Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Hoe speel je FM? Een twaalfstappengids

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Hoe speel je FM? Een twaalfstappengids

  Ooit vertaalt voor FM14, mogelijk zie je dat nummer hier ook nog wel ergens in de gids zelf staan, maar de gedachtegang van deze gids is nog steeds van toepassing. Omdat de gids geschreven is voor FM14, bevat het geen informatie over rollen die later toegevoegd zijn aan de game. Bij het gebruik van deze nieuwe rollen zul je zelf even moeten kijken of jij ze wel of niet specialistisch van aard vind (als je de gids gelezen heb, snap je waarschijnlijk wel wat ik met deze opmerking bedoel). Het is ook mogelijk dat de naam van de rol in de loop der tijd veranderd is. De screentjes zijn ook afkomstig uit FM14 en de vormgeving hiervan kan in FM17 afwijken.


  Hoe speel je FM? Een twaalfstappengids
  Vertaald door MisterX

  Er zijn verschillende manieren om FM te spelen. Sommige beweren dat je jaar in, jaar uit met dezelfde tactiek kan spelen, ongeacht de tegenstander, omstandigheden en wedstrijdsituatie. Aan de andere kant zijn er ook mensen die beweren dat je ieder detail in ogenschouw moet nemen tijdens iedere wedstrijd. Iedere kleine verandering resulteert bij hen in een tactische wijziging. FM staat beide manier, en alle die ertussen liggen, toe. In deze gids behandelen we de basis van het maken van een tactiek aan de hand van een twaalfstappenplan. Als je eenmaal deze basis onder de knie krijgt, kun je zelf je eigen stijl gaan ontwikkelen.

  1. Begrijp het kernconcept van strategieŽn. Vloeiendheid bepaalt een de mentaliteit en creatieve vrijheid. Het gaat van erg gestructureerd met weinig creatieve vrijheid tot erg ongestructureerd met veel creatieve vrijheid. Een nuttige interpretatie is als volgt:

  Zeer rigide - Iedere speler krijgt een speciale taak en van hem wordt verwacht dat hij die taak ook uitvoert (meestal zijn er 5 of meer verschillende taken in het team).
  Rigide - Spelers krijgen de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een bepaald element van het spel (verdediging, verdedigen en omschakeling, omschakeling en aanval, aanval).
  Gebalanceerd Ė Spelers focussen op hun taakgebied (verdedigen, ondersteunen, aanvallen).
  Vloeiend Ė Spelers krijgen de instructie om zich voornamelijk te focussen op aanvallen of verdedigen.
  Zeer vloeiend Ė Spelers dragen bij aan alle aspecten van het spel.

  Zoals je kunt zien, verlaagd iedere stap het niveau van specialisme. Een zeer rigide speelstijl biedt ruimte aan veel specialisten. Je kunt gerust meer dan 5 specialisten opstellen, want iedereen is toch bezig met zijn eigen taak. Bij een rigide speelstijl heb je nog maar 4 verantwoordelijkheden. Bij een gebanceerde speelstijl heb je maar drie taken. Bij een vloeiende speelstijl heb je maar twee onderdelen waarop je spelers zich focussen en bij zeer vloeiend nog maar 1. Bij een zeer rigide speelstijl verwacht je dat iedereen zich aan zijn taak houdt en dus kun je veel verschillende specialistische rollen opstellen, terwijl je bij een zeer vloeiende filosofie juist verwacht dat iedereen overal helpt, waardoor specialisten alleen maar in de weg lopen.

  De volgende rollen zie ik als specialistisch
  Targetman
  Afmaker
  Valse nummer negen
  Aanspeelpunt voorin
  Nummer 10
  Enganche
  Vooruitgeschoven spelmaker
  Spelmaker voor defensie
  Regista
  Balveroverende middenvelder
  Balafpakker
  Libero

  De volgende rollen zijn twijfelgevallen, gebaseerd op je eigen interpretatie
  Complete spits
  Vroeg storende spits
  Schaduwspits (als AMC)
  Vroeg storende vleugelspits
  Dynamische middenvelder
  Complete vleugelverdediger
  Voetballende verdediger

  De volgende rollen zijn geen specialistische rollen
  Schaduwspits (als S)
  Diepe spits
  Aanvallende middenvelder
  Hangende vleugelspeler
  Vleugelspeler
  Centrale middenvelder
  Buitenste middenvelder
  Defensieve middenvelder
  Hangende middenvelder
  Vleugelverdediger
  Back
  Behoudende vleugelverdediger
  Centrum verdediger
  Sobere verdediger
  Sweeper

  In dit overzicht heb ik de keepersrollen niet mee genomen. Je kunt de rol van sweeping keeper echter wel zien als specialistische rol als je zou willen. De volgende regel kun je als vuistregel gebruiken (twijfelgevallen kun je voor een 0,5 specialistische rol meetellen):

  Zeer rigide: 4-5 specialistische rollen
  Rigide: 3-4 specialistische rollen
  Gebalanceerd: 2-3 specialistische rollen
  Vloeiend: 1-2 specialistische rollen
  Zeer vloeiend: 0-1 specialistische rollen.

  Voor de duidelijkheid: Dit is mijn interpretatie en geen vaste regel. Voel je vrij om andere dingen te proberen, maar te veel specialistische rollen in een vloeiende tactiek zal ervoor zorgen dat spellers bepaalde rollen uit moeten voeren die zij niet in zich hebben..

  2. Pas de rollen aan bij je speler. Als je gaat kijken welke rol er bij een speler past, zul je zien dat vele rollen niet perfect passen bij de sterke en zwakke punten van een speler. Gebruik individuele instructies om de rol te finetunen zodat de kwaliteiten van een speler bij de rol passen. Op het moment dat je veel individuele instructies moet geven, is dat een teken dat de speler misschien toch niet de goede rol heeft gekregen. Misschien presteert een speler wel beter als hij een andere rol krijgt die veel beter bij zijn eigenschappen past. Vertrouw bij het toewijzen van rollen niet volledig op je assistent. Neem zelf ook een kijkje. De rol kan per speler verschillen. Bij de ene AMR past bijvoorbeeld het beste de rol vleugelspits met een aanvallende rol, terwijl een andere speler voor diezelfde positie creatief sterker is, waardoor de rol vooruitgeschoven spelmaker met een ondersteunende taak beter bij hem past. Het is in dat geval verstandig om de rol van de amr-positie aan te passen als je de speler gaat vervangen, zodat je optimaal gebruik kan maken van zijn kwaliteiten.

  Een dynamische middenvelder met uitstekende verdedigende capaciteiten kun je best wat meer verdedigende taken geven.

  3. Wees je er van bewust dat verschillende keuzes voor mentaliteiten maar labels zijn. Bij een verdedigende mentaliteit zullen je spelers ook gewoon de aanval zoeken en bij een aanvallende mentaliteit zullen je spelers ook gewoon verdedigen. Op de twee uiterste (consolideren en vol op aanval) na, wordt er zowel aangevallen als verdedigd. Ook op dit punt bestaat er een goede vuistregel. Als je met een hoop diep staande middenvelder speelt en korte passing gebruikt, is het verstandig om een minder aanvallende strategie te kiezen. Als je juist hoog, effectief vleugelspel wilt zien met een directe speelstijl, is een meer aanvallende speelstijl een goede keus.

  4. Focus je op rollen en taken en hun combinaties. Zorg er voor dat je ten minste ťťn speler hebt met een aanvallende taak in de verdediging, meestal (al is het absoluut niet noodzakelijk) in combinatie met een speler met ondersteunde taak. Op het moment dat je zonder backs speelt, tellen je meeste diepe buitenspelers ook mee als verdediging. Op het middenveld is het handig om ten minste een speler met een verdedigende taak en een speler met een aanvallende taak te hebben. In de aanval is het handig om ten minste een spits te hebben met een ondersteunende taak of met de rol nummer 10 of valse nummer 9. Deze structuur moedigt beweging tussen de lijnen aan, wat absoluut van vitaal belang is voor een dynamische tactiek die verschillende soorten kansen moet creŽren. Daarnaast zorgt het ook voor een stevig defensief systeem waarin het team als een geheel verdedigt, wat beter is dan in losse linies.

  Zelfs als je met maar ťťn spits speelt, is het verstandig om de spits een ondersteunende taak mee te geven of hem de rol nummer 10 of valse negen te geven. Dit zorgt er voor dat de spits zo nu en dan zich laat zakken naar het middenveld en op die manier bij het spel betrokken blijft. Op het moment dat je dit namelijk niet doet, bestaat er een kans dat de spits geÔsoleerd op een eiland kom te staan en geen bijdrage levert aan het spel en het moet doen met slechte ballen en halve kansen. Op deze regel is echter een uitzondering, dat is op het moment dat meteen achter de spits een amc speelt. In zoín formatie wil je juist dat de spits zo hoog mogelijk op het veld staat en van links naar rechts beweegt om op die manier ruimte te creŽren waar de AMC in kan duiken. Een diepe of complete spits met een aanvallende taak is in zoín geval mogelijk een betere keus.

  Wees er zeker van dat je op het middenveld tenminste een no-nonsense middenvelder hebt die in staat is het spel te maken, zodat je op die manier een solide basis hebt voor je balbezit. Op het moment dat je gebruik wilt maken van een spelmaker, denk er over na wat de beste positie is waarop hij de tegenstander pijn kan doen. Een verkeerde plaats op het veld levert een spelmaker op die het spel niet kan maken, omdat hij geÔsoleerd of gedekt staat. Als je met een targetman wilt spelen, moet je er goed over nadenken hoe je hem wilt aanspelen, zodat hij de bal ook weer makkelijk kan terug leggen op een medespeler.

  5. Kijk op de teamvergelijkingspagina om te zien hoe sterk / zwak je team is in vergelijking met de andere teams in jouw divisie. Buit de sterke punten uit en vindt een oplossing voor de zwakke plekken. Als je team over het algemeen langzaam en lui is, is het verstandiger om meer afstand te houden. Als je juist beschikt over een snel team dat hard werkt, is het verstandig om meer druk te zetten op de tegenstander. Hoewel dit steeds minder belangrijk wordt naar mate je het team steeds meer hebt aangepast aan jou favoriete speelstijl, is dit punt van vitaal belang op het moment dat je aan het roer komt te staan bij een nieuwe club.

  6. Gebruik de teaminstructies om je favoriete speelstijl te ontwikkelen en bewaren, daarbij lettend op de sterke en zwakke punten van je team. Een voorbeeld: Een zeer technisch team kan inzakken en counteren op snelheid. In dat geval zijn de instructies op balbezit spelen, meer dieptepasses en verdediging opzoeken de moeite waard om te gebruiken in combinatie met een counterstrategie. Een minder technisch begaafd, maar wel fysiek sterk team zal het anders aan moeten pakken. Instructies als directer passen, vroege voorzetten en feller duels aangaan komen dan om de hoek kijken, in combinatie met een aanvallende strategie. Er zijn veel verschillende manieren om een speelstijl te bepalen. Soms heb je zoín goed team, dat je de vrije keuze hebt, maar soms wordt je door het spelersmateriaal ook gedwongen tot een bepaalde speelstijl. Misschien wil je per wedstrijd de stijl bekijken. Op dat gebied zijn geen harde en snelle regels. Probeer gewoon logisch na te denken.

  7. Voor de wedstrijd moet je even het weer en en de kwaliteit van het veld bekijken. Hierop zul je je strategie iets aan moeten passen. Het is bijvoorbeeld niet makkelijk om aanvallend voetbal te leveren op een slechte grasmat. In zoín geval moet je je speelstijl toch iets aanpassen, al is het spel dan niet om aan te zien. Misschien win je de wedstrijd wel. Een ander voorbeeld: Stel je voor dat de flanken van de tegenstander niet goed bezet zijn. Dan is het een goed idee om daar je voordeel uit te halen door over de flanken te gaan spelen.

  Komende tijd verschillende weertypes

  8. Bekijk de formatie van de tegenstander. Let daarbij op de fitheid en de eigenschappen van de spelers. Voordat de wedstrijd begint, kun je per speler van de tegenstander instructies meegeven. Op deze manier kun je bijvoorbeeld de gevaarlijke spelers van de tegenstander buitenspel zetten of ervoor zorgen dat er minder voorzetten geleverd kunnen worden.

  9. Speel de wedstrijd. Wees tijdens de wedstrijd niet bang om shouts en strategieŽn aan te passen als het niet loopt zoals je graag zou willen. Doe echter niet zomaar iets, maar gebruik je verstand. Laten we een voorbeeld bekijken. Je denkt dat een aanvallende speelstijl voor meer doelpunten zorgt. Maar daar kun je je wel eens in vergissen. Misschien kiest de tegenstander er juist bewust voor om massaal in te zakken en op de counter toe te slaan. De tegenstander wil juist toeslaan als jij massaal gaat aanvallen. Misschien is het dan juist een idee om de tegenstander uit de tent te lokken door zelf in te gaan zakken en op de counter toe te slaan, omdat je verwacht op die manier grotere kansen te krijgen. Op het moment dat je je doelpunt gescoord hebt, kun je de situatie opnieuw bekijken. Blijf je vast houden aan de oude situatie? Of vind je het nodig om de situatie te veranderen? Het duurt even, maar langzaam maar zeker ontwikkel je door vallen en opstaan een werkend systeem en maak je steeds minder vaak verkeerde keuzes.

  10. Houd er rekening mee dat de teamtalks gebaseerd zijn op de context en niet op de stand. Het houdt verband met de stand in combinatie met het verschil in kwaliteit en reputatie van de tegenstander en wat voor voetbal je zelf brengt. Als je tegenstander eigenlijk een veel beter team heeft, maar het staat 0-0, mag je verheugd zijn. Maar als jij slechts met 2-0 leidt tegen FC Knudde en amper kansen krijgt, moet je je team aanmoedigen dat ze niet te overmoedig moeten worden. Reageer dus op basis van het spelbeeld, niet de score.

  11. Stop nooit met leren. Kort geleden vroeg ik mij af waarom mijn spelers maar geen dieptepasses wilde geven, terwijl ik een aanvallende strategie had. Na het bekijken van een doodsaaie wedstrijd, die in 0-0 eindigde, werd het mij opeens duidelijk. Alle spelers renden voorwaarts. De spelers die in staat waren om dieptepasses te geven, waren alleen mijn backs en mijn balveroverende middenvelder. Dat is niet ideaal te noemen. Door wat minder aanvallend te gaan spelen, werden mijn aanvallende spelmaker en mijn vleugelspitsen degenen die in staat waren om de spits met steekballetjes weg te sturen, hetgeen ik wilde. Om die reden zei ik mijn aanvallende speelstijl vaarwel en koos ik voor een counterende speelstijl als basis. Indien nodig veranderde ik wat rollen en shouts als ik door omstandigheden toch iets aanvallender wilde spelen (bijvoorbeeld vanwege het weer of de conditie van het veld).

  12. Stel je vragen. Het kan zijn dat je ergens mee vast komt te zitten en dat je nogal gefrustreerd raakt. Ga er dan alsjeblieft niet over klagen. Het beste kun je ons strategieŽnboek op het forum raadplegen. Leg je probleem daar uit en er zullen vast genoeg mensen zijn die je kunnen helpen, zolang je je probleem maar duidelijk genoeg uitlegt.

  Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door wwfan. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Wat gebeurt er?

Collapse

There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

Working...
X