Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Paren en combinaties

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Paren en combinaties

  Deze zevendelige serie is ooit geschreven / vertaald voor FM14. Nieuwere rollen zijn dus niet opgenomen in deze gids. Het overgrote merendeel van de rollen wordt dus wel genoemd. Ook kan het gedachtegoed achter deze theorie nog steeds gebruikt worden bij het maken van een tactiek, ook als je een van de nieuwere rollen wilt gebruiken. Verwacht van deze tactiek geen wonderen. Na het volgen van de stappen die in deze serie genoemd zijn, heb je zeer waarschijnlijk wel een redelijke standaard tactiek die je verder via vallen en opstaan verder uit kunt bouwen naar een supertactiek. De logica die besproken wordt in deze serie is vaak een goede logica om op terug te vallen als je tactiek even niet loopt. Dat is mijn ervaring bij de informatie uit deze serie.

  Doordat de serie oorspronkelijk geschreven is voor FM14, bevat het ook screentjes uit die versie. Zo is de manier om de tactische teaminstructies te bepalen recent veranderd. De opties zijn nog steeds hetzelfde, maar het ziet er net iets anders uit. Ook het voorbeeld in deel 7 is geschreven voor de selectie zoals deze in FM14 was. Ondertussen is de spelerskern veranderd. Eenzelfde analyse zou daarom dus nu een andere tactiek opleveren! Houd daar rekening mee bij het lezen van deze serie.



  Paren en combinaties: De spitsen
  Vertaald door MisterX


  Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In deze eerste gids starten we met de spitspositie.

  Het is misschien misleidend dat we alleen over spitsen praten. We hebben het dan niet alleen spitsen, maar ook over vleugelspelers en aanvallende middenvelders die een hechte connectie hebben met de centrale aanvallers. Alle aanvallers hebben een partner nodig, zelfs de eenzame spits vereist ondersteuning en aansluiting van spelers die vlak achter hem spelen. Voetbal is in de loop der tijd veranderd van een specialisme naar een universele roltheorie en spelers krijgen meer taken doen vroeger en moeten meer moeite doen om hun taak te volbrengen. De manieren om ruimte te creëren in moderne tactieken hebben de weg vrij gemaakt voor iets minder traditionele spitsenduo. In deze gids zullen we een aantal van deze duo’s bespreken. Het is een concept dat toepasbaar is op zowel de eenzame spits die ondersteund wordt door een aanvallende middenvelder, als voor een spitsenduo.

  Grote man – kleine man duo
  In het verleden zijn vele duo’s ontstaan om het beste uit de fysieke krachten van spelers te halen. Een lange speler is een makkelijk aanspeelpunt die de bal vast kan houden en zo nodig kan passen naar een snellere teamgenoot of een andere medespelers. De lange speler staat meestal dieper, wachtend op de bal met als doel om luchtduels uit te vechten. Het is ook mogelijk dat de lange speler hoger op het veld staat, om na het ontvangen van de bal een medespeler de diepte in te sturen, die op snelheid langs de verdediging probeert te komen. De kleinere speler doet verhoede pogingen om de ontstane ruimte die ontstaan is door de grote speler te gebruiken. De vleugelspelers en backs voorzien de spelers van voorzetten. Op die manier kan dit duo rekenen op een breed scala aan kansen. Dit duo werkt vooral goed in combinatie met een redelijk directe speelstijl. Over het algemeen worden de rollen targetman en afmaker gekozen. Een diepe spits is een iets breder inzetbare speler dan een afmaker en dus ook een mogelijke keus. Mocht de grote spits de kwaliteiten hebben voor een grotere creatievere inbreng, kun kiezen voor een rol als Schaduwspits of Complete spits

  Creëerder – doelpuntenmaker
  Dit is misschien wel het meest voorkomende duo in het voetballen. Het kan simpelweg het geval zijn dat een aanvaller zich net iets meer laat zakken dan de ander, om op die manier zijn dieper staande partner te voorzien van passes en steekballetjes. Ook kan hij door het inzakken ruimte maken voor de andere spits. De creëerder kan een spits zijn, maar ook een middenvelder. Hij staat gepositioneerd om de aanvaller succesvol van assists te voorzien. Dit systeem stelt hoge eisen aan spelers. Niet alleen op fysiek gebied, maar de mentaliteit en technische begaafdheid van spelers komen om de hoek kijken bij een creatief duo. Dit type voetbal is veelzijdig, maar past wel beter bij een creatievere teams die op balbezit spelen. Het past minder bij direct, aanvallend voetbal. Het duo is echter al toegepast in veel diverse systemen door zijn veelzijdigheid. De meest gebalanceerde rollen voor dit duo zijn een schaduwspits en diepe spits. Een complete spits kan echter ook een zeer goede creëerder (als hij een ondersteunende taak krijgt) of afmaker (als hij een aanvallende taak krijgt) zijn. Een afmaker is natuurlijk een goede doelpuntenmaker, maar hij is minder goed in staat om zijn partner te ondersteunen. Een Nummer 10 is een uitstekende creëerder, maar heeft wel iemand nodig die in staat is om de ruimte die hij creëert te gebruiken. De nummer 10 kan zowel in de spits als als aanvallende middenvelder spelen. Een Vooruitgeschoven spelmaker is ook een goede keus om een spits te ondersteunen. Dit kan zowel vanuit het centrum als van de flanken. De diepe spits is een rol dat in staat is om het spel op te bouwen, en om te scoren. Een complete spits met de taak aanvallen en schaduwspits met de taak aanvallen zijn hier ook goede voorbeelden van. Een hangende vleugelspits kan ook een goede creëerder zijn. Met een ondersteunende taak kan hij met een pass vanaf de zijkant een spits weg sturen en zo een kans creëren. Een hangende vleugelspits met aanvallende taak kan zichzelf profileren als doelpuntenmaker door in de ruimte te duiken die een creatieve spits voor hem heeft gemaakt.


  Een prima spitsenduo


  Valse nummer 9 – Valse nummer 10
  Een systeem draaiend om een valse nummer 9 en valse nummer 10 draait om een aanvaller die zich laat zakken om op die manier een verdediger met zich mee te trekken en daarmee ruimte voor zichzelf of een medespeler te creëren en op die manier de verdediging van de tegenstander te ontwrichten. Een valse nummer 10 is een middenvelder die in het ontstane gat duikt om op die manier een aantal doelpunten probeert te maken. De meest logische manier om dit te verwezenlijken is de keus van een Valse 9 en een Schaduwspits als aanvallende middenvelder. Dit duo past het beste bij teams die op balbezit spelen en waarbij de spelers veel bewegen. Je zou de valse 9 ook kunnen vervangen door een nummer 10. Ook deze rol zorgt er voor dat een speler over het veld gaat zwalken, waardoor er gaten in de verdediging van de tegenstander komen. Waar de valse nummer 9 zich vaak die laat zakken, kiest de nummer 10 ook geregeld de zijkanten van het veld. De Schaduwspits en complete aanvaller (ondersteunen) zijn ook twee mogelijkheden in de punt van de aanval. Deze type spelers zijn vaak beter in staat om de bal vast te houden, maar gebruiken wel meer ruimte, omdat ze minder vaak de diepte zoeken. Deze rollen zijn echter echter wel meer bewust van hun verdedigende taak in tegenstelling tot de nummer 10. Een alternatief voor een ‘valse 10’ is de hangende vleugelspeler die vanaf de flanken binnen snijdt op het moment dat de spits zich laat zakken of naar de zijkant snijdt. De back komt in zo’n situatie voor een dilemma te staan: Hij gaat mee met de vleugelspeler, waardoor de flank open komt te liggen, of hij laat de speler over aan de centrale verdedigers, die mogelijk te laat bij hem zijn, waardoor hij al voor het doel verschijnt. De rol aanvallende middenvelder is ook een optie, maar is vaak minder in staat om zich te profileren als doelpuntenmaker.

  Conclusie
  Denk er dus aan om de taken te verdelen. Alleen op die manier functioneert je aanvallend duo goed. Probeer er voor te zorgen dat je niet afhankelijk bent van een bepaalde aanvoerroute. Op het moment dat de tegenstander in staat is om die route af te snijden, ben je aanvallend machteloos. Wees je er van bewust dat ook je middenvelders hun steentje bij dragen aan de aanval. Zij kunnen met hun creativiteit en loopacties het aanvalsduo ook helpen. Zorg ervoor dat je aanvallend duo past bij de ambities en de speelstijl van je team. En zorg er voor dat je altijd een plan B achter de hand hebt!

  Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.
  Last edited by MisterX; 22 dec 2016, 20:07.

  #2

  Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In dit tweede deel bespreken we het centrale middenveld.

  Laat ik maar meteen duidelijk zijn: De delen staan niet los van elkaar. Alle spelers in het veld beïnvloeden elkaar. De al eerder besproken spitsen werken nauw samen met het middenveld. Het middenveld werkt op hun beurt ook weer samen met de andere posities. De centrale middenvelders zijn de dragers van het elftal. Zij hebben een grote verantwoordelijkheid en, afhankelijk van je formatie, zeer verschillende taken. Het centrale duo in een 4-2-3-1 is veel defensiever dan het trio in de 4-3-3.

  Een centraal duo
  In het eerste deel van deze gids gaan we uit van een tweemansmiddenveld. In dit geval gaan we er vanuit dat beide middenvelders of als verdedigende middenvelder of als centrale middenvelder gepositioneerd zijn. Dit duo zal vaak een minderheid vormen op het middenveld en heeft dus vaak veel te doen:

  - Ze beschermen de verdediging
  - Vormen de link tussen verdediging en aanval
  - Creëren kansen
  - Ondersteunen aanvallen

  Dit is een hoop werk voor twee spelers. Zonder twijfel is het beschermen van de verdediging hun eerste prioriteit. Dit houdt in dat één van de twee centrale middenvelders sowieso een verdedigende taak krijgt. Doe je dat niet, dan ontstaat er een enorm gat tussen je verdediging en middenveld, waardoor de tegenstander zonder al te veel moeite door het centrum heen kan walsen en je verdediging er alleen voor staat. Het is dus belangrijk om een middenvelder te hebben die druk blijft zetten om de verdediging te stabiliseren. De volgende rollen komen hiervoor in aanmerking:

  - Centrale middenvelder (verdedigen)
  - Defensieve middenvelder (verdedigen)
  - Balafpakker (verdedigen)
  - Hangende middenvelder (verdedigen)
  - Spelmaker voor de defensie (verdedigen)
  - Spelmaker voor de defensie (ondersteunen)

  Het valt je misschien op dat de balveroverende middenvelder ontbreekt. Op een tweemansmiddenveld moet je die rol alleen gebruiken in combinatie met een van bovenstaande rollen. De balveroverende middenvelder behoudt namelijk niet zijn positie, iets wat dramatische gevolgen kan hebben voor je team. De balveroverende middenvelder kan wel zeer effectief zijn op verdedigend gebied, maar dan moet hij wel een meer gedisciplineerde speler naast zich hebben. Daarnaast biedt hij enkele ondersteuning met aanvallen, al is hij totaal niet creatief, maar wel erg vlijtig.

  In de lijst is de spelmaker voor defensie met een ondersteunende rol opgenomen. Deze rol is een twijfelgeval. Wees dus voorzichtig met het gebruiken van deze rol als meest gedisciplineerde middenvelder. De spelmaker is uitermate geschikt om het spel voort te zetten, maar is ook in staat om de bal bij zich te houden, als dat nodig is. Daarnaast blijft hij op zijn positie staan. Hij gaat zelden mee naar voren, maar staat wel wat hoger op het veld. Hij heeft soms wel de neiging om zijn positie te verlaten om de tegenstander uit te dagen. Dit kan een risico vormen voor het team.

  De regista is ongeschikt als meest gedisciplineerde middenvelder en moet daarom altijd gekoppeld worden aan een andere middenvelder die wel in staat is om in te zakken en te beschermen. De al eerder besproken balveroverende middenvelder zal vanwege zijn drive om de bal te winnen geen geschikte partner voor de regista zijn.

  De andere middenvelder heeft een uitgebreidere rol. Hij is verantwoordelijk om het spel te verleggen, om kansen te creëren en om de aanval te ondersteunen. Dat is bepaald geen makkelijke taak. Het kan een loper zijn, om op die manier het spel te verleggen en aanspeelbaar te zijn. Het kan ook een meer technisch begaafde speler zijn, die in staat is om de bal rond te laten gaan en steekballen te geven. Op die manier heeft hij zijn bijdrage aan de aanval en creëert hij kansen.

  Het probleem dat ontstaat als je geen aanvallend ingestelde centrale middenvelder hebt, is dat een van de middenvelders zijn verdedigende taken moet verlaten, waardoor beide geïsoleerd komen te staan, waardoor het lastiger is om balbezit te behouden en succesvolle aanvallen op te bouwen. De volgende rollen komen in aanmerking voor deze positie:

  - Centrale middenvelder (ondersteunen)
  - Defensieve middenvelder (ondersteunen)
  - Regista (ondersteunen)
  - Dynamische middenvelder (ondersteunen)
  - Vooruitgeschoven spelmaker (ondersteunen)
  - Balveroverende middenvelder (ondersteunen)

  De balveroverende middenvelder hebben we al besproken. Door de ondersteunende rol heeft hij de mogelijkheid om mee ten aanval te trekken en in een vroeg stadium al druk op de tegenstander te zetten, terwijl zijn partner voor de verdediging blijft hangen. Misschien valt het je op dat de spelmaker voor de verdediging (ondersteunen) niet genoemd wordt. Dit komt omdat hij te weinig ten aanval trekt en te veel blijft hangen. Hierdoor is hij aanvallend gezien niet beslissend genoeg voor deze rol. In een driemansmiddenveld is het wel een zeer geschikte rol om op te stellen. Tot slot wil ik de defensieve middenvelder (ondersteunen) benoemen. Het kan natuurlijk een zeer effectieve loper zijn. De defensieve middenvelder (ondersteunen) trekt namelijk wel ten strijden en is in staat om de aanval goed te ondersteunen. Het is een zeer nuttige speler als je op de counter speelt. Hij behoudt zeer goed zijn defensieve positie en vorm een uitstekend duo met een gedisciplineerde middenvelder naast zich.

  Een mogelijk duo

  Een centraal trio
  Een centraal trio stelt zich altijd op in een drie hoek. 2 voor en 1 achter, of andersom. De eenling krijgt of de taak om voor defensieve stevigheid te zorgen of hij is juist de aanvalsleider op het middenveld. Drie middenvelders naast elkaar zou ook een optie zijn, maar dit verlaagd het aantal afspeelmogelijkheden aanzienlijk. Het enige voordeel is dat de tegenstander lastiger langs het middenveld komt. Om die reden bespreken we in deze gids alleen een driemansmiddenveld dat zich opstelt in een driehoek. De opstelling bepaalt voor een groot deel wat je verwacht van je centrale middenvelders. In grote lijnen zijn er twee verschillende mogelijkheden.

  De “AM” driehoek
  In dit geval speel je met twee verdedigende of centrale middenvelders en één aanvallende middenvelder. In principe functioneren beide mogelijkheden hetzelfde. De verdedigende middenvelders bieden echter meer bescherming voor je verdediging, terwijl de centrale middenvelders meer druk op de tegenstander kunnen zetten, omdat ze hoger op het veld staan. In deze opstelling heb je twee meer defensieve spelers en een meer aanvallende speler. Op bijna ieder middenveld vereist die een verdedigende taak en een ondersteunende taak. De derde middenvelder kan een ondersteunende of aanvallende taak hebben. Voor de balans van het team is het vaak beter dat dit een aanvallende taak is. Doordat je met drie centrale middenvelders speelt, raakt je aanval makkelijk geïsoleerd. Je aanval leunt echt op de ondersteuning vanuit het middenveld en daarom is het belangrijk dat middenvelders ook mee ten aanval trekken.

  Aan het begin van deze gids hebben we vier taken besproken van het centrale middenveld. Nu hebben we drie spelers en dus kunnen we de taken wat meer verdelen. Je aanvallende middenvelder krijgt de taak om de aanval te ondersteunen en om kansen te creëren. Dan houdt je nog twee taken over voor twee spelers en kun je dus een specialist voor die posities nemen. Ten eerste zoeken we een speler die voor de defensie blijft hangen. Daarnaast zoeken we een speler die in staat is om het spel te verleggen van de aanval naar de verdediging. Al met al kom ik tot drie groepen. Kies uit iedere groep één rol.

  Positie houden voor de defensie:
  - Centrale middenvelder (verdedigen)
  - Spelmaker voor de defensie (verdedigen)
  - Balafpakker (verdedigen)
  - Hangende middenvelder (verdedigen)
  - Verdedigende middenvelder (verdedigen)
  - Balveroverende middenvelder (verdedigen) op voorwaarde dat hij een spelmaker voor defensie (ondersteunen) naast zich heeft spelen.

  Spel verleggen van aanval naar verdediging:
  - Centrale middenvelder (ondersteunen)
  - Vooruitgeschoven spelmaker (ondersteunen)
  - Regista (ondersteunen)
  - Balveroverende middenvelder (ondersteunen)
  - Dynamische middenvelder (ondersteunen)
  - Verdedigende middenvelder (ondersteunen)

  Aanvallende middenvelder:
  - Vooruitgeschoven spelmaker (ondersteunen / aanvallen)
  - Nummer 10 (aanvallen)
  - Enganche (aanvallen)
  - Valse negen (aanvallen)
  - Aanvallende middenvelder (ondersteunen / aanvallen)

  Hierbij wil ik wel een aantekening plaatsing. Ik raad aan dat je de aanvallende middenvelder een aanvallende taak geeft om ervoor te zorgen dat je team beter in balans is. Dat wil echter niet zeggen dat een ondersteunende rol niet kan werken. Er zijn vast en zeker situaties waarin een ondersteunende rol beter werkt.

  Een mogelijk trio

  Zoals je ziet is er een manier waardoor je middenveld alle vier de taken uitvoert en het middenveld in balans is. Zoals ik al eerder aangaf, beïnvloeden ook andere posities je keuzes. Als je nu een centrale middenvelder een aanvallende taak geeft, moet je in je voorste linie (spits en vleugelspelers) een aanvallende taak opofferen, zodat de balans in tact blijft

  De “VM” driehoek

  Deze driehoek is het tegenovergestelde van de hierboven besproken driehoek. Er is één spelers die op die moment zijn verdedigende positieve handhaaft, met twee meer creatieve spelers als centrale middenvelders. Het is echter ook mogelijk om de speler voor defensieve stabiliteit centraal op het middenveld te zetten en de speler die als verdedigende middenvelder speelt andere taken te geven. In dat geval krijgt de speler op de positie van verdedigende middenvelder een ondersteunende taak, terwijl een van de twee centrale middenvelders een verdedigende taak krijgt. Ook hier geldt: Een mix van verdedigende, ondersteunende en aanvallende taken zorgt ervoor dat het middenveld goed uitgebalanceerd is.

  Hierdoor komen we tot de volgende groepen:

  VMC – positie
  - Balafpakker (verdedigen)
  - Hangende middenvelder (verdedigen)
  - Regista (ondersteunen)
  - Balveroverende middenvelder (verdedigen)
  - Verdedigende middenvelder (verdedigen / ondersteunen)
  - Spelmaker voor de defensie (verdedigen / ondersteunen)

  MC – positie 1
  - Centrale middenvelder (verdedigen / ondersteunen)
  - Dynamische middenvelder (ondersteunen)
  - Spelmaker voor de defensie (verdedigen / ondersteunen)
  - Vooruitgeschoven spelmaker (ondersteunen)
  - Balveroverende middenvelder (verdedigen / ondersteunen)

  Zorgt dat je uit bovenstaande groepen éénmaal een verdedigende taak en éénmaal een ondersteunende taak kiest. Op de vrije positie heb je de keus uit de volgende rollen:
  - Centrale middenvelder (aanval)
  - Vooruitgeschoven spelmaker (aanval)
  - Dynamische middenvelder (ondersteunen)

  Het is aan te raden om eigenlijk uit de bovenste twee te kiezen, want deze hebben een aanvallende taak. Mocht je toch een speler met een ondersteunende taak willen, dan valt je keus op de dynamische middenvelder, omdat die rol er ook voor zorgt dat een speler vaak genoeg mee naar voren gaat, iets wat bij andere ondersteunende rollen niet het geval is. Ook hier geldt weer: Kies de drie rollen op zo’n manier dat de vier doelstellingen behaald worden.

  Een mogelijk trio

  Conclusie
  Het zorgen voor defensieve stabiliteit is de voornaamste taak van je centrale middenveld. Dat betekent echter niet dat je de andere taken van het middenveld moet verwaarlozen. Je middenveld moet ook in staat zijn om het spel te verlengen naar de aanval, de aanval te ondersteunen en kansen te creëren. Je moet de rollen zo kiezen dat alle vier de taken vervult worden. Dat is niet altijd een gemakkelijke taak. Zeker niet met een tweemansmiddenveld. Daar heeft de defensieve stabiliteit de hoogste prioriteit. Het creëren van kansen en het ondersteunen van aanvallen zou nog over genomen kunnen worden door bijvoorbeeld je vleugels. Dat is bij verdedigende stabiliteit echter niet het geval. Daarom is het van essentieel belang dat je centrale middenveld deze taak zelf opneemt. Een driemansmiddenveld is vooral effectief als de middenvelders in een driehoek spelen en de taken goed uitgebalanceerd zijn. In een driemansmiddenveld is het makkelijker om ervoor te zorgen dat alle vier de taken gedaan worden. Let er ook op dat de taken ook invloed hebben op andere posities. Als je spits en je aanvallende centrale middenvelder al een aanvallend taak hebben gekregen, kun je vleugelspitsen geen aanvallende taken geven. Indien je dat wel doet, isoleer je je aanval, waardoor je team niet optimaal presteert. Zorg er dus voor dat je de de spelers met aanvallende, ondersteunende en verdedigende taken over de linies verdeeld. Dat zorgt voor een betere samenwerking tussen de linies en komt het spel ten goede.

  Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

  Comment


   #3

   Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. Waar we in de twee voorgaande delen al de spitsen en het centrale middenveld besproken hebben, staan in deze derde gids de vleugels centraal.

   En met de vleugels bedoel ik iedereen die op de vleugels staat. Van backs tot vleugelaanvallers. Ieder team heeft één of twee spelers op een vleugel staan. Je hebt een breed scala aan mogelijkheden op de vleugels. Er is veel variatie nodig. De gekozen formatie heeft veel invloed op de keus van rollen en taken voor de spelers op de vleugels. Een eenzame vleugelspeler heeft meer verantwoordelijkheid en moet zowel aanvallend als verdedigend bijdragen aan het spel. Twee spelers op dezelfde vleugel kunnen elkaar ondersteunen en zich dus meer specialiseren voor een meer gebalanceerde opstelling. Het opofferen van spelers op de vleugel voor middenvelders is een manier om meer balbezit te krijgen. Ook de spelers op de vleugels kunnen echter bijdragen aan het balbezit. Daarnaast voegen ze creativiteit toe aan het team, kunnen gebruikt worden om doelpogingen te creëren en hebben ze de taak om te verdedigen. Dit geldt voor alle spelers op de flank. Een back die in staat is om op te komen, is een zeer goede toevoeging aan je team. Evenzo een vleugelspits die mee verdedigt en de bal probeert te onderscheppen.

   Eenzame vleugelspeler
   Een formatie met maar één speler op een vleugel beperkt je keuzevrijheid. Een verdedigende taak zorgt ervoor dat de speler zich vooral richt op verdedigende taken, terwijl juist van hem verwacht wordt dat hij ook de flank bestormt en mee voetbalt. De eenzame vleugelspeler is vaak een speler die start vanaf een wat defensie positie om defensieve stabiliteit te waarborgen. Naarmate het spel vordert komt hij steeds verder mee op, om ook aanvallend het team te ondersteunen. Een eenzame vleugelspeler die start als aanvallende linker/rechter middenvelder is erg ongebruikelijk. Zo’n speler laat een te grote ruimte achter zich, laat zich te weinig zakken en ondersteunt het middenveld te slecht.

   Normaal gesproken zie je een eenzame vleugelspeler dus vaak mee naar voren rennen, maar daarbij verliest hij de defensieve stabiliteit niet uit het oog. Hoe hoger je de speler plaatst, hoe een meer verdedigende taak de speler moet krijgen. Een eenzame back kun je bijvoorbeeld best een aanvallende taak geven. Maar als de eenzame vleugelspeler een linkermiddenvelder is, is het verstandiger om hem een ondersteunende taak te geven. Voor de eenzame vleugelspeler is het cruciaal dat hij alles moet doen. Het is niet mogelijk dat hij zich alleen richt op het verdedigen en daarom blijft hangen. Net zo min het verstandig is dat hij constant de achterlijn probeert te halen en zijn verdedigende taken verwaarloosd. De volgende rollen passen bij een eenzame vleugelspeler:
   - Back (aanvallen)
   - Vleugelverdediger (ondersteunen / aanvallen)
   - Complete vleugelverdediger (aanvallen)
   - Buitenste middenvelder (ondersteunen / aanvallen)
   - Vroeg storende vleugelspeler (ondersteunen / aanvallen)

   Let bij de complete vleugelverdediger en buitenste middenvelder met de taak aanvallen wel op dat hij zijn verdedigende taken niet gaat verwaarlozen.

   Je kunt een eenzame vleugelspeler bovenstaande instellingen mee geven

   Een duo op een vleugel
   Met twee spelers op een vleugel heb je meer ruimte voor specialisatie. Een speler hoeft maar goed te zijn in aanvallen of verdedigen. Beide is niet meer noodzakelijk. Je hebt nu eigenlijk twee keuzes. Je kiest de traditionele manier. Dat betekent dat je kiest voor een aanvallende en een wat meer conservatieve speler. Een andere optie is dat een vleugelspeler naar binnen snijdt om op die manier gevaarlijk te worden en dat de back opkomt om op die manier gevaarlijk te worden. De vleugelaanvaller moet op dat moment letten dat de vleugel niet open komt te liggen voor een counteraanval.

   Op het moment dat je met twee man op een vleugel speelt, moet je eigenlijk een van de twee als back neer zetten. Een vleugelverdediger wil toch vaak iets te veel voorin blijven hangen, terwijl daar al een andere speler rond loopt. Het is dus onnodig dat hij te ver voorin blijft hangen. De ruimte voor hem wordt immers al gedekt door de persoon voor hem. De ruimte achter hem niet. Ook moet je opletten dat je niet met vleugelverdediger (als rol) en een traditionele vleugelaanvaller gaat spelen. Dit geeft zelden het gewenste effect. Het gebeurt echter heel vaak dat beide vleugelspelers erg hoog op het veld staan, waardoor eigenlijk de gehele vleugel open ligt voor een tegenaanval. Een vleugelaanvaller (rol) wil de ruimte voor zich gebruiken. In dat geval is het beter om met een back te spelen. Dat sluit beter aan op een traditionele vleugelaanvaller.

   Al met al komen we op de volgende nuttige combinaties:
   - Back (ondersteunen) & buitenste middenvelder (aanvallen) / vroeg storende vleugelspits (aanvallen) / vleugelspits (aanvallen)
   - Back (aanvallen) / vleugelverdediger (aanvallen) / complete vleugelverdediger (aanvallen) & Buitenste middenvelder (verdedigen / ondersteunen) / Vroeg storende vleugelspits (ondersteunen) / aanspeelpunt voorin (ondersteunen)
   - Back (aanvallen) & Vleugelspits (ondersteunen)

   De eerste combinaties zijn de traditionele opties met een wat verdedigende back met daarvoor een wat meer aanvallende vleugelaanvaller. Dat is een zeer stabiele optie. Bij de combinaties bij het tweede punt blijft de vleugelaanvaller wat hangen. Bij de tweede combinatie blijft de vleugelaanvaller wat hangen, waardoor de back de ruimte heeft om over de vleugelaanvaller heen te gaan. Doordat de vleugelaanvaller wat inzakt, ligt de vleugel niet open voor een counter. De derde optie is een variant op de traditionele manier, waarbij de verdediger wel opkomt, maar een van de twee spelers op de vleugel zorgt er voor dat hij niet te ver mee op komt. Op die manier wordt de verdediging niet uit het oog verloren.

   Er zijn nog een paar andere opties, waarbij je echter ook op andere aspecten moet letten:
   - Back (aanvallen) / Vleugelverdediger (ondersteunen / aanvallen) & hangende vleugelspits (ondersteunen / aanvallen) / Vooruitgeschoven spelmaker (ondersteunen / aanvallen)
   - Complete vleugelverdediger (aanvallen) & Hangende vleugelspits (ondersteunen) / vooruitgeschoven spelmaker (ondersteunen)

   Bij de eerste combinaties komt de back op in de ruimte die de hangende vleugelspits of vooruitgeschoven spelmaker niet gebruikt, omdat hij naar binnen trekt. Op het moment dat je met een vleugelverdediger speelt, is het goed om de vleugelverdediger en de andere speler tegenovergestelde taken te geven. Als de vleugelverdediger de taak aanvallen krijgt, moet je de andere speler op die vleugel de taak ondersteunen geven. Geef je de vleugelverdediger de taak ondersteunen, dan geef je de andere speler de taak aanvallen. Hierdoor reageren de twee spelers op de vleugel beter op elkaar en let sowieso een van de twee spelers op de defensieve stabiliteit. Op het moment dat de vleugelaanvaller een ondersteunende taak heeft, wilt de speler al in een eerder stadium van het spel naar binnen snijden. Je back mag in dat geval verder opkomen, wat gebeurt door zijn aanvallende taak. In de tweede combinatie is dit nog belangrijker. De complete vleugelverdediger heeft de dekking van het middenveld en de andere speler op de vleugel echt nodig. Mocht de vleugelverdediger ver zijn opgekomen en raakt zijn team de bal kwijt, dan moet andere spelers zijn man over nemen. De complete vleugelverdediger wil namelijk zo snel mogelijk mee doen met aanvallen en de andere speler op de vleugel moet dus voor dekking zorgen. Op het moment dat de hangende vleugelspits een aanvallende rol krijgt, gaat hij meer spelen als doelpuntenmaker, waardoor hij dus ondersteuning nodig heeft van de back. Hierbij kan de vleugelverdediger echter ook geholpen worden door een centrale spits of spelmaker die uitwijkt naar de vleugel als de hangende vleugelspits naar binnen snijdt.

   Conclusie
   Plan dus eerst met hoeveel spelers je op de vleugels wilt gaan spelen. Daarna is het pas mogelijk om rollen toe te wijzen aan de spelers. Op het moment dat je maar één speler op een vleugel zet, kan hij zich niet veroorloven om alleen maar verdedigende taken uit te voeren. Ook aanvallend moet hij zijn steentje bijdragen. Tijdens het aanvallen mag hij echter niet zijn verdedigende taken uit het oog verliezen. Twee mannen op een vleugel werken samen. Zorg er voor dat de spelers elkaar niet in de weg lopen, maar elkaar toch goed ondersteunen.

   Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

   Comment


    #4

    Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In dit vierde deel zullen we stil staan bij de spelers centraal in de verdediging.

    De verdediging is misschien wel dat onderdeel van de tactiek waar het minste aandacht aan geschonken wordt. Bij het maken van een tactiek richt men zich vooral op veel doelpunten maken. En daardoor hangt de verdediging er nog wel eens bij. Toch is het een belangrijk onderdeel van een tactiek. In deze gids zullen we ons daarom eens richten op de centrale verdedigers. Dit zullen er meestal twee zijn, maar sommige tactieken gebruiken een trio. Beide varianten komen aan de orde in de gids.

    Centraal duo
    Voor een centrale verdediger heb je de keus uit de rollen centrumverdediger, voetballende verdediger en sobere verdediger. Er zit eigenlijk weinig verschil tussen deze rollen. Het grootste verschil zit hem in de verwerking van de ballen. Een sobere verdediger probeert de bal zo ver mogelijk van het doel verwijderd te krijgen. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je de bal niet in de buurt van het doel kan verspillen. Nadeel is wel dat de kans groot is dat de tegenstander de bal onderschept, waardoor je onder druk blijft staan. Een sobere verdediger is een goede keus als je achterin niet de kwaliteiten hebt om de bal rond te laten gaan. Een centrumverdediger probeert de bal met een simpele pass in te leveren bij een creatievere medespeler. Op die manier blijft je team in balbezit nadat de bal onderschept is. Maar de kans bestaat dat je speler meteen onder zulke druk komt te staan, door de tegenstander, dat hij de bal verliest. De voetballende verdediger kijkt of hij het spel op een zinvolle manier voort kan zetten. Hij kijkt bijvoorbeeld of hij een counter op kan zetten. Hij mengt zich nadrukkelijk in het maken van het spel. Een voetballende verdediger moet dan ook een goede traptechniek en veel creativiteit hebben, anders bakt hij er niets van.

    De volgende duo’s zijn mogelijk:
    - Centrumverdediger & centrumverdediger
    - Centrumverdediger & sobere verdediger
    - Sobere verdediger & sobere verdediger
    - Voetballende verdediger & centrumverdediger

    Je kunt met twee sobere verdedigers spelen, omdat dit de balans in je team niet verstoort, omdat ze beide de bal weg schieten. Hetzelfde geldt voor twee centrumverdedigers. Zij proberen de bal in te leveren bij creatievere spelers, die vervolgens het spel gaan maken. Twee voetballende verdedigers kan problemen opleveren. Beide centrale verdedigers willen hun creativiteit kwijt. Daardoor gaat je team te veel risico nemen. De combinatie van een voetballende verdediger en centrumverdediger werkt ook goed. De centrumverdediger passt de bal dan naar de voetballende verdediger, die het spel verder voort zet. Een sobere verdediger en een voetballende verdediger is niet echt handig, omdat de sobere verdediger graag de bal weg wil trappen.

    Twee voetballende verdedigers is niet aan te raden, omdat je verdediging dan onnodige risico's gaat nemen.

    Vervolgens ga je beslissen wat voor taak de verdediger krijgt. Je hebt de keuze uit verdediger, voorstopper en rugdekker. Dit bepaalt de verdedigende aanpak van een verdediger. De voorstopper heeft als doel om de tegenstander al snel aan te pakken en de bal te veroveren. Dit kan er voor zorgen dat er een gat ontstaat in je verdediging, omdat de verdediging niet meer op een lijn staat. De rugdekker is het tegenovergestelde. Hij houdt juist afstand van zijn tegenstander. Pas op het moment dat iemand voorbij de verdedigende lijn probeert te komen, wordt een speler opgepakt door de verdediger. Hierdoor heeft de tegenstander meer tijd en ruimte om een actie te maken, maar is het wel lastiger om ongezien voorbij de verdedigende lijn te komen, waardoor het aantal grote kansen verminderd. Tot slot hebben we nog de taak verdedigen. Dit zit ergens tussen rugdekking en voorstopper in en is gebaseerd op je teaminstructies. Hierbij moet je denken aan de instructies die je zelf geeft op het gebied van mandekking, druk zetten en de verdedigende lijn. Wat dat betreft is ‘verdedigen’ een balans tussen rugdekking en voorstopper. Ook in dit geval zijn er vier logische combinaties.
    - Verdedigen & verdedigen
    - Rugdekker & voorstopper
    - Rugdekker & verdedigen
    - Verdedigen & voorstopper

    In principe kun je bijna alle mogelijke combinaties spelen. De enige twee die niet kunnen, zijn twee stoppers of twee voorstoppers. Twee voorstopper geven te veel ruimte prijs achter zich, waar een tegenstander gemakkelijk in de ontstane ruimte kan duiken. Twee rugdekkers geven juist te veel ruimte prijs voor zich, waardoor de tegenstanders te veel tijd hebben om de bal te controleren. Beide opties zijn ook slecht voor de buitenspelval. Er ontstaat of te veel ruimte achter de backs, of te veel ruimte achter de centrale verdedigers.

    De optie verdedigen – verdedigen behoudt het beste de vorm van je formatie en is de beste keus als je met buitenspelval wilt spelen. Beide verdedigers blijven namelijk op een lijn staan. De combinatie voorstopper – rugdekker past mogelijk het beste bij de individuele kwaliteiten van de spelers. Een agressieve verdediger doet een verwoede poging om de bal al in een vroegtijdig stadium te onderscheppen. Hierbij laat hij ruimte achter zich voor de tegenstander. Een rugdekker met excellente positionering en snelheid is in staat om een doorgebroken speler alsnog op te vangen. De voorstopper kan veranderd worden in een verdediger, om de ruimte achter zich te verkleinen. Soms mist de verdediger ook de agressie om als voorstopper te spelen. Ook in dat geval kan hij als verdediger spelen. Ook in dit geval kan de buitenspelval problemen veroorzaken, omdat de verdedigers niet op één lijn spelen.

    Centraal trio
    Als je met een centraal trio speelt, moet je op de positie van de vleugelspelers letten. Op het moment dat je met redelijk aanvallende backs speelt, moeten je centrale verdedigers ook de ruimte achter de backs dekken. Het hebben van drie centrale verdedigers kan er voor zorgen dat je ergens anders op het veld een speler weg moet halen. Daarom is het handig als je verdediging in staat is dit verlies op te vangen. Een voetballende verdediger is in staat om creativiteit toe te voegen aan het elftal en een centrumverdediger kan helpen bij het behouden van het balbezit. Dat is zeker het overwegen waard. Het echte probleem bij het instellen van een centraal trio zit hem in de taken. Eigenlijk zijn er maar drie opties:
    - Verdedigen – verdedigen – verdedigen
    - Voorstopper – rugdekker – voorstopper
    - Rugdekker – voorstopper - rugdekker

    De algemene theorie is dat je het beste of met drie verdedigers op een lijn kan spelen, zodat je met buitenspelval kunt spelen en de vorm van je formatie behouden blijft. Dit doe je door alle drie de spelers de taak verdedigen toe te wezen. Je kunt met twee voorstoppers spelen, met in het midden een rugdekker. Op het moment dat de bal op een flank is, gaat de voorstopper die aan die kant van het veld speelt, naar die flank om op die manier een voorzet te voorkomen, terwijl de andere twee centrale verdedigers in het centrum blijven hangen. Mocht de voorstopper op de flank toch zijn man kwijt raken, heb je altijd nog de rugdekker achter de hand.

    Een mogelijk succesvolle manier om met een driemansverdediging te spelen.

    Je kunt het echter ook omdraaien. Je speelt met twee rugdekkers aan de zijkant, en een voorstopper in het midden. De voorstopper dwingt de tegenstander om de bal via de flanken te spelen, maar daar staan de rugdekkers al klaar om de bal te onderscheppen.

    Conclusie
    De verdedigende rollen bepalen hoe de verdedigers het spel voortzetten. De taken bepalen hun verdedigende aanpak. De taak verdedigen zorgt ervoor dat de verdedigers op een lijn blijven spelen. De rollen voorstopper en rugdekker werken samen met elkaar als een tandem, maar zijn niet geschikt om met buitenspelval te spelen. Op het moment dat je met drie centrale verdedigers speelt, moet je de vrije ruimte op de flanken niet vergeten. Ook die moet je met het centrale trio bewaken. Let bij het geven van de rollen op de kwaliteiten van de spelers, zodat ze ook aanvallend hun steentje bij kunnen dragen.

    Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

    Comment


     #5

     Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In dit vijfde deel willen we stilstaan bij de keeper.

     De keeper is er voor om het doel leeg te houden. Daar is iedereen het mee eens. Toch doet iedere keeper dat op een andere manier. De ene keeper is een echte lijnkeeper, terwijl een andere keeper ook geregeld uit zijn doel komt. Ook dat is iets wat je zelf in moet stellen. Wat past het beste in je tactiek? Daarnaast is de keeper ook geregeld de eerste speler in een aanval. Wat moet hij met de bal doen? De bal een trap naar voren geven of moet hij de bal afspelen naar een verdediger? Met dat soort vragen gaan we ons bezig houden in deze gids.

     Ook voor keepers zijn er verschillende rollen: doelman of meevoetballende keeper. Een meevoetballende keeper is eigenlijk een doelman en laatste man in een. Hij komt geregeld uit zijn doel om ballen die achter de verdedigers vallen op te ruimen. Om die rede is hij vooral handig op het moment dat je met een hoge verdedigende lijn speelt, omdat er dan veel ruimte achter de verdediging ligt. Een gewone keeper is meer conservatief en komt daarom minder snel uit zijn doel en daarom een betere keus als je met een ingezakte verdedigende lijn speelt. Ook als je met een laatste man of een verdediger die de opdracht heeft gekregen om rugdekking te verlenen speelt, is het beter om met een doelman te spelen, dan een meevoetballende keeper.

     Spelvoortzetting
     Een keeper heft verschillende mogelijkheden om het spel voort te zetten. Hij kan zijn creativiteit in het spel leggen, of hij kan op safe spelen. Hiervoor heeft hij drie mogelijkheden:
     - Snelle inworp
     - Lange trap naar voren
     - Pass naar verdediging

     Een pass naar een verdediger is een goede keus op het moment dat je vanuit de verdediging het spel wilt maken. Het werkt vooral goed als je een aantal creatieve spelers in de achterhoede hebt staan. Dan denk ik aan een voetballende verdediger, een spelmaker voor de defensie en een regista. Dit soort type spelers zijn in staat om het spel vanuit de achterhoede te maken en in balbezit te blijven. Een snelle uitworp is een goede keus als je een counteraanval op wilt starten. De bal zal dan vaak naar een van de backs geworpen worden, die vaak de meeste vrijheid krijgen. Op het moment dat je veel fysiek sterke spelers voorin hebt staan, is een lange bal een goede optie. Doe dit vooral als je een kopsterke targetman of aanspeelpunt voorin hebt staan. Op het moment dat de tegenstander veel druk zet op je verdediging is dit een goede optie.

     Conclusie
     Kies je instructies voor de keeper dus zorgvuldig. Er zijn eigenlijk twee beslissingen die je moet maken: Wel ik met of zonder meevoetballende doelman spelen (dit is afhankelijk van je verdedigende linie en de buitenspelval) en hoe met de doelman het spel voortzetten?

     Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

     Comment


      #6

      Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In dit zesde deel staan de teaminstructies centraal. We behandelen de punten balbezit, penetratie, veldbezetting, verdedigen en de algemene teaminstructies, maar we starten met het behandelen van de mentaliteit.

      Mentaliteit
      Het heersende idee achter de vloeibaarheid is door wwfan van het sigames-forum op papier gezet. Het is een baanbrekend idee. Het helpt ons om de vloeibaarheid in een ander daglicht te stellen. Het gaat niet over de creativiteit die spelers mogen gebruiken. Het is een discussie tussen specialisme en universalisme. Het onderwerp is te groot om nu in zijn geheel te bespreken. In essentie komt het erop neer dat een zeer rigide team vol zit met specialisten. Iedere speler heeft zijn eigen specifieke taak. In een zeer vloeiend team ga je uit van een universele aanpak. Alle spelers moeten alles kunnen. In een zeer vloeiende tactiek is over het algemeen meer ruimte voor creatieve vrijheid. Iedere speler wordt geacht bij te dragen aan de creativiteit van het elftal. In een zeer rigide speelstijl wordt dit overgelaten aan specifieke spelers. Kort samengevat geldt dat als je wilt dat spelers hun individuele taak doen (scoren, bal veroveren, het spel maken), dan moet je kiezen voor een meer rigide aanpak. Wil je dat een team als geheel alle taken op moet nemen, dan is een meer vloeiendere aanpak de juiste.

      Balbezit
      Je hebt diverse mogelijkheden om het balbezit van je ploeg te sturen. Als je kiest voor een systeem waarbij je op balbezit wilt spelen, zorgt de optie korter passen voor de algemene stijl. De shout op balbezit spelen zorgt ervoor dat de spelers kiezen voor simpele passes. Dit kan er voor zorgen dat je aanval ongevaarlijk wordt. Aan de andere kant biedt het je meer creatieve spelers wel meer tijd om een goede opening te vinden in defensie van de tegenstander. Dit kun je je spelers opdragen door middel van de shout voetballend uitverdedigen. Zolang er geen openingen op het middenveld zijn, spelen je verdedigers de bal over, zodat je de bal niet verliest. Op het moment dat je balbezit inzet als verdedigend middel, dan is deze shout erg belangrijk. Op het moment dat je echter op de counter aan het spelen bent, is deze shout niet erg handig.

      De optie directer passen doet het tegenovergestelde van korter passen. Het zorgt ervoor dat je team op een snelle manier de bal van de verdediging naar de aanval wil brengen. Lange halen is hier nog eens de overtreffende trap van. Dat zorgt voor een nóg snellere omschakeling. Je kunt je team opdragen om de bal in de zestien te pompen als je zoals Stoke City wilt spelen, met een paar grote spelers in het centrum. De optie bal wegwerken naar de flanken is juist nuttig als je snelle dribbelaars op de vleugels hebt staan en als je die kwaliteit wilt gebruiken in je counters. Ook is dit een potentiële mogelijke manier om ervoor te zorgen dat je team de bal wegtrapt, omdat je de huidige stand wilt verdedigen aan het einde van een wedstrijd.

      Je kunt het gebruik van het balbezit nog verder beïnvloeden. Met de optie Meer dieptepasses draag je je team op om meer doorsteekballen achter de verdediging te plaatsen. Dit werkt vooral goed als de tegenstander met een hoge verdedigende lijn speelt. Als de tegenstander inzakt, kun je verwarring proberen te zaaien door de optie verdediging opzoeken te gebruiken. Je hoopt dat er door de beweging ruimte ontstaat in de compacte verdediging. Met de optie geduld opbrengen draag je je team op om te wachten op de perfecte kans. Je team zal je balbezit dan niet verspelen door kansloos te gaan schieten. Met de optie elke schietkans benutten gaan je spelers juist wél meer schieten. Dit is vooral handig als je zelf niet in staat bent kansen te creëren, iets wat vaak het geval is tegen een compacte verdediging. Ook kun je deze optie gebruiken om de zwakheid van de keeper uit te buiten.

      Ook het gebruik van voorzetten is een belangrijk aspect. Met een snelle spits kun je het beste gaan voor strak voorzetten. Je hoopt dat je spits dan net voor de verdediger kan komen bij de eerste paal en een voetje tegen de bal kan zetten om zo te scoren. De voorzet komt vooral goed aan als hij van de achterlijn gegeven wordt. Of in ieder geval ter hoogte van het strafschopgebied. Het gaat namelijk om een snelle, lage voorzet. Deze moet niet te lang onderweg zijn. Op het moment dat je met een lange spits speelt, is het juist zinvol om lange voorzetten af te leveren. Op die manier heeft de spits meer tijd om de juiste positie in te nemen tegenover de verdediger, die misschien wel kleiner is. De voorzet gaat door de lucht en is langer onderweg, omdat er niet al te veel snelheid gegeven is aan de bal. Het geven van vroege voorzetten kan gebruikt worden om de lange voorzetten in een nog eerder stadium al te geven. Dit is vooral handig in een directe speelstijl of als je vleugelspeler moeite heeft met het passeren van zijn tegenstander.

      Penetratie
      Penetratie bepaalt hoe je door de achterste linie van je verdediging heen wil breken. Sommige formaties hebben een voorkeur om het centrum te benutten. Dit is vooral handig als je een numeriek voordeel hebt in het midden. Dan is dat verstandig om uit te buiten. Ook als je spelmaker centraal op het middenveld staat, is het handig om door het centrum aan te vallen. Op het moment dat je een minder spectaculair middenveld hebt, kun je misschien beter de flanken benutten. Ook in het geval van een numerieke minderheid, omdat je maar met twee centrale middenvelders speelt, is dit een goede optie. Dan komt de meeste creativiteit toch van de flanken. Van hen verwacht je passes, dribbels en voorzetten. Een numerieke meerderheid op een vleugel is ook een goede reden om over de flanken te gaan spelen. Je kunt ook een specifieke flank benutten om een voordeel te halen uit een zwakte bij de tegenstander, of juist om een eigen zwakte te verbergen. Het benutten van één of beide flanken is erg effectief in counteraanvallen voor een snelle omschakeling. Over elkaar heen gaan komt in beeld op het moment dat je tegen een compacte verdediging speelt. Op die manier kun je een numeriek overtal proberen te creëren op de flanken, wat ervoor zorgt dat andere spelers meer ruimte krijgen en je vleugelspelers de bal makkelijker in het centrum krijgen. Het kost echter wel veel energie en goede vleugelspelers, maar het kan een zeer effectieve manier zijn om een hardnekkige verdediging alsnog op de knieën te krijgen. De shout is echter niet zinvol als je je vleugelspelers gebruikt om het spel op te houden en combinaties met andere spelers aan te gaan. Op zo’n moment is het niet verstandig om deze shout te gebruiken.

      Veldbezetting
      De veldbezetting is nauw verbonden met je formatie. Denk aan het domineren van het centrale middenveld, een laag verdedigend blok, het gebruik maken van een buitenste middenvelder. Allemaal zaken die afhangen van de formatie die je gebruikt. De opties die je hebt bij veldbezetting beïnvloeden zowel je aanval als verdediging. Als je het veld breed houdt zorgt dat ervoor dat je de volle breedte van het veld gebruikt. Maar ook je verdediging staat wijder, wat gaten op kan leveren. Soms werkt het echter prima als je over het gehele veld druk wilt zetten. Het veld smal houden zorgt ervoor dat je centraal op het veld blijft spelen. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker te verdedigen bent, maar daar tegenover staat dat er minder gaten in je verdediging vallen. Een laag of hoog smal blok kunnen beide effectieve verdedigende tactische mogelijkheden zijn, afhankelijk van je tegenstander en aanpak.

      Je verdedigende lijn bepaalt hoe hoog je team op het veld staat. Bij verdediging veel verder vooruit wil je dat je verdedigende lijn erg omhoog gaat. De verdedigers staan de tegenstanders al op te wachten bij de middenlijn. De tegenstander heeft daardoor weinig ruimte. Hun aanvallers zullen op snelheid er voorbij moeten komen. Maar dan moeten ze dat wel hebben. Bij verdediging veel verder achteruit laat je je team juist inzakken. Ze blijven voor het doel hangen. Hierdoor is er tussen de verdediging en de keeper weinig ruimte. Maar lange kopsterke spitsen kunnen er profijt uit halen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het middenveld van de tegenstander meer ruimte krijgt. Het zorgt er ook voor dat de middenvelders van de tegenstander dicht bij je doel komen, waardoor er ruimte ontstaat voor een tegenaanval. Meer druk naar voren is een iets mildere versie van verdediging veel verder vooruit. Verder inzakken is een milde versie van verdediging veel verder achteruit.

      Je kunt spelers opdragen om te gaan zwerven. Dit zorgt ervoor dat de verdediging van de tegenstander vaak onder druk komt te staan, omdat al je spelers de vrije ruimtes op zoeken en over heel het veld lopen en de bal krijgen. Het nadeel is echter dat spelers erg uit positie lopen, waardoor er geen verdedigende stabiliteit is. Op positie blijven is het tegenovergestelde van zwerven. Spelers zorgen ervoor dat de defensieve stabiliteit gewaarborgd blijft. Daartegenover staat wel dat je team makkelijk te verdedigen valt. Je kunt vleugelspelers opdragen om van kant te verwisselen. Dit staat in verband met de individuele spelersinstructies en rollen. Dit zorgt voor variatie op de vleugels. In plaats van een actie buitenom, gaan ze dan opeens naar binnen. Dit werkt goed als je de gegeven ruimte rondom het strafschop gebied wilt gebruiken.

      Verdedigen
      Verdedigen is nauw verbonden met je veldbezetting. Als je met een hoog verdedigend blok speelt, dan kun je gebruik maken van de buitenspelval. Het wordt dan lastiger voor snelle spitsen om door je achterste linie heen te breken. Het spelen op de buitenspelval is echter niet aan te raden als je met een voorstopper en rugdekker of met een laatste man speelt. Ook de optie kort erop kan nuttig zijn als je met een hoog blok speelt. Door het hoge blok heeft de tegenstander al weinig ruimte en door je spelers op te dragen kort erop te zitten, verklein je de tijd en ruimte nog verder. Als je specifieke spelers onder druk wilt zetten, zijn de opties korter dekken of specifieke mandekking handig. Op het moment dat je met een laag blok speelt, is het spelen op de buitenspelval veel minder efficiënt, aangezien er maar weinig ruimte achter je verdediging ligt. Een laag verdedigend blok gaat gepaard met een compacte speelstijl. Je wil niet dat je spelers veel druk zetten op de aanvallers. Daarom is in zo’n geval de optie geen druk op bal handig. Je verdedigers behouden dan hun verdedigende positie. Dat resulteert misschien wel in lange periodes zonder bal, maar de tegenstander komt lastig door je verdediging heen. Daarnaast besparen je spelers energie.

      Ook de manier van tackelen is nauw verbonden met het druk zetten en de veldbezetting. Op het moment dat je team veel druk moet zetten, wil je dat je team ook feller de duels ingaat. Dat zorgt er namelijk voor dat de tegenstander minder tijd en ruimte krijgt, maar het zorgt wel voor meer vrije trappen tegen. Daarnaast zijn snelle, beweeglijke spelers in staat om de tackle te ontwijken en daardoor juist de ruimte te vinden. De optie geen druk op bal past beter bij teams met een laag verdedigend blok, waarbij iedere speler in positie moet blijven. Als je ervoor kiest om geen druk te zetten, terwijl je met een hoog blok speelt, dan is het voor de tegenstander een eitje om met een snelle aanvaller door je verdediging heen te breken.

      Algemeen
      Het tempo dat je team moet hanteren is zeer afhankelijk van je passingsstijl. Een team dat de lange bal hanteert is gebaat bij een snelle omschakeling. Dit vereist een hoog tempo, zodat de bal snel gespeeld wordt. Een team dat vooral korte passes moet geven, zal eerder geneigd zijn om in een laag tempo te spelen. Er wordt gewacht totdat er een speler vrij staat om de bal te ontvangen, de bal wordt niet geforceerd gespeeld. Af en toe kan een hoog tempo en korte passing je helpen om snel combinatiespel op te zetten, om op die manier ruimte te creëren. Net zoals je soms de lange bal kan hanteren met een laag tempo. Je verdedigers nemen dan iets meer de tijd om te kijken welke medespeler ze aan kunnen spelen. Maar de algemene vuistregel is korte passing en laag tempo of lange passing en hoog tempo.

      De creatieve vrijheid bepaalt of spelers zich per se aan je instructies moeten houden of meer vrijheid krijgen om zelf keuzes te maken. Een expressievere speelstijl geeft je team meer eigen verantwoordelijkheid. Ze kunnen meer creativiteit in hun keuzes leggen. Een gedisciplineerde speelstijl zorgt er juist voor dat de spelers zich aan je instructies moeten houden. De keuze tussen expressiever of meer gedisciplineerd hangt samen met de al eerder besproken mentaliteit.

      Je kunt je team vragen om te temporiseren. Dan proberen de spelers rustig de bal rond te laten gaan in de ploeg, zonder dat het te veel energie kost. Dit is handig in fysiek veeleisende wedstrijden (afhankelijk van de condities, intensiteit, etc). In een meer defensieve strategie is tijdrekken een betere optie. Dat is een veelal gebruikte optie aan het einde van de wedstrijd om een voorsprong vast te houden. Je kunt je team opdragen om meer risico te nemen om een overtal te creëren in een aanval en zo een doelpunt te forceren. Dit vereist een aanvallende speelstijl. Daar tegenover staat dat je je team ook op kunt dragen om minder risico te laten nemen. Het team zal zich voornamelijk richten op de defensieve zekerheid. De spelers hebben dan één duidelijke taak: de bal moet uit het doel blijven en daar moet iedereen zich op richten. Spelers zullen dan geen rare capriolen rondom de eigen zestien uit gaan halen, terwijl er meerdere aanvallers op de loer liggen.

      Conclusie
      Alle teaminstructies zijn aan elkaar gelinkt. Het gaat er vooral om dat je de juiste combinaties kiest. Passingsstijl en tempo, creativiteit en veldbezetting, verdedigende lijn en pressing, penetratie en veldbezetting. Zorg ervoor dat je keuzes logisch en samenhangend zijn. En pas je keuzes aan afhankelijk van de wedstrijd en de tegenstander.

      Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX. Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

      Comment


       #7

       Veel mensen hebben het moeilijk met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In dit zevende deel laten we zien hoe je op basis van de voorgaande gidsen het beste een tactiek kan maken. Hierbij gebruiken we Arsenal als voorbeeld. Wees je er echter van bewust dat het om het concept erachter gaat. Een concept dat je voor iedere club toe kunt passen.

       Opstelling, filosofie en stijl
       Voordat je begint met nadenken over de verschillende rollen en taken, heb je misschien al in gedachte hoe je wilt gaan spelen. Dat is echter niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Mijn favoriete formatie is de 4-2-3-1, vanwege de verdedigende structuur en veelzijdigheid. Ook biedt het aanvallend gezien veel beweging. Als mijn team echter geen vleugelaanvallers heeft, is deze formatie nutteloos. Je moet er dus voor zorgen dat je formatie bij je spelersmateriaal past. Op het moment dat je maar een enkele linker vleugelspeler en een enkele rechter vleugelspeler hebt, kun je er niet vanuit gaan dat deze 60-70 wedstrijden in een seizoen kunnen spelen. Je hebt ook opties nodig om te rouleren. Je formatie past misschien ook niet bij je spelers. Misschien heb je wel genoeg opties, maar zijn de desbetreffende spelers van dusdanig slechte kwaliteit, dat het misschien toch beter is om een andere formatie te kiezen. Verschillende formaties vereisen ook bepaalde stijlen. Een 4-2-3-1 is veelzijdig, een 4-1-2-2-1 (4-5-1/4-3-3) is nuttig als je op balbezit speelt, een 4-4-2 is makkelijk te gebruiken, een 3-4-3 zorgt voor zeer goede pressie en veldbezetting en zo zouden we nog wel even door kunnen gaan.

       Het kiezen van een stijl gaat niet alleen om de formatie, alsook om de kwaliteit van je spelers en ligt bovendien aan de capaciteiten van het team. Voordat je een tactiek gaat maken, is het verstandig om eerst het teamverslag te bestuderen. In het geval van Arsenal zie ik dat ik een technisch begaafd team hebt, dat redelijke snel is, zowel verdedigend als aanvallend, en goed samen wil werken. Echter is het team slecht op het gebied van kracht, agressie en tackelen. Hieruit kunnen we concluderen dat mijn team het meeste baat heeft bij creatief en technisch voetbal. De spelers willen goed samen werken, hebben redelijk veel energie, maar zijn niet agressief genoeg en zijn slecht in tackelen. Daar moet ik rekening mee houden als ik druk ga zetten. Per wedstrijd moet ik kijken wat het beste is. Druk zetten als het nodig is en in andere gevallen zullen we compact spelen. Het heeft geen zin om druk te gaan zetten tegen teams als Chelsea en Manchester City tijdens uitwedstrijden. Maar in het merendeel van de thuiswedstrijd is het de moeite waard om dat wel te doen.

       Statistieken van Arsenal

       Tot slot wil ik wat woorden wijden aan de vloeiendheid. We hebben diverse spelmakers (inclusief onze beste speler Mesut Ozil), diverse opties als centrale aanvaller (de in de lucht sterke Giroud of de snelle, scorende Podolski en Walcott), een duidelijke balveroverende speler op het middenveld (Flamini met hoge agressie, kracht, teamwork en inzet) en mogelijk nog enkele andere specialistische rollen. Toch vind ik dat mijn team als geheel op moet treden. Daarom kies ik voor een gebalanceerde vloeiendheid. Dit biedt ruimte voor specialisme, zonder dat het ten koste gaat van de teamstructuur.

       Kort samengevat hebben we het volgende besloten:
       • 4-2-3-1 als formatie. We hebben een aantal spelers die van nature aanvallende middenvelders zijn. Dat zijn voornamelijk onze beste spelers. Bovendien zorgt de formatie ook voor het behouden van het balbezit, iets wat past bij mijn technisch begaafde team.
       • Gebalanceerde vloeiendheid wat voor een mix tussen specialisme en samenspel zorgt.
       • Korte passing om het balbezit te promoten, wat past bij de technische capaciteiten van mijn team
       • Gevarieerd druk zetten. Plan A: Hoge verdedigende lijn, druk zetten. Plan B: Laag verdedigend blok, compact en counteren als mentaliteit.

       Het kiezen van rollen en taken
       Toen ik nog jong was, heb ik geleerd en ervaren dat een succesvolle tactiek altijd gebouwd wordt vanuit de verdediging. Dat principe pas ik nog steeds toe. Zelfs als ik spelers als Cazorla, Wilshere en Ozil in mijn team heb. Ik houd vast aan de regels die ik uitgewerkt heb in deze en voorgaande gidsen. Ik start dus met de keeper en de verdeding.

       Keeper en verdediging
       Mijn eerste keus keeper is Wojciech Szczesny. Hij is sterk in de lucht en een goede lijnkeeper. Hij is niet snel en zijn spelvoortzetting is middelmatig. Hij is daarom niet het creatieve type dat nodig is voor een meevoetballende keeper. Ik geeft hem daarom de rol Doelman – verdedigen. Mocht ik het idee hebben dat ik een meevoetballende keeper nodig heb, dan heb ik Lukasz Fabianski achter de hand die een veel betere meevoetballende keeper is. Aangezien ik graag van achteruit opbouw, geef ik Szczesny de individuele instructie om de bal naar de verdedigers te spelen.

       Als ik naar de backs ga kijken, zie ik dat Kieran Gibbs en Nacho Monreal aanvallend veel meer brengen dan Bacary Sagna en Carl Jenkinson. Daarom krijgt mijn linksback een aanvallende taak en mijn rechtsback een ondersteunende taak. De specifieke rollen laat ik op dit moment nog even open. Ik wil graag vanuit de centrale verdediging het spel maken. Aangezien ik op het middenveld echter meer dan genoeg creativiteit hebt, kies ik er toch voor om toch met twee centrumverdedigers te spelen. Ik heb de keus om met een voorstopper – rugdekker te spelen of gewoon met twee op eeb lijn. Thomas Vermaelen en Laurent Koscielny bezitten de agressie om goede voorstoppers te zijn, terwijl Laurent Koscielny en Per Mertesacker over voldoende eigenschappen beschikken om als rugdekker te spelen. Als ik met een hoge verdedigende lijn en buitenspelval wil spelen, is een verdedigen – verdedigen combinatie een betere keus. Om die reden kies ik toch voor verdedigen – verdedigen als combinatie in het centrum.

       Zo, tot nu toe hebben we het volgende besloten:
       Doelman (verdedigen)
       Onbeslist (ondersteunen) – Centrumverdediger (verdedigen) – Centrumverdediger (verdedigen) – onbeslist (aanval)

       Centrale middenveld
       Omdat ik 4-2-3-1 speel, moeten de twee centrale middenvelder bijdragen aan de verdedigende stabiliteit van het elftal. Ik ben alleen geen fan van twee verdedigende taken voor spelers die op dezelfde positie spelen. Daarom kies ik voor een verdedigende en een ondersteunende taak. De keuze welke taak waar komt, is heel eenvoudig: Aan de kant van de aanvallende back, komt een centrale middenvelder met een verdedigende taak. Aan de kant van de ondersteunende back komt een [/b]ondersteunende[/b] centrale middenvelder. Ik heb al een goed idee van welke rollen ik op het middenveld wil hebben. Ik wil verdedigende dekking, met wat creativiteit, aangezien mijn meeste middenvelders creatief zijn. Flamini is hierop een uitzondering. Ik kies er daarom voor om een spelmaker voor de defensie te gebruiken. De andere rol is variabel. Flamini is het beste als balveroverende middenvelder, maar bij Ramsey en Wilshere past de rol van een spelmaker of dynamische middenvelder. Arteta is mijn eerste keus op het middenveld, en ik wil niet met twee spelmakers voor de defensie spelen. Ook de combinatie tussen balveroverende middenvelder en dynamische middenvelder zie ik niet zitten. Ik besluit daarom het volgende:

       Plan A:
       Doelman (verdedigen)
       Onbeslist (ondersteunen) – Centrumverdediger (verdedigen) – Centrumverdediger (verdedigen) – onbeslist (aanval)
       Dynamsiche middenvelder (ondersteunen) – Spelmaker voor de defensie (verdedigen)

       Plan B:
       Doelman (verdedigen)
       Onbeslist (ondersteunen) – Centrumverdediger (verdedigen) – Centrumverdediger (verdedigen) – onbeslist (aanval)
       Spelmaker voor de defensie (ondersteunen) – Balveroverende middenvelder (verdedigen)

       Plan B biedt mij meer defensieve stevigheid, terwijl plan A mijn team aanvallend effectiever maakt met een extra loper op het middenveld.

       Aanvallers
       Mijn aanvallende spelers passen duidelijk bij een bepaalde rol en taak. Dit helpt me bij het creëren van verbanden met andere posities op het veld.
       • Walcott (rechtsbenig, van nature een rechtsbuiten, kan in de punt spelen, erg snel)
       • Podolski (linksbenig, van nature een linksbuiten, snel, goede doelpuntenmaker, mist creativiteit)
       • Giroud (Speelt alleen in de punt, sterk en redelijk veelzijdig)
       • Ozil (zeer creatieve linksbenige speler die kan spelen als aanvallende middenvelder, het liefst in het centrum, de beste speler in het team)
       • Cazorla (zeer creatieve, rechtsbenige speler die kan spelen als aanvallende middenvelder, het liefst in het centrum)
       • Rosicky (creatieve, technische begaafde speler, mist snelheid, maar is goed in het druk zetten in een vroeg stadium)
       • Wilshere (creatieve speler die goed is in het druk zetten, erg mobiel, linksbenig)
       • Oxlade-Chamberlain (Tweebenig, met een voorkeur voor zijn rechterbeen, goede dribbelaar en heeft een voorkeur voor de rechterflank).

       Fotograaf: Ronnie Macdonald

       Ik zie dat ik maar één natuurlijke spits (Olivier Giroud) heb, die dus in de punt mag spelen. Dan blijven er nog drie plaatsen in de linie achter de spitsen open. Ik zie dat we een hoop creativiteit hebben in deze linie, al hebben we ook enkele andere opties. We starten met de flanken. Ik zie dat we maar één linksbenige linksbuiten hebben (Podolski). Ik kan hem geen 60 wedstrijden in een seizoen laten spelen. Daarom heb ik de voorkeur voor een meer creatieve speler die naar binnen trekt en ons op die manier helpt bij het behouden van het balbezit, wat bij mijn team past. Op de linkervleugel kiezen we dus voor een hangende vleugelspits of vooruitgeschoven spelmaker en we geven hem de instructie mee om het veld smal te houden, zodat hij ook daadwerkelijk zijn steentje bij kan dragen aan het balbezit. We hebben al gezien dat de linksback een aanvallende taak mee krijgt. Daarom krijgt de linksbuiten een ondersteunende taak. Dit zorgt ervoor dat er genoeg variatie in de looplijnen zal zitten. Om dezelfde reden krijgt de rechtsbuiten juist een aanvallende taak. Voor de positie van rechtsbuiten hebben we twee rechtsbenige spelers die vooral gebaat zijn bij de rol van vleugelspits. Dit zijn Walcott en Oxlade-Chamberlain. Aangezien ik met een vleugelspits speel, wil ik daarachter een back hebben. Op de linkerflank ga ik met een vooruitgeschoven spelmaker of hangende vleugelspits spelen. Daarachter wil ik een vleugelverdediger hebben, die daardoor zijn creativiteit in het spel kan leggen. Tot nu toe hebben we dus het volgende bepaald:
       Doelman (verdedigen)
       Back (ondersteunen) – Centrumverdediger (verdedigen) – Centrumverdediger (verdedigen) – Vleugelverdediger (aanval)
       Dynamische middenvelder (ondersteunen) – Spelmaker voor de defensie (verdedigen)
       Vleugelspits (aanval) – [i]Onbeslist (Onbeslist) – Vooruitgeschoven spelmaker / hangende vleugelspits (ondersteunen)
       [i]Onbeslist (Onbeslist)

       Er moeten dus nog een paar beslissingen gemaakt worden. Aangezien de linksbuiten naar binnen snijdt, is het beter als de rechtsbenige Carorla of Rosicky er speelt. Dit betekent dat Ozil op zijn favoriete plaats mag gaan spelen, als centrale aanvallende middenvelder. Ozil loopt over van de creativiteit en moet voor kansen gaan zorgen. Dit betekent een specialistische rol. Dat betekent dat we mogelijk met 3,5 of 4 specialisten (afhankelijk van of Flamini speelt) hebben met een gebalanceerde vloeiendheid. Ik sta nu voor de keus om de vloeiendheid of de rollen te veranderen. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste. Het beste kunnen we van de linksbuiten een hangende vleugelspits maken. Op die manier doet hij nog steeds wat er van hem gevraagd wordt, maar werkt het team beter als een geheel door zijn loopacties. Dit geeft mij de vrije keus om rollen te kiezen voor de centrale aanvallende middenvelder en de spits.

       Als ik kijk naar wat het team heeft en mist, zie ik dat we weinig beweging in de voorhoede hebben. Meer dan onze rechtsbuiten hebben we niet. Daarom moet de spits veel loopacties krijgen, aangezien de creatieve rol beter bij Ozil past en de aanvallende middenvelder niet de gelegenheid heeft om veel loopacties te hebben. En iemand moet voor de loopacties zorgen. Daarom krijgt de spits een aanvallende taak. Dit betekent dat Ozil de rol van Nummer 10 of Enganche op zich mag nemen als ik wil dat hij centraal blijft staan. Als ik wil dat hij ook verdedigend zijn steentje bijdraagt door druk te zetten, past de rol van vooruitgeschoven spelmaker beter. Ozil krijgt dan wel een ondersteunende taak, omdat Giroud al een aanvallende taak heeft. Aangezien ik van mening ben dat druk zetten de taak van het hele team is, geef ik Ozil de rol van vooruitgeschoven spelmaker met een ondersteunende rol. Ik wil toch dat Ozil de kans heeft om te zwerven, waardoor hij daar een individuele instructie voor krijgt.

       Tot slot blijft de rol van Giroud over. Ik kan een specialistische rol kiezen, maar dan moet ik mijn vloeiendheid aanpassen of ik kan voor een algemene rol gaan. Ik kies voor het laatste. Ik ben er alleen nog niet over uit of ik wil dat Giroud zich met het spel bemoeit door middel van de rol schaduwspits of dat Giroud simpel voorin blijft hangen als diepe spits. Ik besloot beide opties uit te testen tijdens de voorbereiding en de diepe spits bleek het beste optie te zijn. Giroud bleef voorin hangen, maar bleef toch bij het spel betrokken. De rol van diepe spits past ook bij ons plan B: Podolski. Hij is van nature een doelpuntmaker en heeft snelheid. Dit geeft ons twee verschillende manieren om in hetzelfde systeem te spelen, zonder dat de effectiviteit achteruit gaat.

       Ik kom daardoor tot de volgende tactiek:
       Doelman * (verdedigen)
       Back (ondersteunen) – Centrumverdediger (verdedigen) – Centrumverdediger (verdedigen) – Vleugelverdediger (aanval)
       Dynamische middenvelder*** (ondersteunen) – Spelmaker voor de defensie** (verdedigen)
       Vleugelspits (aanval) – Vooruitgeschoven spelmaker**** (ondersteunen) –Hangende vleugelspits ***** (ondersteunen)
       Diepe spits (aanvallen)

       * Distribueer bal aan verdedigers als individuele instructie
       ** Balveroverende middenvelder als Flamini speelt
       *** Spelmaker voor de defensie als Flamini speelt
       **** Zwerven als individuele instructie
       ***** Veld smaller houden als individuele instructie

       Gebalanceerde vloeiendheid
       Counteren / controleren als mentaliteit
       Korter passen
       Meer dieptepasses
       Geduld opbrengen
       Zwerven
       Expressiever spelen
       Voetballend uitverdedigen – Bij gebruik van mentaliteit vanaf standaard tot vol op de aanval
       Meer druk naar voren en buitenspelval of verdediging veel verder naar voren, buitenspelval en korter dekken – Bij gebruik van een hoge verdedigende lijn
       Verder inzakken en geen slidings maken – Bij gebruik van een lagere verdedigende lijn (in het geval van een counterstrategie)

       Hopelijk heeft deze serie je geholpen bij het begrijpen van FM. Je bent nu misschien in staat om beter te reageren op situaties die je tegen komt. Maar bovenal hoop ik dat je veel plezier mag beleven aan Football Manager.


       Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX. Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

       Comment

       Wat gebeurt er?

       Collapse

       There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

       Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

       Working...
       X