verliezen, waardoor ze niet altijd zich voor 100% inzetten.
   Eigenschappen: Sportiviteit is tussen de 15 en de 17.


   Jeremain lens is een voorbeeld van een redelijk sportieve speler.
   Photo by Aleksandr Osipov


   Redelijk vastberaden
   Ook dit karakter is een verzwakte vorm van een ander karakter. Zoals je wel kunt raden, gaat het hier over het karakter vastberaden. Dat is op zijn beurt weer een afgezwakte versie van gedreven. Een redelijk vastberaden speler weet wat hij wilt en gaat er vervolgens ook voor. Zodra hij iets beslist, zet hij alles op alles om dat ook te bereiden.
   Eigenschappen: doorzettingsvermogen is tussen de 15 en 17 of doorzettingsvermogen is boven de 18 en ambitie en lager dan 10.

   Resoluut
   Een resolute speler heeft veel weg van een redelijk vastberaden speler. Ze weten allebei wat ze willen. Een resolute speler is echter over het algemeen een zeer professionele speler. Hij wil dus altijd dat alles op een zo goed mogelijk manier geregeld wordt.
   Eigenschappen: doorzettingsvermogen is tussen de 15 en 17 en professionalisme doorzettingsvermogen is tussen de 15 en 17.

   Sportief
   Gezelligheid gaat voor het resultaat bij deze speler. Na afloop van een duel hoor je deze speler nooit klagen over het resultaat en of het team wel of niet goed gespeeld heeft. Zijn gespreksonderwerp is de sfeer die er op het veld heerste. ‘Was het een leuke pot om te spelen?’ is een veel belangrijkere vraag dan ‘Is het resultaat goed?’ Een sportieve speler zal daarom ook nooit zich voor de volle 100% inzetten. Hij ziet daar simpelweg het nut niet van in.
   Eigenschappen: sportiviteit is 18 of 19 en doorzettingsvermogen is lager dan 10.

   Temperamentvol
   Een temperamentvolle speler is een speler die snel boos wordt. Bij de gerinste tegenstand ontploft hij direcct. Als hij maar even zijn zin niet krijgt, zal hij zijn kritiek bij de pers uiten. Al met al een type speler waar je niet echt blij van wordt.
   Eigenschappen: temperament onder de 5.

   Toegewijd
   Bij een toegewijde speler staat één ding centraal: de club. De club gaat voor alles. Hij wil zelf zijn eigen carrière opzij zetten om de club te dienen. Het is verliefd op de club en wil ook bij de club oud worden, ook al is er voor hem geen basisplaats weggelegd.
   Eigenschappen: loyaliteit is 20, ambitie is 6 of 7 en 'favoriet team' rating is 100 of hoger.

   Vastberaden
   De vastberaden speler gaat altijd door en is altijd bezig met het plannen van zijn carrière. Zodra hij hoger op kan, wil hij dat ook. En zijn wil is dan ook wet. Je houdt hem tevreden door naar hem te luisteren, niet door tegen hem in te gaan. Op zich is het een positief karakter, zolang je maar geen ruzie met hem krijgt.
   Eigenschappen: doorzettingsvermogen is 18 of 19 en ambitie 10 of hoger.


   Steven Gerard is een voorbeeld van een vastberaden speler.
   Photo by A:3KFootball


   Voorbeeldige burger
   Een voorbeeldige burger is een voorbeeld voor een ieder. Hij geeft zich iedere wedstrijd voor 100%. Hij heeft het beste met zichzelf voor, maar verliest de club daarbij niet uit het oog. Hij kan zeer goed omgaan met de druk die op zijn schouders gelegd wordt. Hij is een op en top professional die nooit zal ontploffen. En ten slotte is het ook nog eens een aardige speler op het veld. Wat wil je nog meer eisen van een speler?
   Eigenschappen: doorzettingsvermogen, ambitie, loyaliteit, druk, professionalisme, temperament en sportiviteit zijn allen hoger dan 17.

   Weinig wilskracht
   Misschien heeft de speler wel een groot talent, maar komt het er nooit uit, omdat de speler te weinig inzet toont. Het beeld van een weinig wilskrachtige speler. Hij is namelijk liever lui dan moe. Dat is natuurlijk ook een kunst.
   Eigenschappen: doorzettingsvermogen is tussen de 2 en 5 en ambitie is onder de 10.

   Weinig zelfvertrouwen
   Deze speler heeft snel een gebrek aan zelfvertrouwen. Hij kan totaal niet tegen de druk die op hem gelegd wordt, want hij is bang dat hij zal falen. De speler zal daardoor altijd onder zijn eigenlijke niveau spelen. Hij kiest liever voor een simpel balletje zonder risico, dan dat hij een pass geeft die de wedstrijd open kan breken, maar waarbij wel veel risico aan de pas komt.
   Eigenschappen druk is 2 of 3 en doorzettingsvermogen is lager dan 10.

   Wilskrachtig:
   ‘Je kan zeggen wat je wilt, het boeit me niets. Ik trek mijn eigen plan.’ Zomaar een uitspraak die bij een wilskrachtige speler hoort. Als deze speler iets in zijn hoofd heeft zitten, dan gaat hij er ook voor. Je kunt nog zo tegen hem praten, het deert hem totaal niet.
   Eigenschappen: druk is 20 & doorzettingsvermogen is boven de 14.

   Daarmee hebben we nu alle karakters gehad. Een mooi moment om deze gids af te sluiten. In het volgende en tevens laatste deel zullen we nog ingaan op de omgang met de media. Ook daaruit kun je iets leren over de verborgen eigenschappen van een speler. Houd de site dus goed in de gaten voor het volgende deel!
   Last edited by MisterX; 22 dec 2016, 21:33.

   Comment


    #4
    Het karakter van een speler 4/4

    Het karakter van een speler, wat moet je daar nu weer mee? Dat is toch een leuk detail, maar heeft toch niet zoveel invloed op het spel? Als je dat denkt, moet ik je helaas teleurstellen. Het karakter van een speler maakt of kraakt je speler. Het wordt daarom eens tijd om eens goed naar het karakter van een speler te kijken.

    Er valt heel veel te vertellen over het karakter en de omgang met de media van een speler. Het is zoveel informatie dat we er zelfs een vierdelige serie van gemaakt hebben. In het eerste deel zullen we de eigenschappen bespreken die bepalend zijn voor het karakter en de omgang met de media van een speler. Vervolgens zullen we deel twee en drie van deze reeks alle verschillende karakters bespreken. In het vierde deel komt de omgang met de media aan bod.

    We zijn ondertussen al aangekomen bij het vierde en tevens laatste deel. In dit deel zullen we de verschillende mogelijkheden met betrekking tot de omgang met de media van een speler bespreken. Dit zullen we op dezelfde manier gaan doen als waarop we de karakters besproken hebben. Waar het bij de karakters niet mogelijk was om meerdere karakters te hebben, is het echter wel mogelijk voor een speler om meerdere omschrijvingen te hebben bij de omgang met de media. Echter niet alle combinatie van omgang met de media zijn mogelijk.

    Een speler is evenwichtig, mediageniek, uitgesproken, schuw of gesloten. Hiertussen wordt een keuze gemaakt. Indien een speler voldoet aan gesloten, evenwichtig en mediageniek, valt de keuze op gesloten. Voldoet een speler aan evenwichtig en mediageniek, valt de keuze op evenwichtig. Daarnaast kan een speler een of meer van de volgende karaktertrekjes bevatten: driftig, confronterend, onberekenbaar en stoïcijns. Een speler kan bijvoorbeeld mediageniek, driftig en confronterend zijn.

    Nu we dit weten kunnen we iedere omgang met de media gaan bespreken. We zullen allen op alfabetische volgorde langsgaan. We beginnen dus met confronterend.

    Confronterend
    Een confronterende speler is een speler die snel naar de media stapt om iets te vertellen wat hem dwars zit. Het gaat daarbij echt om wat hem dwars zit. Stel je voor dat hij een schandalige overtreding maakt en je hem daar een zware boete voor geeft. Hij zal die boete zeer waarschijnlijk onrechtvaardig vinden en stapt daarom naar de pers. Hij wil maar niet begrijpen dat zijn actie niet kan. Hij vindt dat zoiets gewoon bij het spel hoort en daar moet je hem dus niet voor beboeten.
    Eigenschappen: Sportief is lager dan 8 en temperament is lager dan 8.

    Driftig
    Een driftige speler wordt om alles boos. Er hoeft maar iets te gebeuren en de bom barst alweer. In zijn driftbuien neemt hij ook andere mee. Hij verpest de sfeer niet alleen voor zichzelf, maar ook andere in het team raken hun plezier kwijt, omdat de speler weer eens woest was.
    Eigenschappen: Temperament is onder de 3.

    Evenwichtig
    Een evenwichtige speler zal niet al te snel naar de pers stappen om zich te uiten. Hij denkt wel drie keer na voordat hij iets zegt. Hij zal nooit opzettelijk iets of iemand in het kwaad daglicht willen zetten met zijn uitspraken in de media. Hij is een speler die vaak op zal treden als bemiddelaar in conflicten, want hij wil graag dat deze opgelost gaan worden.
    Eigenschappen: Controverse is lager dan 15, loyaliteit is hoger dan 10, temperament is boven de 6 en sportiviteit is boven de 11 of Controverse is lager dan 15, loyaliteit is hoger dan 10, temperament is boven de 6 en professionalisme is boven de 12.

    Gesloten
    Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Het kan zo maar de slogan zijn van een gesloten spelen, als hij ten minste iets zegt. Van een gesloten speler zul je nooit last hebben. Hij zal nooit naar de pers stappen en als hij toch eens iets tegen de pers moet zeggen, antwoord hij zoals je van een echte prof zou verwachten.
    Eigenschappen: Controverse is lager dan 5, professionalisme is hoger dan 14 en temperament is boven de 6.

    Mediageniek
    Mediageniek is eigenlijk een beetje te vergelijken met een gebalanceerd karakter. Het is geen speler die de confrontaties op gaat zoeken, maar verder is het eigenlijk een beetje een restgroep te noemen. Alle spelers waarbij geen ander karakter past, krijgen het karakter mediageniek. Om die reden kun je deze omgang met de media ook niet goed beschrijven, omdat er een breed scala aan spelers is met dit karakter die toch anders op situaties reageren.
    Eigenschappen: Controversie is lager dan 14.

    Onberekenbaar
    Een onberekenbare speler is een speler waarbij je niet weet hoe hij gaat reageren. De ene keer reageert hij heel driftig en zou je denken dat het een driftige speler is, maar de andere keer reageert hij opeens rustig. Zijn temperament is dus niet hoog te noemen, maar wel iets hoger dan een driftige speler. Dat is dan ook exact het verschil tussen een onberekenbare en een driftige speler.
    Eigenschappen: Temperament zit tussen de 3 en 6.

    Schuw
    Een schuwe speler zal nooit de media opzoeken. Daar heeft hij gewoon geen belangstelling in. Ook zal hij nooit ruzie zoeken met een andere speler. Ook dat is iets waar hij weinig interesse in heeft. Zet deze speler maar eens flink onder druk, zou ik zeggen. Hij kan er prima tegen. Je zult hem echt niet horen mopperen over de druk die op hem gelegd wordt. Misschien dat hij er niet blij mee is, maar hij zal er nooit commentaar op hebben. Dat zit niet in zijn aard.
    Eigenschappen: Druk is boven de 14, professionalisme is boven de 14 en controverse is onder de 15.

    Messi wordt gezien als een schuwe speler.
    Photo by thesportreview

    Stoïcijns
    Stoïcijns is ook zo’n karakter. Laat de pers maar lekker dingen over hem schrijven. Laten ploeggenoten hem maar bekritiseren. Het boeit hem totaal niets. Hij doet net alsof het allemaal niet gezegd wordt en hij laat zijn spel er zeker niet door beïnvloeden.
    Eigenschappen: druk is boven de 14 en temperament is boven de 14

    Uitgesproken
    Tot slot hebben we nog de uitgesproken speler. De speler die graag in de belangstelling van de pers wil staan. Het is zo’n speler die altijd en overal wel zijn mening over heeft. Of het nu aan hem gevraagd wordt of niet. Hij houdt er van om zich in de pers te uiten. Soms kan het handig zijn, omdat hij het team erdoor op scherp stelt, maar soms is het ook niet handig, omdat zijn ploeggenoten er juist niet goed op reageren, waardoor er een negatieve spiraal kan ontstaan.
    Eigenschappen: Controverse is boven de 14.

    Hopelijk ben je door deze vierdelige serie meer gaan letten op het karakter van een speler. Het was voor vele een ondergesneeuwd kindje, maar ik hoop dat dit nu minder het geval is. Het karakter van een speler zegt veel meer dan je in eerste instantie kan vermoeden. De huidige getallen zijn ook maar gevonden door trial en error. Met meer onderzoek zal het zelfs mogelijk zijn om de schattingen nog nauwkeuriger te maken. Dat werk is tot op heden nog niet gedaan, zo ver ik weet. Wie weet dat deze getallen in de toekomst nog verder gefinetuned worden en dat je uit het karakter en de omgang van de media nog meer informatie kan halen. Maar dat is momenteel nog toekomstmuziek.

    Comment

    Wat gebeurt er?

    Collapse

    There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

    Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

    Working...
    X