Mededeling

Collapse
No announcement yet.

[GIDS] Een passende tactiek voor mijn team

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  [GIDS] Een passende tactiek voor mijn team


  Geschreven/vertaald voor FM14, maar de logica om zelf een tactiek te creŽren is nog steeds hetzelfde en daarom is deze informatie ook bruikbaar voor FM17. De screentjes en voorbeelden betreffen alleen wel situaties in FM14.


  Een passende tactiek voor mijn team Ė Deel 1

  In deze gidsenserie zullen we een fundamenteel onderdeel van Football Manager bespreken. We gaan het hebben over het maken van een tactiek. Vele zullen in het verleden wel eens een tactiek gedownload hebben. Andere zullen wel eens een poging ondernomen hebben om een eigen tactiek te maken. Met of zonder succes. In deze gids gaan we er echter van uit dat je een eigen tactiek wil maken, gebaseerd op je eigen ideeŽn en voetbalfilosofieŽn. Ik hoop dat je na het lezen van deze serie beter in staat zult zijn om je eigen droomsysteem in Football Manager te verwezenlijken die bij jouw club past.

  Mogelijk heb je een goede gedownloade tactiek gevonden. Toch is het altijd nodig om de tactiek aan te passen. Jij bent immers de baas bij een andere club en hebt andere spelers tot je beschikking. Een goede manager is echter in staat om de sterke punten van een team te accentueren en de zwakke punten te verbloemen door het gebruik van tactische instructies.

  Een goede manager is echter ook in staat om door zijn tactische instructies een eenheid te creŽren van zijn individuele spelers. Wat moet je dus doen om de beste tactiek te maken? Hoe analyseer je je spelers? Hoe kies je een bijpassende speelstijl? En misschien wel de belangrijkste vraag: Hoe wil jij spelen? Aanvallend voetbal? Op balbezit? Loerend op de counter? Anti-voetbal? Of pas je alle speelstijlen toe, afhankelijk van de tegenstander? Op deze vragen zul je eerst een antwoord moeten geven voordat je een excellente tactiek in elkaar kunt zetten.

  Laten een voorbeeldje nemen: Er staat een wedstrijd op het programma tegen een middenmotor. Het verschil tussen succes en falen in deze situatie, en eigenlijk voor iedere wedstrijd in Football Manager, komt neer op een essentieel aspect van het managen: Jouw tactiek. Vele jaren lang waren we gewend aan het gebruik van de zogenaamde sliders. We konden alles tot in het kleinste detail aanpassen. Maar in FM14 bestaan de sliders niet meer. Ze zijn ingewisseld voor instructies voor het team en aparte instructies voor specifieke spelers. Deze methode benadert de real life situatie een stuk beter. Voor iedereen die moeite heeft met deze verandering, of met het maken van een tactiek in het algemeen is dit een perfecte gids. We zullen de basisprincipes van het maken van een tactiek in Football Manager langs lopen.

  1. Hoe wil je spelen?
  De kernvraag die je jezelf moet afvragen als je een tactiek maakt, is ĎHoe wil ik dat mijn team speelt?í Deze vraag is essentieel, aangezien het algemene idee wat je voor ogen hebt voor je team zijn weerslag heeft op de spelers- en teaminstructies die je kiest. Er zit een verschil tussen tussen het diepe, gedisciplineerde counteraanvalsysteem, zoals Jose Mourinho deze uit laat voeren, de old-skool 4-4-2 van Tony Pulis bij Stoke en het moderne pressingssysteem dat gebruikt wordt door veel Duitse teams. Bij het bedenken van een tactisch plan zijn de volgende vragen nuttig:
  1. Je eigen idee over hoe je team moet spelen.
  2. In welke mate ben je bereid om de tactiek aan te passen aan de hand van de sterke en zwakke punten van de tegenstander (iets wat tot zekere mate nodig is om wedstrijden tot een goed einde te volbrengen)
  3. Speel je altijd in hetzelfde systeem, onafhankelijk van de tegenstanders?
  4. Wat zijn de sterke en zwakke punten van je spelersmateriaal?
  5. Wat zijn de wedstrijdcondities (kwaliteit van het veld, weersvoorspelling)?

  2. De formatie
  Ieder tactisch systeem wordt beschreven met behulp van een formatie, gebaseerd op de posities waarin spelers spelen; Hoeveel spelers zijn verdedigers, middenvelders en aanvallers? De meest voorkomende en populaire formaties zijn 4-4-2, 4-2-3-1 en 4-3-3 met allerlei variaties daarop. Momenteel wordt ook de 3-5-2 steeds populairder. Op het moment dat je het tactiekenwizard gebruikt, krijg je de keus uit 24 verschillende formaties, kant-en-klaar met rollen en taken die bij de tactiek passen. Deze instructies kun je echter altijd aanpassen naar je eigen voorkeuren.

  Hoe jij je tactiek instelt, is afhankelijk van je speelstijl en de spelers die je voorhanden hebt. Je hebt extreem veel mogelijkheden, aangezien een bepaalde spelersrol niet altijd gebonden is aan een bepaalde positie op het veld. Iedere tactiek heeft zijn plusjes en zijn minnetjes. Vleugelspelers floreren in een 4-4-2, maar in het centrum kun je overlopen worden. Een smalle 4-1-2-1-2 zorgt voor een goed bezet centrum, maar geeft de tegenstander ruimte op de flanken bij het gebrek aan breedte. Meestal is de vraag: Waar wil jij je extra man? In het centrum of op de flanken? In de aanval, op het middenveld of in de verdediging? Bij deze vraag komt ook de kwaliteit van de spelers in je team om de hoek kijken. Je wilt natuurlijk de sterke punten van je beste spelers terug laten komen in je tactiek.

  De meeste mensen hebben wel een favoriete formatie. Als je een favoriete formatie hebt: Gebruik hem dan! Als je geen favoriete formatie hebt: Probeer een formatie te vinden die bij je team en speelstijl past. Er zijn geen grenzen aan de mogelijke formaties, zolang je er maar goede resultaten mee kunt boeken.

  Er zijn grofweg gezegd twee opties op het moment dat je een tactiek aan het maken bent.
  - Maak een tactiek zoals jij zou willen spelen en ga de transfermarkt op om spelers te vinden die bij deze tactiek passen. Daarmee maak je er een lange termijn project van.
  - Maak een tactiek die bij het huidige spelersmateriaal past en gebruik de huidige spelerskern om successen te boeken.

  Het kiezen van de juiste formatie is een van de voornaamste sleutels voor het vinden van een goede gebalanceerde strategie tussen verdedigen, counteren en aanvallen. Het selecteren van een formatie is ook gebaseerd op de spelers die je momenteel tot je beschikking hebt. Je wilt de sterke punten accentueren en de zwakke punten van je spelers bedekken. Iedere formatie gebaseerd is op andere spelersrollen en spelers met hun eigen karakteristieken (lees favoriete acties). Daarom is het belangrijk om spelersrollen te selecteren die bij elkaar passen. Hier komen we later nog op terug.

  Het is in eerste instantie echter belangrijk dat je je team analyseert. Vind de zwaktes van de spelers en focus je op de sterke punten op het moment dat je een tactiek maakt. Dit is in alle gevallen nodig. Of je er nu een lange termijnproject van wilt maken, of voor snelle successen gaat, dat maakt niet uit. Hoe je het beste je team kunt analyseren, zullen we in een later stadium bespreken.

  3. Vloeiendheid en mentaliteit: Onvoorspelbaarheid vs. Tactische intelligentie
  Nadat je een formatie hebt gekozen, zijn er twee essentiŽle keuzes die je moet maken. Hoe vloeiend wil je met je team gaan spelen? En met welke mentaliteit? Aan de ene kant wil je dat je tactiek niet voorspelbaar wordt, aan de andere kant is de vrijheid die je de spelers kunt geven afhankelijk van de tactische intelligentie die spelers hebben. De vloeiendheid heeft invloed op de vorm van je formatie en op hoeveel spelers bijdragen in aanvallende en defensieve fasen van het spel. De mentaliteit heeft invloed op hoe je spelers reageren op je specifieke wedstrijdplan. Dit betekent dat de vloeiendheid iedere wedstrijd hetzelfde zal zijn, terwijl de mentaliteit per wedstrijd kan verschillen, afhankelijk van de tegenstander en het wedstrijdbeeld.

  3.1 Vloeiendheid Ė Voorspelbaarheid en vorm
  Het kiezen van een favoriete vloeiendheid heeft invloed op je speelstijl, de vorm van je formatie (zowel tijdens het verdedigen als aanvallen) en de verantwoordelijkheid die je je spelers geeft afhankelijk van hun taken. Een meer rigide aanpak geeft je de mogelijkheid om meer invloed uit te oefenen op een speler dan een meer vloeiende aanpak. Er zijn vijf verschillende vloeiendheidniveaus.

  Zeer rigide
  Een zeer rigide speelstijl vereist over het algemeen minder van spelers dan een meer vloeiende speelstijl. Spelers in een zeer rigide tactiek moeten goed zijn in teamwork, positie kiezen en anticipatie. Daardoor zijn ze beter in staat om de vorm van de formatie te behouden. Bij het kiezen van deze vloeiendheid is het vooral belangrijk dat je de goede rollen kiest die passen bij de kwaliteiten van een speler.

  Rigide
  Een rigide speelstijl vraagt meer van spelers dan een zeer rigide speelstijl. Hierbij hebben we het over betere technische eigenschappen. Een verdediger moet al iets meer in staat zijn om ook bij te dragen aan een aanval, waardoor eigenschappen als zonder bal, beslissingen en anticipatie belangrijker worden voor de verdedigers.

  Gebalanceerd
  Een gebalanceerde vloeiendheid voegt meer creativiteit toe aan het elftal. Ook worden verdedigers geacht bij te dragen aan de aanval, en aanvallers mee te verdedigen. Een gebalanceerde vloeiendheid geeft een paar aanvallende spelers de vrijheid om te gaan zwerven over het veld, waardoor de aanval een stuk minder voorspel wordt dan met een zeer rigide speelstijl.

  Vloeiend
  Een vloeiende stijl eist veel meer van je spelers. Technische eigenschappen worden belangrijk. Ook creativiteit, flair, zonder bal en positie kiezen zijn steeds belangrijker. Spelers moeten ook steeds beter worden in anticipatie en positie kiezen, zodat ze goed in staat zijn om de acties van medespelers te lezen en erop in te spelen. Als een back mee ten aanval trekt, moet een andere speler er op reageren door zich juist in te laten zakken.

  Zeer vloeiend
  Een zeer vloeiende aanpak vraagt verreweg het meeste van je spelers. Niet voor niets zorgt deze aanpak voor een meer onvoorspelbare strategie. Alle spelers moeten zowel aanvallend als verdedigend hun steentje bij kunnen dragen. Alle spelers moeten dus zowel aanvallende als verdedigende eigenschappen hebben. Ook een eigenschap zoals flair wordt zeer belangrijk. Een zeer vloeiende stijl maakt het mogelijk om met vreemde formaties te gaan experimenteren, aangezien de vorm minder belangrijk is voor een onvoorspelbare aanval.

  Je keuze is van essentieel beland voor hoe je team spelt. Geef jij je spelers alle vrijheid om te doen wat ze zelf willen en komt je uit bij een soort totaalvoetbal? Of kies je voor een meer gedisciplineerde aanpak door een ridige vloeiendheid? De keus aan aan jou. Let er bij met maken van de keus wel op de eigenschappen van je spelers. De spelers moeten wel de technische en tactische intelligentie hebben voor het uitvoeren van de vloeiendheid! Over het algemeen is het een goed idee als je kiest voor een meer rigide speelstijl als je een hoop specialisten (Regista, vroegstorende vleugelspits, dynamische middenvelder, schaduwspits etc.) wilt gaan gebruiken in je tactiek, aangezien zij hun tactische instructies dan beter opvolgen. Dit is echter geen vaststaande regel. Je hebt dus ruimte om hiermee te experimenteren.

  3.2 Mentaliteit
  De wedstrijdmentaliteit bepaalt hoe defensief of aanvallend je tactiek is. Het is de moeite waard om de mentaliteit tijdens een wedstrijd te wijzigen afhankelijk van het wedstrijdbeeld; gebaseerd op specifieke voorvallen, omstandigheden en spel om de zwakke punten van de tegenstander en de sterke punten van je eigen team uit te buiten. De mentaliteit zal bepalen hoe goed een team zal presteren. De mentaliteit is een algemene richtlijn voor het type spel wat je wilt zien. Je hebt de keus uit de volgende zeven opties: Consolideren, verdedigen, counteren, standaard, controleren, aanvallen en vol op de aanval.

  Zoals je misschien al opgemerkt hebt, gaan vloeiendheid en mentaliteit hand in hand, al kunnen alle combinaties werken, zolang alles maar goed met elkaar in balans is. Ook zal het je waarschijnlijk wel opgevallen zijn dat mentaliteit en teaminstructies elkaar beÔnvloeden. Het gebruik van een bepaalde mentaliteit in combinatie met diverse specifieke teaminstructies maakt je tactiek nog effectiever. Denk bijvoorbeeld aan het namaken van het Tiki-Taka voetbal van Barcelona. Zoiets bereik je alleen maar als je naast de mentaliteit ook gebruik maakt van bepaalde teaminstructies. Het is aan jou om de goede keuzes hierin te maken. Een kleine verandering kan uiteindelijk veel meer impact hebben dan je mogelijk in eerste instantie zou verwachten. Je zult wedstrijden moeten analyseren om te ontdekken wat de beste tactiek voor je team is.

  Het kiezen van de mentaliteit bied je de mogelijkheid om voor een ultra aanvallende Zeman-stijl te hanteren of juist een defensieve tactiek zoals we bij Chelsea gezien in het seizoen van de Champions League winst. De keuze is aan jou. Het is echter belangrijk dat de keus die je maakt bij je spelers past, en dat je deze keer op keer aanpast om de zwakke punten bij de tegenstander uit te buiten.

  Het creŽren van een succesvolle tactiek is een proces dat altijd doorgaat. Jaar in, jaar uit, ieder seizoen. Ieder seizoen vertrekken er namelijk wel spelers, terwijl er aan de andere kant ook weer nieuwe spelers aangekocht worden. Je spelerskern verandert dus constant. Een goed aankoopbeleid zorgt er voor dat je niet zo veel veranderingen door hoef te voeren in je tactiek.

  In dit eerste deel hebben we vooral stil gestaan bij de keuzes die je moet maken als manager. Voor deze keuzes is het noodzakelijk dat je goed op de hoogte bent van de kwaliteiten van je team. Een grondige analyse van je team is daarom noodzakelijk. In het volgende deel zullen we bespreken hoe je je team het beste kunt analyseren.

  Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX. Het origineel is afkomstig van mypassion4footballmanager. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

  #2


  Een passende tactiek voor mijn team Ė Deel 2

  In het eerste deel van deze serie hebben we bekeken waarom het nuttig is om je team te analyseren. We hebben gezien dat je als manager voor een aantal grote keuzes gesteld wordt, waarbij het zeer handig is om je team te analyseren. In dit tweede deel willen we ons gaan richten op het analyseren zelf. Hoe kun je dat nu het beste doen?

  Analyseer je eigen team Ė Vind de beste speelstijl voor je spelers
  De kwaliteiten van je spelers zijn natuurlijk het belangrijkst bij het maken van een succesvolle tactiek. De hoogte van hun spelerseigenschappen bepaalt de kwaliteit van de spelers. Hun sterke en zwakke punten beÔnvloeden niet alleen je aanpak bij het maken van een tactiek, maar ook hoe het team samen moet spelen. Zoals in het vorige deel uitgelegd is, bepaalt je keus qua mentaliteit en vloeiendheid wat voor eigenschappen nodig zijn voor bepaalde posities en voor het hele team.

  Zoals je misschien wel zult begrijpen vereist iedere speelstijl andere eigenschappen. Het analyseren van je team brengt je een stap dichter bij het vinden van je voorkeursspeelstijl, zowel voor korte als op lange termijn. Het analyseren van je team zorgt er voor dat je weet wat je wel en niet in huis hebt om een bepaalde speelstijl wel of juist niet uit te voeren.

  Om je op weg te helpen hoe je het beste je team kunt analyseren, gebruiken we Juventus als voorbeeld. We bekijken de selectie als geheel, maar ook iedere speler afzonderlijk. Ook de mening van de assistent-manager qua rollen en beste posities zullen we hier in mee nemen. Let er hierbij op dat de mening van de assistent-manager vooral gebruikt moet worden voor een eerste indruk. Een eigen analyse per speler is noodzakelijk. Uiteindelijk zullen we de beste speelstijl voor Juventus gaan bepalen.

  Algemene informatie
  Op het moment dat je aan de slag gaat bij een club, moet je de club eerst verkennen, je wilt weten wat je in huis hebt. Dit is niet alleen nodig om bij het bestuur een favoriete speelstijl door te geven, maar het geeft je ook een idee van hoe je wilt gaan spelen. Een aantal statistieken naast de spelerseigenschappen spelen hierbij een belangrijke rol.

  Gemiddelde lengte
  De gemiddelde lengte van een team is niet het belangrijkste aspecten om naar te kijken op het moment dat je een tactiek in elkaar zet. Toch kan het je al een goed idee geven van hoe je wilt spelen. Een Tiki-taka speelstijl is waarschijnlijk niet echt handig als je vooral lange, zware spelers hebt, die over het algemeen minder mobiel zijn. Natuurlijk is deze richtlijn niet leidend. Het geeft je echter al wel een goed idee van welke speelstijl waarschijnlijk bij je team past.

  In het geval van Juventus zien we dat de gemiddelde lengte uitkomt op 182 cm. In het geval van Barcelona kom je uit op 177 cm. Dit geeft mij het idee dat we waarschijnlijk sterk in de lucht zijn. Daarom zullen we ons voornamelijk moeten richten op hoge voorzetten en kunnen we aanvallende spelhervattingen een belangrijk wapen voor ons worden. In het screenshot is ook het gemiddelde gewicht te zien. Gewicht en lengte zijn zeer vaak heel erg aan elkaar verbonden, maar het is geen vaststaande regel. Een speler als Fernando Torres weegt bijvoorbeeld 81 kg, maar is een van de weinige lange spelers die wel over een zeer goede techniek beschikt.

  Gemiddelde leeftijd
  Een andere statistiek die je toch eens moet bekijken is de gemiddelde leeftijd. Natuurlijk is dit niet even belangrijk als de kwaliteiten van de spelers, maar het kan je wel een idee geven van de tactische intelligentie waarmee je spelers spelen. Een groep jonge spelers zal over het algemeen een stuk minder constant presteren. Dat heeft invloed op je plannen voor korte en lange termijn.

  Assistent-manager
  Een goede assistent-manager kan nuttig zijn. Aan het begin van ieder seizoen komt de assistent-manager met een paar formaties aanzetten die volgens hem het beste bij je team passen. Hierdoor krijg je een idee welke formatie het beste bij je elftal past.

  In dit geval gaat zijn voorkeur uit naar een 4-1-3-2 formatie. Om te kijken hoe accuraat zijn aanbeveling zijn, neem ik een snelle blik in zijn spelersprofiel. Hierin staat dat hij een excellente kennis heeft van de spelers van de club, maar zijn tactische kennis is gemiddeld te noemen. Een tweede voorstel is een 4-4-2 formatie. In het echt speelt Juventus in een 3-5-2 formatie. De 4-1-3-2 formatie is toch een redelijk andere formatie. Zal ik naar mijn assistent luisteren? Of kies ik ervoor om toch mijn eigen plan te trekken?

  [b]Teamanalyse[b]
  Om het antwoord op die vraag te vinden, zullen we ons team beter moeten analyseren. Zou ik de spelers hebben om voor een 4-1-3-2 te gaan of zijn er ook andere opties mogelijk?

  Natuurlijke posities
  Door een blik te werpen op de natuurlijke posities van spelers krijg je al snel een idee wat voor opties je op dit moment hebt. Dit betekent niet dat je zomaar een tactiek moet gaan downloaden. Op het moment dat ik geen backs zou hebben, is het geen verstandige keus om 4-4-2 te gaan spelen. Een 4-5-1 / 4-1-4-1 / 4-3-3 is daarentegen een goede keus als je veel goede vleugelspitsen hebt, maar niet al te veel centrumspitsen.

  Een snelle blik naar het team van Juventus leert ons dat onze kracht op het middenveld ligt met spelers als Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Claudio Marchisio en een van de beste talenten Paul Pogba. Er zijn echter maar twee natuurlijke spitsen in het elftal aanwezig en zien we geen echte rechtsbuiten. Veel backs kunnen ook iets hoger op het veld, als buitenste middenvelder uit de voeten. Spelers zoals Stephan Lichtsteiner en Kwadwo Asamoah zijn hier de beste van. Het onderstaande teamverslag versterkt het bovenstaande beeld van goede centrale middenvelders en goede aanvallers. De 4-1-3-2 zou nog steeds een goede keus kunnen zijn.

  Analyseer de verschillende linies: verdediging, middenveld en aanval
  Om een beter beeld te krijgen van de beste formatie en speelstijl zoomen we wat verder in en bekijken we nu iedere linie afzonderlijk. De teamvergelijkingspagina geeft je algemene informatie over je team in vergelijking met de andere clubs in van je divisie, in dit geval de Serie A.

  Op de teamvergelijkingspagina zien we dat Juventus een van de beste teams van de divisie is. De hoge waarde voor teamwork en inzet vallen mij al snel op. Dit wordt aangevuld met een goede passing, balaanname en beslissingen. Een meer directe speelstijl met veel beweging past goed bij dit team. Hierdoor kunnen we gebruik maken van de krachten van het hele team en zijn we niet zo afhankelijk van individuele acties van enkele spelers. De gemiddelde leeftijd vertelt me dat we te maken hebben met een volwassen team, en dus met spelers met een goede tactische intelligentie.

  Vergelijken: De verdediging

  Ook al wordt de vergelijking alleen maar gemaakt met teams uit de Serie A, het geeft me toch waardevolle informatie over de zwaktes in de verdediging van Juventus. Het valt me meteen op dat het team over het algemeen niet goed is in tackelen en ook de eigenschap sprongkracht is niet al te hoog. Het verwerken van voorzetten is dus een zwakte van het team. Ook zullen we geregeld vrije trappen tegen krijgen, als we agressief spelen (de meeste spelers zijn redelijk agressief!). De spelers zijn daarentegen wel weer goed in positie kiezen, mandekking en kracht. Dat zorgt er voor dat we mandekking toe kunnen passen. Ook zit het wel goed met de snelheid en eerste meters van de meeste verdedigers, waardoor we een hogere verdedigende lijn als aanvallend wapen in kunnen zetten.

  Vergelijken: Het middenveld

  Zoals ik al eerder meldde, is het middenveld de kracht van Juventus. Het valt mij meten op dat de spelers een zeer goed uithoudingsvermogen hebben en zeer creatief zijn. Dit zal ook uit de individuele spelersanalyse komen. Dit geeft mij het idee dat we een zeer vloeiende filosofie kunnen hanteren met spelers die hard voor elkaar werken, waardoor we de tegenstander moe maken.

  Ook valt het op dat de spelers een zeer goed afstandsschot hebben, waardoor we ook dat als wapen in kunnen zetten. De algemene kwaliteiten op het gebied van passing, techniek en creativiteit zorgen ervoor dat ik zowel kan gaan voor een stijl met korte passing, als een stijl met lange passing en meer beweging.

  Vergelijken: De aanval

  Waar het middenveld van Juventus beschreven kan worden als de beste van de Serie, is de aanval iets minder in balans. Onze aanvallers behoren tot de middenmoot qua luchtduels (zie rating voor koppen en sprongkracht). Ook qua afwerking hebben we niet de beste spelers. We hebben echter wel de spelers met de beste afstandsschoten, waardoor we redelijk vaak van afstand zullen scoren. De hoge anticipatie vertelt ons dat een meer vloeiende speelstijl met veel beweging goed bij het team past.

  De aanvallende linie geeft me niet heel veel informatie over de speelstijl. We zullen onze aanvallers dus goed moeten analyseren voordat we een definitieve beslissing nemen.

  Individuele spelersanalyse
  Om een echt succesvolle tactiek te maken, is het nodig om de sterke punten van iedere spelers te gebruiken in het teamverband. De teaminstructies, de tactische speelstijl en de sterke punten van de spelers gaan dus hand in hand met elkaar. Daarom zullen we kort omschrijving hoe je het beste de zwakke en sterke punten van je spelers kunt analyseren.

  Ontdek de sleutelspeler(s)
  Het maakt niet uit bij welk team je gaat kijken: Ieder team heeft zijn sterspeler; een speler die veel beter is dan alle andere spelers, of op zijn minst zo belangrijk is voor het wel en wee in het team vanwege zijn leidinggevende kwaliteiten. Dit geeft je twee opties: Of je maakt een team rondom deze specifieke speler of je organiseert je team om de samenhorigheid te verhogen en zwakheden te verbergen. Beide keuzes zijn mogelijk. In ons voorbeeld van Juventus is de sleutelspeler wel duidelijk: Andreas Pirlo. Ook al is hij niet meer de jongste, hij zal gezien worden als de voornaamste spelmaker gezien zijn eigenschappen op het gebied van passing, balaanname, creativiteit, zelfbeheersing en anticipatie. Hij bezit ook de favoriete actie Ďgeeft tempo aaní wat hem geschikt maakt om als regista te spelen op de positie van verdedigende middenvelder. Pirlo wordt dus de spil in onze aanvallen, maar niet zo hoog op het veld waarop je normaal gesproken de spil in de aanval verwacht.

  Een andere zeer goede speler is Arturo Vidal. Ook hij is een verdedigende middenvelder en is zeer goed in tackelen, lef hebben en agressie. Dat maakt hem een zeer goede balveroverende middenvelder. Vanwege zijn goede afwerking, kan hij ook met de rol dynamische middenvelder gaan spelen al speelt hij dan centraal op het middenveld. In de aanval is Carlos Tevez een speler die gewend is om te spelen als een ondersteunende spits in een tweemansaanval. Zijn creativiteit en inzet maken hem een uitstekende spelers om gebruik te maken van de gegeven ruimte, zowel als aanvallende middenvelder als in de spits.

  Al deze spelers zijn het beste in het centrum van het veld. Het gebrek aan vleugelspelers dwingt ons om veel spelers centraal op te stellen en weinig op de flank. Op die manier kunnen we het beste uit het team halen op het gebied van uithoudingsvermogen, inzet, creativiteit en flair.

  De uiteindelijke tactiek
  Ondanks dat we al drie posities bekeken hebben, is verdere analyse nodig om te komen tot een favoriete formatie en speelstijl. Als een een blik werpen op Fernando Llorente zien we meteen zijn voornaamste kracht: Luchtduels. 195 cm lang, 19 voor sprongkracht, 18 voor koppen. Hieruit kunnen we ons voordeel halen dodespelmomenten en bij voorzetten vanaf de vleugel. Daarnaast hebben we al gezien dat de selectie geen goede vleugelspitsen heeft. Dit zorgt er voor dat we gebruik moeten maken van buitenste middenvelders of (complete) vleugelaanvallers. Doordat Paolo de Ceglie, Kwadwo Asamoah and Stephan Lichtsteiners allen slecht kunnen tackelen, maar uitblinken qua uithoudingsvermogen, inzet en snelheid hebben we er voor gekozen om met 1 speler op iedere vleugel te gaan spelen. Hierdoor blijven een 4-1-3-2 of een 3-5-2, twee opstellingen die we makkelijk aan kunnen passen, zodat we met een ruit op het middenveld spelen.

  Tactiek 1


  Tactiek 2

  We zullen niet iedere speler in deze gids uitgebreid gaan analyseren. Uiteindelijk zijn we, zoals je kunt zien voor een 3-5-2 / 5-3-2 gegaan waarin we zullen proberen om de controle in het centrum te winnen. De vleugelspelers krijgen de taak om de ruimte op de vleugels te benutten. In deze formatie kunnen we gebruik maken van Asamoah, Pirlo, Vidal, Pogba en later ook van Marchisio als hij blessurevrij is. We hebben er voor gekozen om een wat meer Ďdefensieveí linksback te kiezen, want dat past beter bij Paolo de Ceglie.

  Wanneer je de rollen gaat kiezen, kun je het beste iedere speler de rol geven waarin hij het beste is en past in je tactiek. Wees je er van bewust dat het belangrijk is om de balans te bewaren door in iedere linie aanvallende, verdedigende en ondersteunende taken te hebben. Dat zorgt ervoor dat spelers kunnen bijdragen aan meerdere fases van het spel, terwijl je toch met een meer rigide speelstijl speelt.

  Het is natuurlijk leuk en aardig om te weten wat de sterke en zwakke kanten van iedere speler zijn. Maar dat stelt je nog niet perse in staat om ook te beslissen welke speelstijl het beste bij je team past. Daar zullen we je bij gaan helpen in de volgende gidsen. We gaan een brug slaan tussen een succesvolle analyse en een succesvolle tactiek. Om dit te bewerkstelligen zullen we een aantal speelstijlen uitgebreid gaan bespreken. Houdt de site dus goed in de gaten!

  Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX. Het origineel is afkomstig van mypassion4footballmanager. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

  Comment

  Wat gebeurt er?

  Collapse

  There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

  Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

  Working...
  X