Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Het verdedigende blok

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Het verdedigende blok

  Oorspronkelijk geschreven/vertaald voor FM13, maar nog steeds relevant. Ik heb het idee dat heel veel mensen starten met 'Hoe kan ik scoren?' bij het maken van een tactiek. Als dat allemaal uitgedacht is, komt de defensie er maar een beetje achteraan dobberen. Ieder type spel heeft echter zo zijn eigen ins en outs qua verdedigen. En dit artikel wil je daar bewust van maken. Hopelijk wordt dit nog steeds als nuttig gezien.  Het verdedigende blok

  Geregeld bekijk ik tactieken van anderen, om ze te helpen met het verbeteren van hun tactiek. Iets dat mij is opgevallen is dat er voornamelijk verdedigend vaak dingen niet in orde zijn. De nadruk van de tactieken ligt meestal op het aanvallen en het verdedigen wordt verwaarloosd. Toch is de verdediging een belangrijk onderdeel van de tactiek. Daarom gaan we het vandaag niet over het aanvallen, maar over het verdedigen hebben. Om nog preciezer te zijn, we gaan het hebben over het verdedigende blok.

  Wat is een verdedigend blok? Voor een goede definitie wil ik Michael Cox van Zonal Marking aanhalen. “A ‘high block’ means pressing with a high defensive line, a ‘low block’ means sitting deep. A medium block is, obviously, in between.”. Een hoog verdedigend blok betekent dus druk zetten en een hoge verdedigende lijn, een laag verdedigend blok betekent inzakken, en een normaal verdedigend blok zit daar tussen in. Zo simpel is het! Als je een nieuwe tactiek gaat maken, zul je moeten kiezen tussen deze drie mogelijkheden. Op basis van je keuze kun je de rest van je tactiek vervolgens in gaan richten. Zelfs je aanval is gebaseerd op je type verdedigend blok.

  Al mijn artikelen verraden wel iets van mijn obsessie van Barcelona en vooral van Sergio Busquets. Ook in dit artikel zal dat weer naar voren komen. Barcelona speelt met een zeer hoog verdedigend blok met een hoge verdedigende lijn die druk zet, en met aanvallers die ook al meteen druk gaan zetten. Als je Busquets bekijkt tijdens een wedstrijd, zie je dat hij een van de leiders van het verdedigende blok is. Hoe kunnen we zoiets bewerkstelligen in Football Manager?

  Het hoge blok
  Als we het gaan hebben over het verdedigende blok zijn er een aantal sleutelaspecten waar je op moet letten. Als eerste gaat het om de verdedigende lijn. Zoals al te lezen viel in de definitie van een hoog blok, wordt er gespeeld met een hoge verdedigende lijn. We proberen deze zo hoog mogelijk te krijgen. Dit zorgt er echter wel voor dat er een groot gat valt tussen onze verdediging en de keeper, waar de AI gebruik van kan maken. Daarom is het belangrijk dat je spelers op een goede manier de tegenstander onder druk gaan zetten, beginnend bij de aanvallers. De tegenstander moet zo onder druk komen te staan, dat ze snel een verkeerde pass zullen geven en dus geen gebruik kunnen maken van het gat achter de verdediging.
  Hier zien we het hoge blok in actie. Het witte gebied laat onze verdedigende lijn zien. Het is zo hoog dat de verdedigers rond de middenlijn staan. Het geeft ons een goede basis om snel het balbezit weer over te nemen van de AI, aangezien we de AI dwingen om vooral op eigen helft te opereren. Er bestaat natuurlijk een kans op de lange bal, maar deze kans wordt zo klein mogelijk gemaakt door de aanvallers in het paarse gebied. Zoals je ziet zetten de aanvallers meteen druk en zijn er geen simpele afspeelmogelijkheden voor de AI, ze worden in feite dus gedwongen om een fout te maken.
  Ook in dit volgende voorbeeld staat onze verdediging rond de middellijn, en ook in dit geval zetten de aanvallers al snel druk. Er zijn twee verschillende fases van druk zetten. Allereerst zetten alle aanvallers in het paarse vlak druk op de verdediging, zodat er geen simpele passes mogelijk zijn voor de AI. Vervolgens snijden onze middenvelders de mogelijkheden af voor een middellange pass. Opnieuw zorgt het hoge blok er dus voor dat de tegenstander snel een fout zal maken en wij weer kunnen gaan aanvallen.

  Het normale verdedigende blok
  Het normale verdedigende blok is natuurlijk het meest uitgebalanceerde verdedigende blok van de drie. Je hebt geen grote gaten achter je verdediging, maar je geeft de tegenstander ook niet de uitnodiging om jou onder druk te zetten. Bij dit blok is de verdedigende lijn en de hoeveelheid druk die je spelers moeten zetten zeer afhankelijk van wat jij van het team verwacht.
  Opnieuw zien we het witte en paarse gebied. De verdedigende lijn beweegt zich richting het eigen doel op het moment dat de AI opkomt via hun rechterflank. De lijn behoudt zijn vorm, ondanks het feit dat de tegenstander met maar een spits speelt. We willen namelijk niet dat spelers uitstappen, zodat er grote gaten vallen waar de tegenstander gebruik van kan maken. Ook in het paarse gebied wordt er druk gezet, om te voorkomen dat de tegenstander te snel bij ons doel aankomt.
  Ook op bovenstaand voorbeeld toont het normale verdedigende blok aan effectief te zijn. De verdedigers bekijken de mogelijkheid om wat dieper te gaan zitten, om zo de de ruimte voor een diepe bal te verkleinen. Daarbij worden ze uitgedaagd door drie spelers van de tegenstander. Er echter van uitgaande dat geen van de spelers in wil gaan stappen, is er momenteel niets aan de hand. De verdediging staat stevig. Een tweede niveau van druk zetten vindt plaats in het paarse gebied, waar de AI niet de ruimte krijgt voor een simpele bal richting hun aanvallers.

  Het lage verdedigende blok
  Een laag blok houdt in dat je met een extreem lage verdedigende lijn speelt. Daarmee nodig je de AI eigenlijk uit om je onder druk te zetten, zodat je onder hun druk bezwijkt. Dat klinkt negatief, maar het kan een zeer handig aanvallend wapen zijn als je ervoor kiest om op de counter te spelen. Je aanvallers worden niet aangemoedigd om de tegenstander onder druk te zetten en dus krijgt de tegenstander alle ruimte om op te bouwen. Je middenveld zit diep en reageert alleen als de tegenstander bij je verdediging aangekomen is. Je middenveld probeert de tegenstander buiten de zestien meter te houden.
  Op de afbeelding is te zien hoe de verdediging naar rechts opgeschoven is, omdat de bal zich daar bevindt. Zodra het nodig is, zakken alle verdedigers in om de zestien te verdedigen. Het middenveld zal vervolgens een extra beschermend schild voor de verdediging zijn. Met deze tactiek zijn we beschermd tegen spelers die diep willen gaan. Daar is geen ruimte voor.
  Ook in dit voorbeeld neemt ons lage blok een goede positie in. Zowel via de flanken als door het centrum is er weinig ruimte voor een aanval van de tegenpartij. Daarnaast worden de drie aanvallers van de tegenstander netjes opgepikt door een verdediger. Er is daardoor geen simpele pass naar een aanvaller mogelijk. Het middenveld dwingt de tegenstander naar het paarse gebied. Als het ons lukt daar de bal te veroveren, bestaat er een mogelijkheid tot een succesvolle counteraanval. Een snelle omschakeling kan op zo’n moment dodelijk zijn voor de tegenstander.

  Zoals je hebt gezien zijn er drie verschillende blokken die je kunt gebruiken om je tactiek op te bouwen. Ieder blok heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het blok heeft niet alleen invloed op je verdediging, maar ook op je aanval. Om die reden doe je er dus goed aan om voor het juiste verdedigende blok te gaan. Want onthoudt dit: een goede tactiek is een gebalanceerde tactiek.

  Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX. Het origineel is afkomstig van en geschreven door FM-analysis. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Wat gebeurt er?

Collapse

There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

Working...
X