Mededeling

Collapse
No announcement yet.

De 7 Levels in het FM Universum

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

  De 7 Levels in het FM Universum


  Ik ben al een aantal maanden redelijk actief op dit forum en dan vooral in het StrategieŽnboek gedeelten. Bijna elke dag zie ik wel een bericht voorbij komen waaruit blijkt dat veel mensen de gedachten achter het spel niet helemaal begrijpen, wat natuurlijk helemaal niet erg is want Football Manager is een ontzettend lastig spel. Er zijn dan ook meerdere wegen die naar Rome leiden zoals het bekende spreekwoord zegt en ik wil dan ook zeker niet zeggen dat mijn manier de beste is. Football Manager is een spel en dit spel is op een bepaalde manier ontworpen, een aantal edities geleden hadden we sliders die het voor veel mensen een stukje makkelijker maakten, in de laatste twee versies zijn veel spelers de draad een beetje kwijt geraakt omdat deze sliders uit het spel zijn gehaald. Voor veel mensen zijn dingen makkelijker te begrijpen als ze het zien en daarom heb ik, gebaseerd op de sliders uit vorige versies, balkjes ontworpen die het ''visuele gedeelte'' weer moeten terug brengen.

  In de afbeelding hierboven heb ik de zeven verschillende mentaliteiten waaruit je kan kiezen op een rijtje gezet en voorzien van een kleur. Elke mentaliteit heb ik voorzien van een nummer en een eigen kleur die er voor moet zorgen dat dat je verder in het verhaal de mentaliteit beter kan herkennen. Ik zal voor het gemak de mentaliteiten nog een keer op een rijtje zetten:
  • Consolideren
  • Verdedigen
  • Counteren
  • Standaard
  • Controleren
  • Aanvallen
  • Vol op de Aanval


  Elke mentaliteit heeft de volgende dingen voorgeprogrammeerd in het spel: Tempo, Breedte, Verdedigende Lijn, Tijdrekken, Drukzetten en Passing. Op deze instellingen ga ik later nog verder in.

  Wat de meeste spelers wel zullen weten is dat de zeven mentaliteiten ook een indicatie zijn van hoe aanvallend het team staat ingesteld. Dit heeft dan weer invloed op hoe vaak je spelers naar voren passen, of ze liever op doel schieten dan terug spelen naar een teamgenoot, het aantal voorwaartse bewegingen ze maken enzovoort. Makkelijker gezegd, het is een indicator van hoeveel risico je spelers in hun spel gaan leggen. Het klinkt misschien logisch maar zal het toch even vermelden, hoe hoger het nummer des de meer risico ze in hun spel zullen leggen.  Zoals ik eerder al heb gezegd, elke mentaliteit bestaat uit een aantal voorgeprogrammeerde instellingen en een daarvan is Tempo. Wat een beetje een fabeltje is dat tempo aangeeft hoe snel je spelers overspelen naar elkaar. Wat het werkelijk aangeeft is hoe snel je team passt tussen de verschillende linies in je tactiek, een laag tempo betekent dan dat ze rustig tussen de linies spelen en geen haast hebben om heel snel naar voren te gaan. Een hoger tempo, vooral geassocieerd met het spelen op de counter, betekent dus dat ze sneller naar voren gaan en soms zelfs een linie overslaan.

  Zoals je kan zien aan de kleuren en de nummers gaat het tempo omhoog met het hogere nummer, waardoor je zou kunnen denken dat bijvoorbeeld het spelen met de Counter mentaliteit beter zou zijn voor het spelen op balbezit. Hetzelfde geldt dan voor bijvoorbeeld de aanvallende mentaliteit, omdat ze zo aanvallend staan ingesteld willen ze de bal naar voren spelen en door het hoge tempo zou dit beter werken als je speelt op de counter.  Door naar de volgende voorgeprogrammeerde instelling in het spel: Breedte. Dit begrip legt zichzelf uit lijkt mij, hoe hoger het nummer des de breder staat jou team opgesteld. Compact voetbal is voor geassocieerd met het spelen op de counter en het breder spelen staat is vooral belangrijk als je aanvallend wilt spelen.  Iedereen heeft er de laatste jaren wel iets over gehoord of gelezen het spelen met een lage of hoge verdedigende lijn. Iedereen kent nog wel het geweldige Barcelona onder Pep Guardiola dat speelde met een hoge defensieve lijn en met ontzettend veel druk om de bal zo snel mogelijk terug te veroveren. Daarnaast had je dan Real Madrid, dat rustig achterover leunde totdat de tegenstander een fout maakte en er dan uit kwam als een torpedo, dit team zette minder druk en had een lagere defensieve linie.

  Ik behandel deze twee aspecten samen omdat ze eigenlijk bij elkaar horen, een team speelt niet met een hoge defensieve lijn en zet dan niet veel druk. Dit geldt natuurlijk ook andersom, een lage defensieve lijn een veel drukzetten is vragen om problemen. In Football Manager spelen de nummers vijf, zes en zeven met een hogere defensieve lijn en meer druk, de nummers een, twee en drie spelen met een lagere defensieve linie en zetten minder druk.  Dit is het enige onderdeel dat ik behandel waarin het hogere nummer betekent dat het minder wordt gedaan. Dit is natuurlijk ook logisch want waarom zou je tijd will rekken als je graag een goal wilt scoren en dit geldt andersom natuurlijk ook. Nog een reden waarom hogere nummers, controleren/aanvallen/vol op de aanval, beter werken voor een counter strategie want je spelers willen geen tijd verliezen en zo snel mogelijk naar voren. De lagere nummers, counteren/verdedigen/consolideren, werken dan weer beter als je het spel van bijvoorbeeld Barcelona wil creŽren.  Als laatste onderdeel dat ik wil behandelen, is de passing van je team. Zoals de afbeelding laat zien wordt verandert de passing van je team naarmate je hoger komt op het veld, kies je voor een lager nummer dan zal je verdediging directer passen en je aanval vooral kiezen voor kortere passing. Kies je voor hogere nummers zullen je verdedigers kiezen voor het opbouwen van achteruit (kortere passing) en zullen je aanvallers vooral gebruik maken van directer passing.

  Dit is het eerste deel van drie delen die ik de komende tijd zal schrijven. Hoop dat jullie er hier alvast wat aan hebben.

  #2
  Omhoog of omlaag klimmen op de ladder

  In het eerste deel van deze hopelijk in de toekomstig handige gids heb ik alles op een rijtje gezet wat betreft de strategieŽn waaruit een speler kan kiezen en de standaard instellingen die deze strategieŽn met zich meebrengen. In dit deel van deze gids wil ik ingaan op de teaminstructies waaruit een speler kan kiezen en hoe sommige effect hebben op deze standaard instellingen en hoe andere alleen individuele speler instellingen beÔnvloeden.

  Voordat ik in ga op de effecten die deze teaminstructies hebben zal ik ze eerst allemaal op een rijtje zetten en hoe kan het beter weergeven dan via een screentje uit Football Manager 2015, let niet op de instructies die zijn aangevinkt die hebben namelijk niets te maken met mijn verhaal.


  Als ik het goed heb heb je 44 teaminstructies om uit te kiezen welke zijn onderverdeeld in vijf onderdelen: Balbezit, Penetratie, Veldbezetting, Verdediging en Algemeen. In elke categorie zitten zoals eerder gezegd twee verschillende soorten instructies, instructies die effect hebben op de standaard instellingen van jouw gekozen strategie en instructies die effect hebben sommige individuele spelers in jouw team.

  Instructies die effect hebben op de standaard instellingen:

  Balbezit:
  • (+2) Lange halen: Dit is een drastischere vorm van directer passen, met deze instructie gaat je team breder spelen, het tempo gaat omhoog en de individuele speler instelling ''passing'' gaat naar meer direct.
  • (+1) Directer passen: Met deze instructie gaat je team iets breder spelen, het tempo gaat iets omhoog en de individuele speler ''passing'' instelling gaat iets directer.
  • (-2) Op balbezit spelen: Dit is een drastischere vorm van Korter passen, met deze instructie gaat je team smaller spelen, het tempo gaat omlaag en de individuele speler instelling ''passing'' gaat naar korter.
  • (-1) Korter passen: Met deze instructie gaat je team iets smaller spelen, het tempo gaat iets omlaag en de individuele speler instelling ''passing'' wordt iets korter.


  Veldbezetting:
  • (+1) Veld breed houden: Deze instructie heeft weinig uitleg nodig lijkt me, je team gaat breder spelen.
  • (-1) Veld smal houden: Deze instructie heeft weinig uitleg nodig lijkt me, je team gaat smaller spelen
  • (+2) Verdediging veel verder naar voren: Jouw team zal met een hogere defensieve lijn gaan spelen
  • (+1) Meer druk naar voren: Jouw team zal met een iets hogere defensieve lijn gaan spelen
  • (-1) Verder inzakken: De defensieve lijn van jouw team zal een stukje naar achteren gaan.
  • (-2) Verdediging veel verder achteruit: De defensieve lijn van jouw team zal een stuk verder naar achteren gaan.


  Verdediging:
  • (+2) Veel meer druk zetten: De pressie van je team gaat omhoog.
  • (+1) Meer druk zetten: De pressie van je team gaat een kleintje beetje omhoog.
  • (-1) Minder druk zetten: De pressie van je team wordt een kleintje minder.
  • (-2) Veel minder druk zetten: De pressie van je team wordt een stuk minder.


  Algemeen:
  • (+2) Veel hoger tempo: Jouw team zal in hoger tempo gaan spelen.
  • (+1) Hoger tempo: Jouw team zal een iets hoger tempo hanteren.
  • (-1) Lager tempo: Jouw team zal een iets lager tempo hanteren.
  • (-2) Veel lager tempo: Jouw team zal in lager tempo gaan spelen.


  De meeste FM spelers hebben vaak wel een idee wat een instructie doet maar hebben niet echt een idee in welke mate een instructie invloed heeft op jouw team. Om dit makkelijker te maken heb ik voor de instructie een cijfer gezet een +2, +1, -1 of -2. Dit betekent hoeveel invloed deze instructie heeft op de instellingen van je team, bijvoorbeeld, je speelt met een standaard strategie die zoals je weet uit het eerste deel van deze gids voor alles een 4 heeft. Stel nou dat ik de instructies Verdediging veel verder naar voren en Veel meer druk zetten toevoeg, deze hebben alle twee een waarden van +2, wat betekent dat ze naar Level 6 gaan (4+2) ofwel je team zet nou op hetzelfde niveau druk en speelt met dezelfde hoge defensieve lijn als dat ze zouden doen als je voor een aanvallende mentaliteit had gekozen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook andersom, stel ik voeg Op Balbezit spelen met een waarde van -2, wat zou betekenen dat de breedte waarmee je speelt, het tempo en de individuele speler instructie ''passing'' allemaal naar Level 2 gaan (met een standaard mentaliteit). toe Voor de mensen die groep 3 van de basisschool hebben gehaald zal dit een makkelijk systeem moeten zijn denk ik

  Zoals eerder al aangegeven heb je ook nog andere teaminstructies die vooral invloed hebben op hoe jouw spelers in het veld reageren en het is dan ook niet echt iets waar ik op in wil gaan in deze update want ze hebben geen invloed op de 7 levels die ik eerder heb besproken. Het enige dat ik zal aangeven is dat deze teaminstructies invloed hebben op het individuele instellingen van je spelers. Zo zal ''geduld opbrengen'' invloed hebben op hoe vaak jouw spelers van afstand schieten, in dit geval zo weinig mogelijk. Als je hier vragen over hebt kan je ze altijd stellen natuurlijk, zie op dit moment niet het nut er van in om ze allemaal op een rijtje te zetten.
  Last edited by Brainiac; 28 jun 2015, 00:17. Reden: Update

  Comment


   #3
   Spelen ala Barcelona

   In dit laatste gedeelte wil ik de eerste twee delen een beetje samenvoegen en hoe kan je dit beter doen dan gebruik te maken van een voorbeeld tactiek. Omdat ik in het eerste gedeelte een aantal dingen heb geschreven die misschien op het eerste gezicht raar klinken wil ik in dit laatste gedeelte een voorbeeld geven van hoe ik Barcelona zou laten spelen. Het spelen met grote teams zoals Barcelona, Manchester United of Bayern MŁnchen vind ik persoonlijk niets aan daarom heb ik het op een lager niveautje gezocht, eigenlijk een paar niveautjes lager.

   In mijn doodgebloede novelle van een paar maanden geleden ben ik een carriŤre gestart met Salford City. Salford City zou je denken, nog nooit van gehoord, dat kan kloppen want ze spelen in de Vanarama North league het zesde niveau van Engeland. De volgende vraag die in je op zal komen is, hoe ga je in hemelsnaam Salford City laten spelen zoals Barcelona dat doet? Ik ben er stellig van overtuigd dat iedere tactiek op ieder niveau kan werken dus hier maak ik me dan ook niet druk over. Natuurlijk zal mijn Salford City de tactiek minder goed uitvoeren dan Barcelona, maar de tegenstanders van Salford City zullen ook een stuk minder zijn dan de tegenstanders Barcelona tegen speelt.

   Voordat we dieper ingaan op de tactiek zal ik eerst een lijst geven van ongeschreven regeltjes die ik in bijna elke tactiek laat terug komen zo ook in de tactiek die ik gemaakt heb voor mijn Salford City.
   • Eerste regel is een beetje clichť, maar een erg belangrijke voor mij. Houd je tactiek zo simpel mogelijk, dus geen 25 teaminstructies in combinatie met vijf speler instructies voor elke speler in het team. Begin het eerste seizoen eens met een tactiek met rond de 7 instructies en zo min mogelijk persoonlijke speler instructies.
   • Zorg dat je tactiek in balans is, dus geen zes aanvallende taken of zes verdedigende taken. De vuistregel die ik altijd gebruik is drie tot vier aanvallende taken in je tactiek. Als je het nog een stapje verder wil nemen zou ik vier aanvallende taken gebruiken met de wat defensievere mentaliteiten en drie aanvallende taken met de wat aanvallendere mentaliteiten. Hier reken ik de keeper niet in mee. Houdt er rekening mee dat de rest van het team je aanvallende taken moet helpen hun ding te doen.
   • Ik ga er voor het gemak van uit dat iedere tactiek een aanval, middenveld en verdediging heeft. In deze drie linies moet je vervolgens weer laagjes proberen te creŽren, door laagjes te creŽren smelten je verdediging, middenveld en aanval samen en werken ze beter samen. Probeer daarom in elke linie een verdedigende, ondersteunende en aanvallende taak te hebben. Voor de aanval zal dit meestal een ondersteunende of aanvallende taak betekenen.
   • Op deze website staat ergens een gids die aangeeft hoe de vloeiendheid van jouw tactiek te kiezen. Je hebt namelijk rollen die worden gezien als ''specialistisch'' en je hebt ''normale'' rollen. Specialistische rollen krijgen vanzelf al meer creatieve vrijheid en zijn vaak ook wat aanvallender ingesteld. Door met een ''vloeiende'' of ''zeer vloeiende'' mentaliteit te spelen zullen deze rollen minder tot hun recht komen want iedereen krijgt automatisch meer creatieve vrijheid en aanvallend staat het hele team ongeveer hetzelfde ingesteld. De ''specialistische'' rollen zullen daarom gewoon net als de ''normale'' rollen spelen omdat er door de hogere vloeiendheid iedereen hetzelfde wordt.
   • De spelmaker rollen hebben een groot aantal voordelen, maar hebben ook zeker hun nadelen. Door een speler een spelmaker rol te geven zullen zijn medespelers automatische de bal bij hem gaan afleveren. Als deze speler een van de beste spelers in jouw team is en altijd iets goeds met de bal zal doen is dit natuurlijk een groot pluspunt. Het nadeel van het gebruiken van spelmaker rollen is dat spelers soms een betere optie hebben maar nog steeds naar de spelmaker zullen gaan hierdoor kan een aanval bijvoorbeeld doodlopen. Ik zou niet meer dan twee spelmakers in je team hebben.
   • In een ťťn spitsen systeem zal over het algemeen de spits beter fungeren als hij een ondersteunende taak krijgt. Hierdoor zakt hij ietsje in en creŽert hij ruimte voor andere opkomende spelers. Je hoeft echt niet bang te zijn dat hij met een ondersteunende rol niet zal scoren want hij zal nog steeds regelmatig in scoringspositie komen.   Na deze hele laptekst zullen we eens doorgaan naar waar iedereen zo naar heeft uitgekeken. Mijn interpretatie van hoe Barcelona de afgelopen seizoenen speelde met Messi nog steeds in de valse 9 rol. Dit voetbaljaar hebben ze de tactiek natuurlijk een klein beetje aangepast met Messi weer op zijn oude positie aan de rechterkant.

   Ik heb in het eerste deel van deze gids al geschreven dat ik voor een ''counter'' strategie zou kiezen als ik een tactiek puur op balbezit zou maken. Het is dan dus ook niet zo gek dat ik voor deze Barcelona tactiek een counter strategie kies. De mentaliteit zullen veel mensen ook niet echt van staan te kijken als ik zeg dat ik gekozen heb voor een ''vloeiend'' systeem. Ik heb hiervoor gekozen omdat spelers meer als een team spelen dus dit helpt met drukzetten bijvoorbeeld. Ook zullen ze iets meer creatieve vrijheid krijgen waardoor ze vaker van hun positie komen om ruimte te creŽren ook niet onbelangrijk in een tactiek die gebaseerd is op balbezit en positiespel.


   In het eerste gedeelte van deze gids heb ik geprobeerd uit te leggen hoe de mentaliteit waarmee je team speelt invloed heeft op het tempo, verdedigende lijn en breedte. Ook heb ik uitgelegd dat de verdediging vooral lange halen zal spelen wat natuurlijk niet echt bevordelijk is voor het spel dat ik wil spelen. Door de counter mentaliteit zal mijn team ook automatisch verder achteroverleunen wat ik natuurlijk niet wil omdat ik zo snel mogelijk de bal wil terug veroveren. Dit zijn de teaminstructies die ik als mijn basis filosofie ga gebruiken en die onderdeel moeten worden van de identiteit van mijn club.
   • Op balbezit spelen
   • Korter passen
   • Geduld opbrengen
   • Voetballend uitverdedigen
   • Verdediging veel verder vooruit
   • Veel meer druk zetten
   • Kort afspelen keeper voorkomen


   Door de twee instructies ''Op balbezit spelen'' en ''korter passen'' zal mijn team in een z'n laag mogelijk tempo spelen wat ervoor zorgt dat er langzaam wordt opgebouwd. Ook zal mijn team minder breed spelen waardoor je echt het idee krijgt dat je spelers korte passes spelen omdat ze allemaal zo dichtbij elkaar staan.

   Geduld opbrengen heeft invloed op het aantal afstandsschoten van je spelers door deze instructie zullen ze nog nauwelijks van afstand proberen te schieten. Voetballend uitverdedigen spreekt voor zich, maar dit zorgt ervoor dat alle verdedigers en verdedigende middenvelder (alleen met defensieve taken) de kortst mogelijke passing krijgen.

   Verdediging veel verder vooruit, veel meer druk zetten en kort afspelen keeper voorkomen zijn drie instructies die samengaan. Door deze instructies te gebruiken zal ik op dezelfde manier drukzetten als wanneer ik een controlerende mentaliteit zou gebruiken. Dus met een veel hogere defensieve lijn en veel meer druk, daarnaast zal de instructie kort afspelen keeper hopelijk voorkomen dat mijn tegenstander van achteruit kan opbouwen.

   Dit zijn de zeven instructies die ik nodig heb om een soort van Barcelona achtige tactiek te creŽren. Is deze tactiek perfect? Verre van!!! maar er staat een goede basis en door aanpassingen te maken tijdens wedstrijden zal ik het elke tegenstander moeilijk kunnen maken.


   Zoals de grote Johan Cruijff altijd zegt begint de aanval altijd van achteruit en de verdediging al bij de aanvallers. We gaan dus eerst beginnen met de keeper; iedereen zal weten dat Barcelona de laatste jaren beroemt is voor het gebruik van de meevoetballende keeper. De beslissing was daarom snel gemaakt, maar welke taak zal deze speler geven. Ik heb gekozen voor een aanvallende taak, omdat de keeper hierdoor het meeste risico in zijn spel zal leggen en koste wat het kost de bal over de grond zal proberen uit te verdedigen. Meevoetballende Keeper (aanvallend)

   De volgende linie in mijn tactiek is natuurlijk de verdediging en de eerste linie in de aanval. Ik heb voor twee normale centrale verdedigers gekozen deze zullen namelijk het spel gewoon simpel houden en de bal afgeven aan spelers die er iets beters mee kunnen doen. Voor de twee vleugelverdedigers heb ik gekozen voor Complete Vleugelverdedigers met een aanvallende taak. In het Barcelona systeem moeten de vleugelverdedigers mee op komen en zorgen voor de breedte in het spel zodat er ruimte wordt gecreŽerd. Ze moeten daarnaast ook nog een mannetje voorbij komen en een voorzet geven, dus een alleskunner. 2x Centrale Verdediger (verdedigend) + 2x Complete Vleugelverdediger (aanvallend)

   Door naar het middenveld ook wel de motor van een Barcelona elftal. Hier spelen de grootheden Xavi, Iniesta en Busquets die samen de controle over bijna iedere wedstrijd hebben/krijgen. Ik heb gekozen voor een middenveld met het punt naar achter waar op de verdedigende middenvelder positie een hangende middenvelder heb staan. Doordat mijn vleugelverdedigers veelvuldig mee naar voren gaan staan mijn centrale verdedigers maar met mijn tweeŽn achterin te koekeloeren, dus om wat extra verdedigende zekerheid in te bouwen wil ik dat mijn verdedigende middenvelder als een 3e verdediger functioneert. Het voordeel van een hangende middenvelder is dat hij ook de creatieve vrijheid heeft om een steekpass te geven en zich uit te problemen probeert te voetballen. Hangende middenvelder (verdedigend)

   Voor de hangende middenvelder heb ik een spelmaker voor de defensie en een vooruitgeschoven spelmaker neergezet. De spelmaker voor de defensie zal zich laten inzakken om de bal op te komen halen en zal dus een belangrijk onderdeel zijn van de opbouw. De vooruitgeschoven spelmaker zal ietsje hoger op het veld staan en het verbindingsstuk gaan vormen tussen het middenveld en de aanval. Spelmaker voor de defensie (verdedigend) + Vooruitgeschoven spelmaker (ondersteunend)

   De aanval zal uit drie spelers bestaan: een valse 9 en twee hangende vleugelspitsen. Met z'n drieŽn moeten zij elke defensie dol gaan draaien. De valse 9 zal met zijn ondersteunende rol wat vaker inzakken naar het middenveld en daarom dus samen met de vooruitgeschoven spelmaker het verbindingsstuk gaan vormen tussen middenveld en aanval. Door in te zakken zal hij ruimte creŽren waar mijn twee hangende vleugelspitsen in kunnen duiken. Ik ga er dan ook vanuit dat mijn twee vleugelspitsen mijn twee doelpuntenmakers worden. 2x Hangende Vleugelspits (aanvallend) + Valse 9 (ondersteunend)
   Dit is het einde van dit derde en tevens het laatste gedeelte van deze gids als er vragen of opmerkingen zijn ben ik natuurlijk altijd bereikbaar. Hopelijk hebben jullie hier iets van geleerd of zijn jullie dingen vanuit een ander perspectief gaan zien. Zoals ik eerder al heb aangegeven, veel dingen zijn mijn persoonlijke mening en hier hoef je het niet mee eens te zijn. Verschillende wegen leiden naar Rome wat betekent dat er dus heel andere wegen zijn die leiden tot succes in ons geliefde Football Manager spel.

   Veel plezier en succes.
   Last edited by Brainiac; 4 jul 2015, 17:49. Reden: update

   Comment


    #4
    Handig voor beginners. Ziet er goed uit. Ik ben benieuwd naar je vervolg updates!

    Comment


     #5
     Inhoudelijk leuk gedaan en mooi uitgewerkt, maar een aantal van die onderdelen bestaan in FM toch echt maar uit vijf opties.     Laten we alleen Closing Down even pakken. Vier opties die je kunt aanklikken, met de vijfde als standaard wanneer je niets aanklikt. Vijf, niet zeven.

     Nogmaals, de uitleg van wat iedere optie doet is prima, alleen het getal zeven klopt niet altijd.

     Comment


      #6
      Oorspronkelijk geplaatst door Nom de Guerre Bekijk berichten
      Inhoudelijk leuk gedaan en mooi uitgewerkt, maar een aantal van die onderdelen bestaan in FM toch echt maar uit vijf opties.      Laten we alleen Closing Down even pakken. Vier opties die je kunt aanklikken, met de vijfde als standaard wanneer je niets aanklikt. Vijf, niet zeven.

      Nogmaals, de uitleg van wat iedere optie doet is prima, alleen het getal zeven klopt niet altijd.
      Ik denk dat je mijn verhaal een beetje verkeerd begrepen hebt.. Ik heb teaminstructies namelijk nog helemaal niet behandeld, de zeven staat voor de keuzes die je hebt in mentaliteit dat is alles.

      Comment


       #7
       Oorspronkelijk geplaatst door Brainiac Bekijk berichten
       Ik denk dat je mijn verhaal een beetje verkeerd begrepen hebt.. Ik heb teaminstructies namelijk nog helemaal niet behandeld, de zeven staat voor de keuzes die je hebt in mentaliteit dat is alles.
       Dan heb ik het verkeerd begrepen Mea culpa!

       Comment


        #8
        Ziet er interessant uit, benieuwd naar de volgende twee delen. Wat ik me wel afvraag: als ik 'vol op de aanval' instel dan zorgt het volgens jouw afbeelding voor korte passes in de achterhoede. Die indruk heb ik niet, volgens mij spelen ook de verdedigers directer bij die instelling.

        Comment


         #9
         Dit ga ik zeker beter bekijken, bedankt!

         Comment


          #10
          Ziet er goed uit joh, zal er straks eens wat beter naar kijken. (d)

          Comment


           #11
           Oorspronkelijk geplaatst door Mvdv Bekijk berichten
           Ziet er interessant uit, benieuwd naar de volgende twee delen. Wat ik me wel afvraag: als ik 'vol op de aanval' instel dan zorgt het volgens jouw afbeelding voor korte passes in de achterhoede. Die indruk heb ik niet, volgens mij spelen ook de verdedigers directer bij die instelling.
           Dat ze zo staan ingesteld betekent niet dat ze ook echt jouw instructies opvolgen he Wat ik echt bedoel te zeggen is dat dit natuurlijk ook nog van andere factoren afhangt, misschien hebben ze geen korte afspeel mogelijkheden dus dan moeten ze wel een lange pass geven. Daarnaast heeft het systeem dat je gebruikt ook invloed op hoe spelers keuzes maken, speel je met een meer flexible systeem bijvoorbeeld zullen ze eerder van jouw instructies afwijken, dan zullen ze onder andere door de aanvallende mentaliteit eerder kiezen voor een aanvallende oplossing. Hoop dat dit het wat duidelijker maakt!

           Comment


            #12
            Je zegt dat je beter kan counteren met controleren en tikie-taka met counteren, maar dat gaat recht tegen de omschrijving en woorden in. Is dat faal FM of lees ik het verkeerd.

            Comment


             #13
             Leuk stukje! Ik heb in het begin wat gesukkeld met de tactieken maar het lijkt nu eindelijk te werken bij mij ik kijk alvast uit naar de vervolgjes!

             Comment


              #14
              Oorspronkelijk geplaatst door voetbalfan14 Bekijk berichten
              Je zegt dat je beter kan counteren met controleren en tikie-taka met counteren, maar dat gaat recht tegen de omschrijving en woorden in. Is dat faal FM of lees ik het verkeerd.
              Er leiden verschillende wegen naar Rome zeggen ze he, maar mijn mening is dat je beter de ''counter'' strategie kan gebruiken om op balbezit te spelen en de controlerende/aanvallende strategie om te counteren. Ik zal proberen uit te leggen waarom ik dit denk, het grote verschil tussen een counter mentaliteit en een controlerende mentaliteit is hoe aanvallend spelers denken. Natuurlijk speel je ook met een ander tempo, andere verdedigende lijn, breedte en tijdrekken, maar dit kan je gedeeltelijk aanpassen door te spelen met de teaminstructies. Wat je niet kan aanpassen is hoe aanvallend ze denken, met een counter strategie denken je spelers minder aanvallend wat er toe leidt dat ze eerder een tikje terug doen bijvoorbeeld. Ze zullen ook beter kijken naar vrijstaande teamgenoten inplaats zelf te schieten. Een controlerende/aanvallende mentaliteit zal ervoor zorgen dat je spelers meestal voor de pass naar voren kiezen en meer voor eigen succes gaan. Hoop dat ik het zo redelijk heb uitgelegd!

              Comment


               #15
               Mooi geschreven. Zal hier eens mee aan de slag gaan, staan namelijk een aantal dingen in die ik eigenlijk nog nooit op die manier bekeken heb. Lijkt wel degelijk een bepaalde logica in te zitten hoe jij het beschrijft. Benieuwd naar het vervolg.

               Comment


                #16
                Nieuwe update toegevoegd

                [MENTION=2548]Weslinho[/MENTION]; [MENTION=12943]jorkoo004[/MENTION]; [MENTION=3012]voetbalfan14[/MENTION]; [MENTION=27962]JordiAFCA1[/MENTION]; [MENTION=6236]Sophomore[/MENTION]; [MENTION=9298]Mvdv[/MENTION]; [MENTION=19989]Nom de Guerre[/MENTION]; [MENTION=25034]N4z4reno[/MENTION];

                Comment


                 #17
                 Oorspronkelijk geplaatst door Brainiac Bekijk berichten
                 Nieuwe update toegevoegd

                 [MENTION=2548]Weslinho[/MENTION]; [MENTION=12943]jorkoo004[/MENTION]; [MENTION=3012]voetbalfan14[/MENTION]; [MENTION=27962]JordiAFCA1[/MENTION]; [MENTION=6236]Sophomore[/MENTION]; [MENTION=9298]Mvdv[/MENTION]; [MENTION=19989]Nom de Guerre[/MENTION]; [MENTION=25034]N4z4reno[/MENTION];
                 Goede update!

                 Comment


                  #18
                  Oorspronkelijk geplaatst door Brainiac Bekijk berichten
                  Nieuwe update toegevoegd

                  [MENTION=2548]Weslinho[/MENTION]; [MENTION=12943]jorkoo004[/MENTION]; [MENTION=3012]voetbalfan14[/MENTION]; [MENTION=27962]JordiAFCA1[/MENTION]; [MENTION=6236]Sophomore[/MENTION]; [MENTION=9298]Mvdv[/MENTION]; [MENTION=19989]Nom de Guerre[/MENTION]; [MENTION=25034]N4z4reno[/MENTION];
                  Goede update, is erg duidelijk! Goede vakantie(?) toegewenst!

                  Comment


                   #19
                   Oorspronkelijk geplaatst door voetbalfan14 Bekijk berichten
                   Je zegt dat je beter kan counteren met controleren en tikie-taka met counteren, maar dat gaat recht tegen de omschrijving en woorden in. Is dat faal FM of lees ik het verkeerd.
                   Dit is voor mij ook een interessante vraag. Moeten we de termen die FM opgeeft dan niet geloven, volgens deze gids?

                   En een verwante vraag: is deze gids gebaseerd op vermoedens (er zitten aardig wat beweringen in die in strijd zijn met de alledaagse real-life voetballogica), algemeen geaccepteerde ideeŽn of keiharde bewijzen?

                   Comment


                    #20
                    Oorspronkelijk geplaatst door zeMastear Bekijk berichten
                    Dit is voor mij ook een interessante vraag. Moeten we de termen die FM opgeeft dan niet geloven, volgens deze gids?

                    En een verwante vraag: is deze gids gebaseerd op vermoedens (er zitten aardig wat beweringen in die in strijd zijn met de alledaagse real-life voetballogica), algemeen geaccepteerde ideeŽn of keiharde bewijzen?
                    Dat je beter met counter kan spelen als je tiki-taka wilt spelen is mijn bescheiden mening, ik zeg ook niet dat geen tiki-taka kunt spelen met andere strategieŽn maar dat je naar mijn mening met counter de beste resultaten zal behalen.

                    Als jij de beweringen op een rijtje kan zetten voor mij dan weet ik waar ik op moet reageren!!

                    Comment


                     #21
                     Ik wacht even op het samenhangend geheel

                     Comment


                      #22
                      Komt er nog een update?

                      Comment


                       #23
                       Oorspronkelijk geplaatst door r_AW Bekijk berichten
                       Komt er nog een update?
                       Heb het erg druk de laatste tijd en heb zelf al een tijdje geen FM meer gespeeld. Hoop dit weekend iets te kunnen doen...

                       Comment


                        #24
                        Oorspronkelijk geplaatst door Brainiac Bekijk berichten
                        Heb het erg druk de laatste tijd en heb zelf al een tijdje geen FM meer gespeeld. Hoop dit weekend iets te kunnen doen...
                        Het komt misschien over als een beetje gezaag.. maar komt er nog een vervolgje?

                        Comment


                         #25
                         http://community.sigames.com/showthr...l-Manager-2015 komt wel in de buurt met dit.

                         Comment

                         Wat gebeurt er?

                         Collapse

                         There is currently 1 user online. 0 leden en 1 gasten.

                         Meeste gebruikers ooit online was 1.524, 9 nov 2010 om 17:04.

                         Working...
                         X